Οικονομία

Τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση – Ανοίγει ο δρόμος για αναδιάρθρωση χρέους

Greeks gather at Parliament building to demand that Greece remains in the Eurozone

Οι δανειστές αναμένουν ότι η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της συμφωνίας με τους εταίρους θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, επιφέροντας αλλαγές στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την συζήτηση για επιμήκυνση του χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το ζήτημα κατά την άτυπη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο το Σάββατο.

“Έχουμε εκλογές στην Ελλάδα. Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια.

“Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Μετά την αξιολόγηση, θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, διότι υπάρχει η κοινή άποψη ότι το χρέος είναι πολύ
υψηλό. Πώς να αναδιαρθρωθεί; Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις”, είπε ο Γκραμένια.
Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο διαγραφής (τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το 2010 με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, ανέρχονται σε 196,8 δισ. ευρώ).

“Μπορεί να πετύχεις ελάφρυνση με το να επεκτείνει την περίοδο χάριτος ή να καθυστερήσεις τις πληρωμές…και να αποφύγει το ονομαστικό κούρεμα”, είπε.

Πάντως η αξιολόγηση ίσως πάρει χρόνο, καθώς πιθανόν να χρειαστούν αλλαγές στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι ίσως χρειαστούν αλλαγές λόγω των νέων οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων που θα προκύψουν και των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντοχής των
ελληνικών τραπεζών.

“Αν δεις την επεξεργασία του Μνημονίου Συνεργασίας στο πρώτο πρόγραμμα, στο δεύτερο πρόγραμμα – είναι κάτι ζωντανό, όπου αλλάζει το περιεχόμενο ως αποτέλεσμα της κάθε αξιολόγησης”, είπε ο αξιωματούχος. “Το ίδιο θα ισχύσει και αυτή τη φορά”.

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στο οικονομικό μέγεθος που θα χρησιμοποιηθεί, το χρέος προς το ΑΕΠ ή το ΑΕΠ προς το κόστος
εξυπηρέτησης του χρέους.

“Δεν πρόκειται για αίνιγμα, τεχνικά. Δεν είναι εύκολο, πολιτικά”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το