Τοπικά

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας

Αναστάτωση στο Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας μετά την ανεπίσημη απόφαση του Υπουργείο Περιβάλλοντος να καταργήσει 36 φορείς διαχείρισης σε όλη τη χώρα. Ο κάθε φορέας θα μετατραπεί σε υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα διοικείται από μάνατζερ ενώ θα συσταθεί και σε κάθε περιοχή τοπική επιτροπή, γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Το Υπουργείο περιβάλλοντος τονίζει πως «οι προστατευόμενες περιοχές αντιστοιχούν κοντά στο 1/3 της έκτασης της χώρας και τις διαχειρίζονται 36 φορείς. Όμως δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που κάνουν πολλά από τα ΔΣ Φορέων δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις πιο απλές από τις αρμοδιότητες τους όπως  αυτές της καθαριότητας και  της φύλαξης. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η χώρα διασύρεται διεθνώς από εικόνες ντροπής με  νεκρά ψάρια στην λίμνη Κορώνεια, λόφους σκουπιδιών στη Νήσο Χρυσή, νεκρά υδρόβια πουλιά στην λίμνη Κάρλα,  αυθαίρετα στη Ζάκυνθο  κλπ.  Επιπλέον, η χώρα εγκαλείται πολύ συχνά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές (λ.χ. Ζάκυνθος, Κυπαρισσιακός Κόλπος, Λίμνη Παμβώτιδα κλπ).

Οι υποστηρικτές της υφιστάμενης κατάστασης λένε ότι η αιτία όλων των δεινών έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των φορέων. Αν αυξηθεί η χρηματοδότηση, θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα υποστηρίζουν. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο ουσιαστική χρηματοδότηση. Τόσο για τα λειτουργικά έξοδα των φορέων όσο και για τη διαχείριση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων.  Παραγνωρίζουν όμως, όσοι ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι απλώς η χρηματοδότηση,  το γεγονός ότι ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπήρχε χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, οι Φορείς Διαχείρισης σε πολλές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τους σχετικούς πόρους»

Η παρέμβαση του ΥΠΕΝ λαμβάνει υπόψιν την πρόταση των ίδιων των Φορέων του 2016 και αφορά στο αίτημά τους να υπάρχει ένας ενιαίος, κεντρικός φορέας, ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του σημερινού ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης) Αυτή η μετεξέλιξη θα σημαίνει και τη συνέχιση της εποπτείας του από το ΥΠΕΝ αλλά και την εναρμόνισή του με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την καλή ευρωπαϊκή πρακτική.

Ο Ενιαίος, κεντρικός φορέας θα έχει διοικητικό συμβούλιο, αλλά και όλη την αναγκαία στελέχωση

Στις προστατευόμενες περιοχές, αρκετοί από τους υφιστάμενους, εξειδικευμένους υπαλλήλους, θα λάβουν αναβαθμισμένο ρόλο. Ένας εξ αυτών θα είναι επικεφαλής σε κάθε νέο τμήμα ανά όλη τη χώρα. Ουσιαστική παρέμβαση θα είναι η στελέχωση του νέου σχήματος μέσω αξιολόγησης βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ.

Οι εργαζόμενοι απαντούν πως μόνη  θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη αποτελεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου που επιχειρεί να δικαιολογήσει την σχεδιαζόμενη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συκοφαντώντας με αισχρά ψεύδη τόσο τις Διοικήσεις όσο και τους εργαζόμενούς τους, χωρίς να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Φορείς Διαχείρισης αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για τη διοίκηση και διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, τονίζουν οι εργαζόμενοι και υποστηρίζουν πως κάθε λέξη του Υπουργείου αποτελεί και ένα ψέμα,

« Σας καλούμε να βρείτε το θάρρος και να παραδεχθείτε το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών, αφού πρώτα πράξετε το αυτονόητο και ενημερωθείτε με συγκεκριμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, από την Διαχειριστική αρχή του ΥΠΕΝ, από τις Διοικήσεις των Φορέων και γιατί όχι και από τους εργαζόμενους που γνωρίζουν καλύτερα από όλους το θέμα.

Η απαξίωση, ο δογματισμός και η αλαζονεία της άγνοιας οδηγεί σε επικίνδυνες εμμονές, καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Υπάρχει και ο διάλογος. Ποτέ δεν είναι αργά να τον δοκιμάσετε», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε απάντηση τους στον κ. Χατζηδάκη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το