Τοπικά

Το «Ξεκίνημα» για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

«Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες σε σχέση με την επικινδυνότητα της καύσης RDF στην τσιμεντοβιομηχανία (πχ η έκθεση του ΕΜΠ*) και η τοποθέτηση των επιστημονικών φορέων της πόλης, έχουν ανατρέψει όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της καύσης σκουπιδιών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα».
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Το τελευταίο «επιχείρημα» που απέμεινε στους φίλους της Lafarge-Holcim είναι ένας εκβιασμός, «Θέλετε να κλείσει η ΑΓΕΤ και εκατοντάδες εργαζόμενοι να πεταχτούν στο δρόμο;».
Σε μια πόλη που έχει ρημαχτεί από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση αυτό το δήθεν επιχείρημα προβληματίζει τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα όμως, αυτός που απειλεί τις θέσεις εργασίας δεν είναι το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών αλλά η ίδια ιδιοκτήτρια εταιρία Lafarge-Holcim!
Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι το κίνημα ενάντια στην καύση δεν ζητά να κλείσει το εργοστάσιο αλλά να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο αντί για τα δήθεν «εναλλακτικά καύσιμα» (RDF/SRF/pet cock)!
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μπορεί να συνδυαστεί η βιομηχανική παραγωγή, που είναι κρίσιμη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την εθνική οικονομία, και παράλληλα να υπάρχει πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Μάλιστα με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.
Τι εμποδίζει την μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ πχ έξω από τον Αλμυρό, κοντά στην πηγή της πρώτης ύλης, σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και χρήση φυσικού αερίου; Και μόνο η κατασκευή νέου εργοστασίου δεν θα άνοιγε νέες θέσεις εργασίας σε όλο το Νομό και δεν θα ήταν μια γερή τόνωση της χτυπημένης τοπικής οικονομίας;
Ο μόνος λόγος που δεν γίνεται κάτι τέτοιο είναι γιατί αυτό δεν συμφέρει στα κέρδη των ιδιοκτητών της Lafarge-Holcim οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο να βγάζουν εύκολα και μεγάλα κέρδη εις βάρος της υγείας μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το