Ελλάδα

Το «who is who» των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Mε την εκκρεµότητα αν το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη θα ξεπεράσει τελικά το όριο του 3% ώστε να στείλει στην Ευρωβουλή και τη Σοφία Σακοράφα, οι νέοι Ελληνες ευρωβουλευτές που ανέδειξαν οι εκλογές ετοιµάζουν ήδη τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες. Ας δούµε τα προφίλ όλων των νέων ευρωβουλευτών. Ανάµεσά τους, εντυπωσιακή είναι η πρώτη θέση που επεφύλαξαν οι ψηφοφόροι στον Στέλιο Κυµπουρόπουλο της Νέας ∆ηµοκρατίας, ενώ οι επιλογές του χρυσαυγίτη Λαγού αλλά και του τηλεπωλητή Βελόπουλου έχουν προκαλέσει συζητήσεις.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Εκλέγεται πρώτος από το ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Πέτυχε αυτή την περιφανή νίκη και λόγω της επίθεσης από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο 34χρονος ευρωβουλευτής είναι εκ γενετής καθηλωµένος σε αναπηρικό αµαξίδιο, καθώς πάσχει από νωτιαία µυϊκή ατροφία. Ωστόσο, υπήρξε τόσο καλός ως µαθητής, ώστε στις 28 Οκτωβρίου 1999 έγινε ο πρώτος αριστούχος µαθητής µε αναπηρία που παρέλασε σηµαιοφόρος στο Κορωπί µε το αµαξίδιό του. Κατόπιν εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αποφοίτησε µε άριστα και έλαβε ειδικότητα στην Ψυχιατρι κή. Από το 2016 εργάζεται ως επιµελητής Β’ στο ΠΓΝ «Αττικόν», ενώ το 2014 ίδρυσε το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισµό ανεξάρτητης διαβίωσης.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ν∆, διαδεχόµενος τον Αντώνη Σαµαρά µετά την ήττα της Ν∆ το 2015, έχασε όµως στις εσωκοµµατικές εκλογές που ακολούθησαν από τον σηµερινό πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιστορικό στέλεχος της Ν∆, ο Μεϊµαράκης υπήρξε ιδρυτικό µέλος της ΟΝΝΕ∆ και εκλέγεται συνεχώς από το 1989, ενώ, µεταξύ άλλων, έχει διατελέσει υπουργός Αµυνας και πρόεδρος της Βουλής. Είναι δικηγόρος, παντρεµένος και έχει δύο κόρες. Από τα πιο συµπαθή ηγετικά µέλη της Ν∆, µε ιδιαίτερο χιούµορ, φίλοι και γνώριµοι τον αποκαλούν µε οικειότητα «Βαγγέλα».

Μαρία Σπυράκη
Εξελέγη ευρωβουλευτής µε τη Ν∆ και το 2014 και βραβεύτηκε ως η «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στην κατηγορία «Βιοµηχανία, Ερευνα και Καινοτοµία». Ως δηµοσιογράφος έχει εργαστεί ιδίως σε τηλεοπτικά κανάλια και έχει συµµετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ διέπρεψε στο πολιτικό ρεπορτάζ. Εχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ν∆, διαδεχόµενη τον Βασίλη Κικίλια. Είναι παντρεµένη µε δύο παιδιά.

Μανώλης Κεφαλογιάννης
Είναι από το 2014 επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Ν∆. Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως µέλος της ΟΝΝΕ∆ το 1974 και διετέλεσε πρόεδρος της ∆ΑΠ στη Μεγάλη Βρετανία. Εχει διατελέσει βουλευτής Ηρακλείου, γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος και υπουργός Ναυτιλίας. Στις 10 Μαΐου έδειξε σε πάνελ τηλεοπτικής εκποµπής φωτογραφία στην οποία υποτίθεται πως απεικονιζόταν ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα µαζί µε χουντικούς, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση. Εντέλει αποδέχθηκε ότι η φωτογραφία δεν ήταν πραγµατική και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη. Είναι παντρεµένος, µε 3 παιδιά.

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Η οικονοµολόγος και νοµικός Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου εργάστηκε επί χρόνια ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, µε εξειδίκευση στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο. Πρωτοεξελέγη το 2012 βουλευτής Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής στον νοµό. Εχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ν∆, τοµεάρχης ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και πρόσφατα ανέλαβε τον νέο τοµέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης του κόµµατος.

