Οικονομία

Το βαρύ φορολογικό φορτίο

krisi

Για πρώτη φορά επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, των κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ σταδιακά από την 1η Οκτωβρίου καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Από την 1η Οκτωβρίου το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο αναπτυγμένα νησιά και από την 1η Ιουνίου 2016 θα καταργηθεί για τα λιγότερα αναπτυγμένα, ενώ διατηρείται για τα απομακρυσμένα νησιά.
Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ θα αποφέρουν έσοδα ύψους 2,39 δισ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 795 εκατ. ευρώ το 2015. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
• Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στον κλάδο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, καντίνες, φαστφουντάδικα κ.λπ.), για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής, για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων (πλην των θεάτρων), για τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών, τις υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες, τις πωλήσεις ανθέων και φυτών. Οι τιμές των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να ακριβύνουν περίπου κατά 9%.
• Μείωση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 6% για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.
• Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τα ξενοδοχεία με εφαρμογή του μέτρου από τον Οκτώβριο του 2015.

epivarinseis
Πέραν του ΦΠΑ αυξάνονται αναδρομικά από την 1-1-2015 οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Ειδικότερα για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2%, για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,1% σε 4%, για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,8% σε 6%, για εισοδήματα από 500.001 και άνω ο συντελεστής αυξάνεται από το 2,8% στο 8%. Τα προσδοκόμενα επιπλέον ετήσια έσοδα είναι 251 εκατ. ευρώ.
Με τις νέες ρυθμίσεις ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι ανώνυμες εταιρείες, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις προσώπων -με στόχο επιπλέον έσοδα 410 εκατ. ευρώ- αυξάνεται από το 26% στο 29%.
Για αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 445 εκατ. ευρώ, ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις προσώπων αυξάνεται από το 80% στο 100%. Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις προσωπικές εταιρείες, τις αστικές εταιρείες, τις κοινοπραξίες κ.λπ. αυξάνεται από 55% σε 75% για τη χρήση του έτους 2015.
Αυξάνεται κατά 30% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, με στόχο επιπλέον έσοδα 48,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης, για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα ανεμόπτερα.
Στα τεκμήρια διαβίωσης
Επιβάλλεται φόρος 13% επί του ισχύοντος ποσού τεκμηρίου διαβίωσης σε όλα τα σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 5 μέτρων ανοικτού τύπου ή με χώρο ενδιαίτησης. Από τον φόρο αυτόν εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.
Αυξάνεται, με στόχο επιπλέον έσοδα 75,6 εκατ. ευρώ ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων από το 20% στο 25% για τον κλάδο πυρός και από το 10% στο 15% για τον κλάδο των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης).
Επίσης αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για τη φοροδιαφυγή καθώς στον νόμο αναφέρεται ότι «αδίκημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος, με πρόθεση αποκρύπτει φορολογητέα ύλη, ή παραπλανεί τα όργανα της φορολογικής διοίκησης σχετικά με φορολογητέα ύλη ή δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς εισπραχθέντα ή οφειλόμενο ΦΠΑ ή παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους, τέλη και εισφορές, με αποτέλεσμα την απόλαυση περιουσιακού οφέλους για τον ίδιο ή για τρίτους με αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου, τουλάχιστον σε 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά έτος, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας».
Εάν συντρέχει περίπτωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής υποβάλλεται αμέσως, και πάντως όχι πλέον των τριάντα ημερών από τη σύνταξη της σχετικής εκθέσεως ελέγχου, μηνυτήρια αναφορά από τα αρμόδια όργανα της Φορολογικής Διοίκησης ή σε περίπτωση καθυστέρησής τους, από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται και στην περίπτωση του άρθρου 42 ΠΚ. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.
Σε περίπτωση παραπομπής του κατηγορουμένου για φοροδιαφυγή στο ακροατήριο, δεν επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα των άρθρων 54 και 55 του παρόντος. Ο φόρος και οι τόκοι επιβάλλονται και εισπράττονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 30 επόμενα, 40 επόμενα και 53 του παρόντος. Η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και προσφυγής ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία. Η ισχύς των παραπάνω ρυθμίσεων αρχίζει από 01.01.2016.

Αυτόματη διαδικασία
Στο μέτωπο του ΦΠΑ προβλέπεται αυτόματη διαδικασία απόδοσης στο Δημόσιο μέσω τραπεζικού συστήματος για συναλλαγές πάνω από ορισμένα όρια. Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής, οι οποίες διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.
Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα θα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

3,17 δισ. ευρώ ετήσια αύξηση εσόδων είναι ο στόχος των φορολογικών ρυθμίσεων.Το μεγαλύτερο ποσό 2,39 δισ. -το οποίο περιορίζεται για φέτος στα 750 εκατ.- θα προέλθει από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ
8,8% θα ακριβύνουν οι τιμές μετά τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα και κατά 4,2% οι τιμές στα ξενοδοχεία σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ
251 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει στο 0,7% και για 20.001 έως 30.000 ευρώ στο 1,4%

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το