Οικονομία

Τομή στην υγεία με 12 αλλαγές

ygeia

Η ουσιαστική στήριξη των Δομών Υγείας, με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, με δημοκρατική αναδιάρθρωση των δομών του συστήματος, με στόχο «την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τις χιλιάδες οικογενειών και πολιτών, που τη στερήθηκαν, θύματα της βαρβαρότητας, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών», αλλά και «την καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού» αποτελούν τις προτεραιότητες στον χώρο της Υγείας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τις άμεσες αλλαγές για ένα «δημόσιο δωρεάν ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες», εξειδίκευσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αφού πρώτα έδωσε γλαφυρά την εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης.

«Οι μνημονιακές ”μεταρρυθμίσεις” αποδείχθηκαν ”φιάσκο”, δεν αντιμετώπισαν καμιά από τις βασικές παθογένειες του Συστήματος αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε αποκλεισμούς, μη κάλυψη των αναγκών και σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους πολίτες».

«Δεν είχαμε, τονίζει ο κ. Ξανθός, απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης και διεύρυνσης του ”ζωτικού χώρου” για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ΕΣΥ σήμερα παρουσιάζει εικόνα ”βομβαρδισμένου τοπίου” με κλινικές, τμήματα και μονάδες στο όριο της λειτουργικής κατάρρευσης. Προσωπικό εξαντλημένο εργασιακά και οικονομικά. Τραγικές ελλείψεις υλικών και μέσων. Ανασφάλεια, απόγνωση και αναξιοπρέπεια των ασθενών. Σήμερα η ευχερής πρόσβαση σε γιατρό, ακόμα και η συνταγογράφηση των φαρμάκων έχουν γίνει πρόβλημα για πολύ κόσμο».

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το