Τοπικά

Το trafficking αντικείμενο διαβαλκανικής συνάντησης στον Βόλο – Σώθηκαν 48 θύματα μέσα στο 2018

Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που αφορά ένα τεράστιο διεθνές και εγχώριο ανθρωπιστικό πρόβλημα της εποχής, την εμπορία ανθρώπων, πρόκειται να υλοποιηθεί στον Βόλο την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τη διαβαλκανική συνάντηση με θέμα «Εμπορία ανθρώπων – trafficking, η σύγχρονη μορφή δουλείας», που διοργανώνουν η Οργάνωση Α21, η Αgape Hellas και το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος και του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σκοπός της συνάντησης είναι η πληροφόρηση σχετικά με το trafficking, που αποτελεί μία σύγχρονη μορφή δουλείας στον 21o αιώνα. Σημειώνεται ότι το 2018, η οργάνωση Α21 κατάφερε να σώσει 48 θύματα trafficking, εκ των οποίων τα 6 ήταν θύματα υψηλού κινδύνου.
Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων 20 εκπρόσωποι Μητροπόλεων, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Η υπεύθυνη προγραμμάτων της ομάδας Α21 Λητώ Καραγκούνη δήλωσε ότι η οργάνωση ασχολείται με την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων εδώ και 10 χρόνια και πρόσθεσε πως ο καθένας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της.

Ο κ. Δημήτριος Κοντούδης, συντονιστής της Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, ανέφερε ότι η γραμμή δέχεται και ανώνυμες καταγγελίες. «Μεταφέρουμε τις πληροφορίες στα τμήματα antitrafficking στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η καταπολέμηση δεν είναι μόνο ζήτημα της αστυνομίας. Θύμα μπορεί να είναι και ένας διπλανός μας, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».
Το σύνθημα της Γραμμής είναι «Αν δεις κάτι, πες κάτι» και όπως σημείωσε ο κ. Κοντούδης σημείωσε «πρέπει να ξεφύγουμε από την κουλτούρα να μην ασχολούμαστε με ό,τι δεν μας αφορά».
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι με την πρόσκληση σε εκπροσώπους Μητροπόλεων, οι διοργανωτές της συνάντησης ευελπιστούν να διαδοθεί η γνώση. «Το κακό είναι ότι υστερούμε σε πληροφόρηση. Η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων χρειάζεται γνώση και τόλμη. Αν τα πράγματα δεν τα φέρουμε κοντά μας, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την τραγικότητα της κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο διάκονος Ιωήλ από τους Λειτουργούς Υγείας Αγάπης επισήμανε πως μέσα από την διαβαλκανική συνάντηση, μπορούμε να μάθουμε πολλά που δεν ξέρουμε.
Άμεση σύνδεση της εμπορίας ανθρώπων με το προσφυγικό
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του trafficking με τις προσφυγικές ροές, ο κ. Κοντούδης υπογράμμισε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα τα δυο ζητήματα. «Η μετακίνηση των προσφυγικών ροών έχει δημιουργήσει μία λεωφόρο-πέρασμα και διευκολύνεται το trafficking. Αν οι διακινητές βρουν τα ευάλωτα σημεία ενός ανθρώπου, μπορούν πολύ εύκολα να τον εξαπατήσουν. Έτσι οι πρόσφυγες καταλήγουν να εργάζονται αναγκαστικά σε χωράφια, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, και οι γυναίκες στην εκπόρνευση».

Επανένταξη των θυμάτων
Αναφερόμενη στο θέμα της επανένταξης η κ. Καραγκούνη επικαλέστηκε τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα θύματα trafficking πρέπει να λάβουν φροντίδα και στέγη. Όπως εξήγησε, αυτό που κάνει η ομάδα Α21 είναι να φιλοξενεί τα θύματα αρχικά σε έναν ξενώνα «κρίσεως». Εκεί διαμένουν αμέσως μετά τη διάσωση, και στη συνέχεια ακολουθείται το μοντέλο αυτόνομης διαβίωσης, κατά το οποίο τα θύματα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα (όπως αγγλικά, υπολογιστές). Αν το επιθυμεί, μπορεί το θύμα να βρει διαμέρισμα και να μείνει μόνο του, ωστόσο συνεχίζει να δέχεται τη βοήθεια της ομάδας.