Γιώργος Κύρτσος
Είναι ευρωβουλευτής µε τη Ν∆ από το 2014. ∆ιετέλεσε αρχισυντάκτης του «Οικονοµικού Ταχυδρόµου», εκδότης-διευθυντής στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον «Τύπο της Κυριακής» και εκδότης της «City Press» και της «Free Sunday» µέχρι το 2014. Την περίοδο 1991-1992 υπήρξε άτυπος σύµβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το 1996-1997 πρωταγωνίστησε σε εκδοτικό, δηµοσιογραφικό επίπεδο στη µετάβαση της Ν∆ από την περίοδο Εβερτ στην περίοδο Καραµανλή. Προ ηµερών δήλωσε ότι «ο Κυµπουρόπουλος θα βγει µε κοινωνικά κριτήρια πρώτος. ∆εν υποκλινόµαστε στην πολιτική σοφία του», προκαλώντας αντιδράσεις.

Δημήτρης Παπαδημούλης
Ιστορικό πλέον στέλεχος του κόµµατος ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, εξελέγη πρώτος. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωοµάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εργάστηκε ως µηχανικός και διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων, ενώ από τα 18 του µετείχε ενεργά στο τότε φοιτητικό κίνηµα και εντάχθηκε στην Αριστερά. Εχει διατελέσει µέλος του προεδρείου του ΚΣ της ΕΦΕΕ, της ηγεσίας του «Ρήγα Φεραίου» και αργότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ). Εχει διατελέσει ξανά ευρωβουλευτής, αλλά και βουλευτής, ενώ το 2017 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, µε ποσοστό 73,5%.

Ελενα Κουντουρά
Η προερχόµενη από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά µπήκε στην πολιτική το 2004 και έχει εκλεγεί βουλευτής έξι φορές στην Α’ Αθηνών. Εξελέγη αρχικά µε τη Ν∆ σε πέντε εκλογικές αναµετρήσεις, αλλά διαφώνησε µε την πολιτική της και διεγράφη. Από τον Ιανουάριο του 2015 µέχρι πρόσφατα ήταν υπουργός Τουρισµού, έχοντας ανακηρυχθεί «Καλύτερη Υπουργός Τουρισµού της Χρονιάς Παγκοσµίως» στη ∆ιεθνή Εκθεση Τουρισµού ITB 2019 στο Βερολίνο. Προτού γίνει πολιτικός υπήρξε µέλος της Εθνικής οµάδας στίβου, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλµα εις ύψος και στα 100 µ. µε εµπόδια, µε πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις. Επίσης, την περίοδο 1984-1996 ξεχώρισε µε τη διεθνή της καριέρα στην παγκόσµια βιοµηχανία της µόδας.

Κώστας Αρβανίτης
Ο δηµοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης είναι παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, µε δραστηριότητα από το 1987 σε διάφορα ΜΜΕ. Υπήρξε επίσης µέλος του ΚΕΘΕΑ επί σειρά ετών και αντιπρόεδρος µέχρι το 2017, ενώ συµµετείχε στις δράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων παράλληλα µε τη δηµοσιογραφική του πορεία. Εργάστηκε ακόµα ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδηµιών για το αθηναϊκό ποδόσφαιρο και το τελευταίο διάστηµα ήταν αντιπρόεδρος του Απόλλωνα Σµύρνης. Τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο», έως τον Οκτώβριο του 2016. Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενηµέρωσης της 24Media.

Στέλιος Κούλογλου
Απόφοιτος του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µετεκπαιδεύθηκε στη δηµοσιογραφία στο Παρίσι και στο Τόκιο. Ξεκίνησε να δηµοσιογραφεί στο περιοδικό «Αντί» και διετέλεσε ανταποκριτής της «Αυγής» στο Παρίσι, πολιτικός αναλυτής στο «Βήµα» και αργότερα ανταποκριτής της εφηµερίδας, της ΕΡΤ και του ραδιοσταθµού ΣΚΑΪ στη Μόσχα. Το 2002 βραβεύτηκε ως ο συγγραφέας της χρονιάς για το best seller µυθιστόρηµα «Μην πας ποτέ µόνος στο ταχυδροµείο». Είναι συγγραφέας εννέα λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων. ∆ιετέλεσε αρχισυντάκτης και παρουσιαστής τού «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», µιας τηλεοπτικής εκποµπής που βραβεύθηκε τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενηµερωτική εκποµπή. Το 2006 και το 2007 βραβεύτηκε ως ο δηµοσιογράφος της χρονιάς.

