Τοπικά

Το τσιγάρο και οι επιπτώσεις του θέμα εκδήλωσης

TSIGARO

Την Τρίτη 26/5/2015 στις 11:30 π.μ., η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (Καθ. Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης) καθώς και με τις διευθύνσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αγχιαλου «Ευγένειο» και του 2ου Δημοτικού σχολείου Ν. Αγχιάλου «Βαρνάλειο», οργανώνει εκδήλωση στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος στο χώρο εκδηλώσεων του «Βαρναλείου».  Στην εκδήλωση θα θα βραβευτεί η συμμετοχή των παιδιών στη δράση και θα παρουσιαστούν αποτελέσματα του Προγράμματος Αγωγής και Προαγωγής Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ «Πρώτα βήματα για μια υγιεινή ζωή – Δράση: Κάπνισμα», το οποίο υλοποιείται με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας σε 15 Δημοτικά Σχολεία του Καλλικρατικου Δήμου Βόλου. Η δράση υλοποιήθηκε σε παιδιά του δημοτικού καθώς πολλές στάσεις, συμπεριφορές, συνήθειες και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εδραιώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής, με την διαδικασία της μίμησης, της παρατήρησης και του πειραματισμού και είχε σαν στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά τις βλαβερές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, τις ασθένειες που προκαλούνται από τη χρήση του αλλά και να συζητήσουν για τα πρότυπα και τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την επικίνδυνη για την υγεία συνήθεια καθώς και τις μεθόδους διακοπής της. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στην εκδήλωση, προέρχονται από 13 σχολεία στα οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα έως σήμερα και αφορούν 232 παιδιά της Στ΄ τάξης (ποσοστό συμμετοχής 82,3%) καθώς και 177 οικογένειες (ποσοστό συμμετοχής 76,29%), όπου και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειές τους γύρω από το κάπνισμα και την άσκηση.

Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τη συζήτηση στην τάξη, τα παιδιά δείξανε μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον σχετικά:

Με το μεγάλο αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα (8 εκ. θάνατοι/έτος)

Με την πολύ μικρή ηλικία έναρξης του καπνίσματος (Στοιχεία Πανελλήνιας έρευνας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών οι οποίοι ρωτήθηκαν το 2014 σχετικά με τη συχνότητα και τη βαρύτητα χρήσης καπνού, οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών: είχαν καπνίσει έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή 1 στους 3 15χρονους (36,9%), 1 στους 7 13χρονους (14,6%) και το 1,6% των 11χρονων μαθητών.)

Με τις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα και είναι υπεύθυνες για το θάνατο 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως. Με την ίδια κατανάλωση καπνού ως το 2030, το τσιγάρο θα σκοτώνει 1 στους 6.

Με το ότι κάθε οκτώ δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει εξαιτίας του τσιγάρου.

  • Με τη μεγάλη κατανάλωση τσιγάρων παγκοσμίως (15 δις τσιγάρων πωλούνται ημερησίως)
  • Με το τι συνιστά το παθητικό κάπνισμα και ποιές είναι οι επιπτώσεις του. Εντυπωσιάστηκαν με το ότι ο καπνός παραμένει στο δωμάτιο ακόμα και με ανοιχτό παράθυρο για 2 ½ ώρες, το ότι το κάπνισμα στο αυτοκίνητο παρομοιάζεται με θάλαμο αερίων καθώς το ότι οι ρύποι που παράγονται είναι εξίσου επιβλαβείς με τη λεωφόρο Κηφισίας σε μποτιλιάρισμα.
  • Με το ποσό που φάνηκε ότι δαπανάται για την αγορά των τσιγάρων για διάστημα ενός χρόνου
  • Με τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχει το τσιγάρο

Αρκετά παιδιά διηγήθηκαν προσωπικές εμπειρίες σχετικά με το κάπνισμα, προσπάθειες διακοπής του στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς και ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό ενώ κάποια ανέφεραν και θάνατο στο οικογενειακό περιβάλλον που αποδόθηκε στο κάπνισμα.

Μέσα από τις ερωτήσεις, το σχολιασμό και τη συμμετοχή των παιδιών, η δράση για το κάπνισμα φάνηκε να ενδιαφέρει πολύ καθώς πέρα από τις γνώσεις που αποκομίσανε προβληματιστήκανε σε σημείο που να ζητούνε λύσεις για τη διακοπή του καπνίσματος ώστε να βοηθήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα

Στο τέλος της δράσης, τα παιδιά μέσα από έργα ζωγραφικής και τραγουδια ύψωσαν την δική τους φωνή ενάντια στην μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το