Καταδίκη των διακινητών
«Το να καταγγείλει το περιστατικό ένα θύμα, είναι κάτι που δεν το σκέφτεται καν. Αυτό που σκέφτεται είναι πως θα γλυτώσει από την κατάσταση που βρίσκεται». Αυτό δήλωσε ο κ. Κοντούδης καλώντας όποιον πολίτη αντιληφθεί περιστατικό εμπορίας ανθρώπων, να το καταγγέλλει.
Τόνισε μάλιστα πως στόχος των οργανώσεων που βοηθούν τα θύματα εμπορίας, είναι η καταδίκη των διακινητών. «Αν ένας διακινητής είναι ελεύθερος, κινδυνεύουν 20 με 30 γυναίκες».

Αυξήθηκαν οι κλήσεις στη γραμμή 1109
Μεγάλη αύξηση έχει καταγραφεί στον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται στην Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Η κ. Καραγκούνη ανέφερε πως το 2017 οι κλήσεις ήταν περίπου 800, ενώ το 2018 έφτασαν τις 1200.

Το πρόγραμμα της διαβαλκανικής συνάντησης
Η συνάντηση θα αρχίσει την Παρασκευή 18/1, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή), με την εισήγηση του στρατηγού ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη, ειδικού ερευνητή και αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων – προέδρου του Cyber Security International Institute (CSI), με θέμα «Επικίνδυνες Διαδρομές Υψηλού Ρίσκου – Διαδικτυακά μονοπάτια Trafficking. Μέθοδοι και τεχνικές. Τι μέλλει γενέσθαι».

Θα συνεχιστεί δε το Σάββατο 19/1, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
Στη 2η ημέρα της συνάντησης θα μιλήσουν:
Ο κ. Δημήτριος Κοντούδης, συντονιστής της Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, με θέμα «Συμβαίνει και εδώ – Η Εμπορία Ανθρώπων: Τι είναι, πώς λειτουργεί, τι μπορεί ο καθένας μας να κάνει».
Η κ. Ειρηάννα Πεκοπούλου – Γκολέτσου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια CBT, με θέμα «Η κλινική εικόνα των θυμάτων trafficking – Η αναγνώριση του θύματος και συμπεριφορές βοήθειας».
Η κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα «Σύγχρονες μορφές δουλείας: Η πρόταση της χριστιανικής Θεολογίας».
Ο κ. Εμμανουήλ Τουφεξής, γενικός διευθυντής της Agape Hellas, με θέμα «Η Εμπορία Ανθρώπων και η Αγία Γραφή».
Τη συνάντηση θα κλείσει ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

To «Easter Volos Cup» διοργανώνει η ΠΑΕ Νίκη

Για μία ακόμη χρονιά η ΠΑΕ Νίκη θα διοργανώσει τις ημέρες του Πάσχα τουρνουά ακαδημιών…

22 Μαρτίου 2024

Προστασία των μελισσών από χημικούς ψεκασμούς

Σε συνέχεια του από τις 29 Φεβρουαρίου 2024 Δελτίο Τύπου σχετικά με την προστασία των…

22 Μαρτίου 2024

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στη δράση του ΟΟΣΑ & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Talent Booster Mechanism»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μεταξύ των δέκα (10) περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέχθηκε από…

22 Μαρτίου 2024

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναφέρει: Σήμερα, 22 Μαρτίου, είναι η…

22 Μαρτίου 2024

Διημερίδα γνωριμίας και ενημέρωσης των πολίτων με τίτλο «Συνθέτοντας το παζλ της Ψυχικής Υγείας»

Το Δίκτυο Διασύνδεσης Δομών Ψυχικής Υγείας Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και…

22 Μαρτίου 2024

Μετράει επιστροφές εν όψει ΑΕΛ η Νίκη

Την Κυριακή αρχίζουν τα πλέι οφ στη Σούπερ Λιγκ 2 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει το…

22 Μαρτίου 2024