Αλέξης Γεωργούλης
Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης είναι επίσης τελειόφοιτος του Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθήνας και προς το τέλος των σπουδών του αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελµατικά µε την υποκριτική. Παρακολούθησε µαθήµατα στο θεατρικό εργαστήρι «Θεατρική Τέχνη», στην Ανώτερη ∆ραµατική Σχολή του Βασίλη ∆ιαµαντόπουλου «Ιασµος». Εκτοτε επαιξε και πρωταγωνίστησε σε πλήθος κινηµατογραφικών και θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σειρών. Εχει ασχοληθεί επίσης µε τη σκηνοθεσία. Το 2003 σκηνοθέτησε στην Πειραµατική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο «Καλή τύχη» του βραβευµένου συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Την επόµενη χρονιά σκηνοθέτησε τη µαύρη κωµωδία «Η µορφή των πραγµάτων» του Neil Labute.

Πέτρος Κόκκαλης
Ο επιχειρηµατίας Πέτρος Κόκκαλης είναι γιος του επιχειρηµατία και πρώην ιδιοκτήτη του Ολυµπιακού Σωκράτη Κόκκαλη. Από την πλευρά του πατέρα του είναι εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, γιατρού και υπουργού στην «κυβέρνηση του βουνού», ενώ από την πλευρά της µητέρας του είναι εγγονός του Σπύρου Σκούρα, ιδιοκτήτη της Σκούρας Φιλµ και πρώην προέδρου της ΑΕΚ. Το 1994 τοποθετήθηκε διευθυντής marketing στην ΠΑΕ Ολυµπιακός και το 1996 γενικός διευθυντής της εταιρείας. Αργότερα αναβαθµίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Ολυµπιακού, θέση όµως από την οποία παραιτήθηκε το 2008. Την περίοδο 2000-2001 ήταν διευθύνων σύµβουλος της Θρύλος ΑΕ. Είχε εκλεγεί δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά µε τον συνδυασµό του Γιάννη Μώραλη.

Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πολιτικός µηχανικός συµµετείχε για πρώτη φορά το 1997 στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη του Νοµού Ξάνθης, ενώ το 1999 εξελέγη γραµµατέας της παράταξης στην Ξάνθη. Το 2001 εκλέχθηκε µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2007 εξελέγη µέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας του κόµµατος. Το 2008 εκλέχθηκε µέλος του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας την έκπληξη στο 8ο Συνέδριο του κόµµατος, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από τη Φώφη Γεννηµατά. Στις 14 Μαρτίου 2013 εκλέχθηκε από το Πολιτικό Συµβούλιο γραµµατέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το 2014 ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µε την Ελιά και εξελέγη δεύτερος µε 113.719 σταυρούς προτίµησης.

Εύα Καϊλή
Ηταν η νεότερη εκλεγµένη δηµοτική σύµβουλος Θεσσαλονίκης (2002-2006), και διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Α’ Θεσσαλονίκης το 2007 και το 2009. Είχε επανεκλεγεί και το 2007, αλλά την έδρα κατέλαβε τότε ο αρχηγός του κόµµατος Γ. Παπανδρέου. Ευρωβουλευτής εξελέγη πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 µε την Ελιά, καταλαµβάνοντας την πρώτη θέση. Εχει πτυχίο αρχιτέκτονα µηχανικού από το ΑΠΘ και µεταπτυχιακό στις ∆ιεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήµιο του Πειραιά. ∆ούλεψε επίσης ως δηµοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθµό Mega Channel από το 2004 έως το 2007. Την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέµατα Ισότητας και Ισων Ευκαιριών του υπουργείου Εσωτερικών.

Κωνσταντίνος Παπαδάκης
Εχει σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τµήµατος ∆ιεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Εξελέγη πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2014. Εχει διατελέσει µέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις µε το Παλαιστινιακό Νοµοθετικό Συµβούλιο και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ενωσης για τη Μεσόγειο. Το 2014, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε τον λόγο επί διαδικαστικού ζητήµατος για να αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές που δεν είναι ενταγµένοι σε πολιτική οµάδα µπορούν να µιλούν µόνο για λογαριασµό τους ή για λογαριασµό του κόµµατος στο οποίο ανήκουν, αλλά ο τότε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς του αφαίρεσε τον λόγο.

