Κόσμος

Το Βατικανό είπε «όχι» σε δωρεά 1,5 εκατ. ευρώ για παιδιατρικό νοσοκομείο – Ποιος ο λόγος

Η Αγία Έδρα του Βατικανού απέρριψε δωρεά ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τον ιταλικό κολοσσό του αμυντικού τομέα Leonardo, μία κρατική ανώνυμη εταιρεία με εταίρο το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών (σε ποσοστό 30,2%).

Η διοίκηση του νοσοκομείου, το οποίο στις 20 Φεβρουάριου κλείνει 100 έτη ιδιοκτησίας από το Βατικανό, αρνήθηκε τη δωρεά χαρακτηρίζοντάς τη, μάλιστα, «ανάρμοστη» και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Πού θα πήγαιναν τα χρήματα
Το χρηματικό ποσό προοριζόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης και είχε ως στόχο να δοθεί για την αγορά ενός μηχανήματος Pec-Tac για ογκολογικές εξετάσεις και που επιτρέπει τη διάγνωση και τον εντοπισμό του όγκου, το στάδιο της νόσου καθώς και την εξέλιξή της.

Η εταιρεία «κάθε χρόνο διαθέτει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εισφορές για τη στήριξη ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, του κόσμου του εθελοντισμού και νοσοκομείων στην Ιταλία και στο εξωτερικό», γράφει η ίδια εφημερίδα και αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

Η δωρεά, η οποία είχε αποφασιστεί περίπου στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ήταν μια «χειρονομία αλληλεγγύης προς τους μικρούς ασθενείς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων».

Γιατί είπε «όχι» το Βατικανό
Το «όχι» του Βατικανού στην πλούσια δωρεά της Leonardo σχετίζεται με τις πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής εφημερίδας, η απόρριψη του δώρου έγινε ώστε να αποφευχθεί να φέρει «σε δύσκολη θέση την Αγία Έδρα ακριβώς αυτή τη στιγμή που ο κόσμος παλεύει με αιματηρούς πολέμους, τους οποίους ο Ποντίφικας καταγγέλλει καθημερινά», πόσω μάλλον εφόσον «ο Μπεργκόλιο δεν χάνει καμία ευκαιρία στο να ζητήσει τον τερματισμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, αλλά και να θέσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους υποστηρικτές του εμπορίου όπλων, τις πολεμικές βιομηχανίες και όσους επωφελούνται από την πώληση πυρομαχικών σε εμπόλεμες χώρες».

Το γεγονός φαίνεται ότι προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και αμηχανία ανάμεσα στους διευθυντές της αμυντικής εταιρείας. Η ιταλική εταιρεία δηλώνει ξαφνιασμένη από την άρνηση, λέγοντας ότι «σε όλα τα σημερινά θέατρα πολέμου, ξεκινώντας από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει κανένα επιθετικό σύστημα δικής μας κατασκευής. Εργαζόμαστε για την ασφάλεια με υπερσύγχρονα συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση, αλλά όχι όπλα».

Στην αρνητική απάντηση του νοσοκομείου Bambino Gesu, η Leonardo απάντησε πως η εταιρεία ήθελε να κάνει «ένα αυθόρμητο δώρο και τα δώρα, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να γίνουν αποδεκτά ή να απορριφθούν».

Η Leonardo, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και η δωρεά της δεν πήγε χαμένη. Έστρεψε αμέσως το βλέμμα της προς ένα άλλο σημαντικό νοσοκομείο της Ιταλίας, το Γκασλίνι στη Γένοβα, η διοίκηση του οποίου «δεν δίστασε ούτε στιγμή να δεχτεί».

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανακοίνωση του Στ. Λημνιού για την κατασκευή αγροτικής οδού στον Άνω Βόλο

Aνακοίνωση εξέδωσε ο δημοτικός σύμβουλος με τη "Συμμαχία για τον Βόλο" Στέλιος Λημνιός στην οποία…

12 Μαρτίου 2024

Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Οι ανασκαφές σε μυστική τοποθεσία στην Ιορδανία

Η κινηματογραφίστρια Neasa Ni Chianáin πριν λίγα χρόνια δέχτηκε την πιο παράξενη πρόταση της ζωής…

12 Μαρτίου 2024

Πρόσκληση σε συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη

Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Εύα Σαββίδη, θα ενημερώσει τους τοπικούς φορείς για το έργο…

12 Μαρτίου 2024

Αργύρης Κοπάνας: «Γυρίζουμε σελίδα με 34 έργα ύψους 10 εκ. €» .

1.200.000€ για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις πηγές της Καλιακούδας Την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο…

12 Μαρτίου 2024

Κατεστραμμένα τα καινούργια παράθυρα στους οικίσκους στο Κουρί – Μήνυση κατά αγνώστων από δύο αντιδημάρχους του Δ. Αλμυρού

Μήνυση κατά αγνώστων υπέβαλαν στο Α.Τ. Αλμυρού οι αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων κ. Εκίζογλου…

12 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: «Αυτό το λάθος δεν θα το έκανε ποτέ η Μέγκαν» – Η πρώτη αντίδραση της πλευράς Χάρι στο αποτυχημένο photoshop

Η αποτυχία του photoshop της Κέιτ Μίντλετον χλευάστηκε από τους αντάρτες των βρετανικών ανακτόρων Χάρι…

12 Μαρτίου 2024