Κόσμος

Το Βέλγιο κόβει αναμνηστικά κέρματα για τα 200 χρόνια από το Βατερλό

βέλτιο

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου άρχισε από σήμερα να κόβει νομίσματα ονομαστικής αξίας… 2,5 ευρώ, σε ανάμνηση της μάχης του Βατερλό, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Γαλλίας που θεωρούσε ότι η υπενθύμιση της ήττας του Ναπολέοντα πριν από 200 χρόνια θα μπορούσε να δημιουργήσει “αχρείαστες εντάσεις” στην Ευρώπη.

Το Βέλγιο σκόπευε αρχικά να κόψει 280.000 νομίσματα των 2 ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται κανονικά σε όλη την ευρωζώνη προκειμένου να τιμήσει τα 200 χρόνια από τη μάχη, στις 18 Ιουνίου 1815, μεταξύ των γαλλικών δυνάμεων υπό τον Ναπολέοντα και του συνασπισμού των ευρωπαϊκών μοναρχιών υπό τον Δούκα του Ουέλινγκτον.

“Όμως οι διαμαρτυρίες από τη Γαλλία εντάθηκαν” για αυτήν την επιλογή, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Νομισμάτων του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, Μπερνάρ Ζιλάρ.

“Το σχέδιο αυτό υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία” επειδή “η μάχη του Βατερλώ είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τη συλλογική συνείδηση”, εξήγησε στους συναδέλφους του, τους διευθυντές των άλλων ευρωπαϊκών νομισματοκοπείων, καθώς ήταν αναγκαίο να λάβει την έγκρισή τους για να προχωρήσει στο κόψιμο των νομισμάτων.

“Ο στόχος δεν είναι να αναβιώσουμε παλιές διαμάχες. Στη σύγχρονη Ευρώπη υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για να επιλύσουμε” σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Φαν Όφερτφελτ. “Όμως καμία μάχη δεν ήταν τόσο σημαντική στην πρόσφατη ιστορία μας και δεν εξάπτει τόσο τη φαντασία όσο εκείνη του Βατερλώ”, εξήγησε εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για τη στάση που τήρησε το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Το Βέλγιο αποφάσισε έτσι να κόψει, όπως έχει το δικαίωμα, 70.000 νομίσματα μιας ασυνήθιστης ονομαστικής αξίας: τα κέρματα αυτά των 2,5 ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα καταστήματα της χώρας όμως κυρίως αναμένεται ότι θα σαγηνεύσουν τους συλλέκτες καθώς θα πωλούνται σε μια μικρή, πλαστικοποιημένη θήκη έναντι… 6 ευρώ.

Η μία πλευρά του νομίσματος κοσμείται από το Λιοντάρι του Βατερλώ, το μνημείο που έχει αναγερθεί στο πεδίο της μάχης και από μια συμβολική αναπαράσταση των θέσεων των στρατευμάτων.

Το νομισματοκοπείο σκοπεύει επίσης να κόψει και άλλο ένα μοναδικό νόμισμα, ένα ασημένιο κέρμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ που θα πωλείται έναντι 40. Θα εικονίζει τη στιγμή που ο Δούκας του Ουέλινγκτον πληροφορείται την άφιξη των Πρώσων συμμάχων του και, σε πρώτο πλάνο, θα διακρίνεται ο πρίγκιπας Γουλιέλμος της Οράγγης πάνω σε ένα φορείο, τραυματισμένος στον αριστερό ώμο από σφαίρα.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το