Πολιτισμός

Tο βιβλίο της Ελένης Λαμπράκη «Με λένε Μουτζούρη» παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο (photos)

Πολύς κόσμος βρέθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Λαμπράκη με τίτλο «Με λένε Μουτζούρη» (εκδόσεις Διάπλους) σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου. Μετά το βιβλίο «Το ταξίδι της Νεφέλης στο προϊστορικό Διμήνι», με το οποίο οι αναγνώστες γνώρισαν το προϊστορικό Διμήνι, ήρθε η ώρα να αφεθούν στην ιστορία του Μουτζούρη «διανθισμένη» με πολλά ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία.
Η κ. Ελένη Λαμπράκη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και συγγραφέας, τόνισε πως ο Μουτζούρης είναι αγαπημένος σε όλους, στους ντόπιους και τους ξένους ταξιδιώτες, που έρχονται από όλο τον κόσμο.

«Πρόκειται για μια ιστορία σε έμμετρο λόγο με τον Μουτζούρη, που «τσουφτσουφίζει» τρεις αιώνες και φτάνει στις μέρες μας ως Μνημείο Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Μουτζούρης μάς διηγείται την ιστορία του σαν να είμαστε καθισμένοι στα βαγονάκια και βλέπουμε την ιστορία να περνά δίπλα μας. Συναντά στην πορεία του τον Κένταυρο, τον Θεόφιλο, τον Ντε Κίρικο και χάρη στους φίλους του και στην προσπάθεια όλων των ανθρώπων που στηρίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, το έχουμε εμείς σήμερα εδώ» ανέφερε.


Σύμφωνα με την ίδια, στο βιβλίο μπλέκονται λαογραφικά, μυθολογικά και θρησκευτικά στοιχεία. «Το βιβλίο είναι ένα δώρο προς τον τόπο μας, αλλά είναι και ένα αναμνηστικό του τόπου μας σε όλους αυτούς που έρχονται. Μέσω του βιβλίου ο Μουτζούρης, η ιστορία του Πηλίου και η μυθολογία θα ταξιδέψει στα πέρατα της γης» κατέληξε.

Την παρουσίαση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Kηδεμόνων του Δήμου Βόλου. Ομιλητές ήταν οι Γιώργος Αποστολέρης, κεντρικός σταθμάρχης Βόλου, Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός – μουσειοπαιδαγωγός και πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου», Βάνα Ζωιτοπούλου, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ν. Μαγνησίας, και Ελένη Κυριέρη, εκπαιδευτικός και διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Χαιρετισμό απηύθυνε η Άρτεμις Κουτσούκου, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου και δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής. Αποσπάσματα του βιβλίου «ζωντάνεψαν» παιδιά της Δ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το