Λευτέρης Αλαβάνος-Νικολάου
ίναι υπεύθυνος της Επιτροπής ∆ιεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωπος της ΚΝΕ στην Παγκόσµια Οµοσπονδία ∆ηµοκρατικών Νεολαιών. Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και έχει σπουδάσει στο Τµήµα Χηµείας του Πανεπιστηµίου Αθήνας. ∆ραστηριοποιήθηκε στον χώρο των νέων ανέργων και εκλέχθηκε στη γραµµατεία της Λαϊκής Επιτροπής 5ου και 6ου ∆ιαµερίσµατος του ∆ήµου Αθηναίων. Είναι µεταπτυχιακός φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο, µέλος της Ενωσης Ελλήνων Χηµικών (ΕΕΧ) και µέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ανώτατο όργανο) της ΕΕΧ, εκλεγµένος µε το ψηφοδέλτιο της «∆ΗΚΙΧΗ – Πανεπιστηµονικής». Στέλεχος της ΚΝΕ, υπεύθυνος της Επιτροπής ∆ιεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κυριάκος Βελόπουλος
Είναι γνωστός από διάφορες τηλεοπτικές εκποµπές, όπου επί σειρά ετών πουλάει διάφορα… θαυµατουργά µαντζούνια, ενώ κατηγορείται και για διάδοση ψευδών ειδήσεων, όπως λ.χ. η πώληση πλαστών ή µη αυθεντικών συγγραµµάτων (µε αποκορύφωµα τις περίφηµες χειρόγραφες επιστολές του Ιησού…), µε σκοπό την παραπλάνηση αφελών τηλεθεατών. Η κύρια θεµατολογία των ενδιαφερόντων του αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών, την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τη Ρωσία. Το κόµµα του δίνει πολιτική στέγη στους αποχωρήσαντες από άλλα ακροδεξιά κόµµατα, όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Αρχικά ο Βελόπουλος πολιτεύτηκε µε τον ΛΑΟΣ, µε τον οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2004. Το 2012 αποχώρησε και προσχώρησε στη Ν∆, από την οποία αποχώρησε το 2015.

Σοφία Σακοράφα
Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα και είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, παντρεµένη, µητέρα δύο αγοριών. Πρωταθλήτρια ακοντισµού από το 1982 έως το 1987, το 1982 καταρρίπτει το παγκόσµιο ρεκόρ στον ακοντισµό. ∆ραστηριοποιείται για µια 12ετία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δηµοτική σύµβουλος Αθηνών και Αµαρουσίου. Το 2004 αποφασίζει να συµµετάσχει στους Ολυµπιακούς Αγώνες µε την Ολυµπιακή οµάδα της Παλαιστίνης. Το 2000 εκλέγεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αποχωρεί τον Μάιο του 2010, όταν καταψηφίζει το πρώτο µνηµόνιο. Το 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β’ Αθηνών µε τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2014 ευρωβουλευτής. Μετά την υπογραφή του τρίτου µνηµονίου, αποχωρεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2018 ενώνει τις δυνάµεις της µε το κίνηµα MέΡΑ25.

Γιάννης Λαγός
Γεννήθηκε στο Πέραµα, είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής και από το 2012 εκλέγεται βουλευτής της στη Β’ Πειραιώς. Η δράση του µε τη Χρυσή Αυγή έχει οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του µε την κατηγορία της εγκληµατικής οργάνωσης, ενώ έχει εµπλακεί και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για εκβιασµούς, µαστροπεία, παράνοµη οπλοφορία και άλλα αδικήµατα. Ο Λαγός είχε γίνει ευρύτερα γνωστός ως ένα από τα «φουσκωτά» πρωτοπαλίκαρα-συνοδούς του Μιχαλολιάκου, ενώ η τοποθέτησή του από τον αρχηγό στο ευρωψηφοδέλτιο και η πριµοδότησή του ώστε να εκλεγεί εκτιµάται ότι σχετίζεται µε την «εξαγορά» της σιωπής του για τον αρχηγό, στη δίκη της εγκληµατικής οργάνωσης που µπήκε στην τελική ευθεία.

Αθανάσιος Κωνσταντίνου
Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωµατικών Σωµάτων και της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, µε ειδικότητα παθολογοανατόµου. Μετεκπαιδεύθηκε στην παθολογική ανατοµική του κεντρικού νευρικού και του γεννητικού συστήµατος, στη µοριακή παθολογοανατοµία και στην τοξικολογία, στη Γερµανία και την Αυστρία. Εκπαιδεύθηκε σε σχολεία δυτών, βαθυκαταδύσεων και µηχανοσωστών, στην τσεχική Σχολή Χηµικής Αµυνας και στη Σχολή Πολέµου της ΠΑ. Υπηρέτησε σε διάφορες µονάδες και στη ∆ιοίκηση Εκπαίδευσης της ΠΑ, στο ΓΕΑ και στο ΓΕΕΘΑ. Υπήρξε πρώτος διοικητής της ∆ιακλαδικής Μονάδας ΥΓΝ/ΠΒΧ Αµυνας. Αποστρατεύθηκε µε τον βαθµό του ταξίαρχου. Είναι µέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Συµβουλίου της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το