Ελλάδα

Το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Τζακ Λιου

tsipras

Το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται η χώρα, φέρεται να περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα δραματικό τηλεφώνημα προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Τζακ Λιου ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει στο ΔΝΤ τη δόση των 750 εκατ. ευρώ.

Όμως αποκαλυπτικό είναι και το εσωτερικό, ενημερωτικό έγγραφο του ΔΝΤ με ημερομηνία 14 Μαΐου, που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον του Channel 4.
Στο έγγραφο οι τεχνοκράτες του Ταμείου ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν πρόχειρα την αξιολόγηση, βγάζουν “κόκκινη” κάρτα στην κυβέρνηση για τη στάση της στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και κρούουν τον κώδωνα χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι: «Αρχίζοντας από τον Ιούνιο και μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωριμάζουν χρέη 11 δισ. ευρώ και δεν θα υπάρχει δυνατότητα για τις ελληνικές αρχές να αποπληρώσουν ολόκληρο το ποσό, αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους τους. Τον Ιούνιο το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στο ταμείο είναι 1,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του Ταμείου κατέστη σαφές ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση δόσης, έως ότου επιτευχθεί πλήρης τεχνική συμφωνία για συνολική αξιολόγηση».

Όμως το τηλεφώνημα προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών είναι ένα μόνο κομμάτι από το παρασκήνιο των πυρετωδών διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν μέχρι τελικά να καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ και να αποφευχθεί στο πάρα πέντε το πιστωτικό γεγονός.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» την Παρασκευή 8 Μαΐου εστάλη από το μέγαρο Μαξίμου επιστολή – προειδοποίηση προς όλα τα πρόσωπα “κλειδιά”, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε ότι αν δε δοθεί άμεσα ανάσα ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία τότε δεν θα μπορούσε να πληρωθεί η δόση προς το Ταμείο.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να πρότεινε στους παραλήπτες και τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να δοθεί λύση:
-Αύξηση από την πλευρά της ΕΚΤ του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες

-Εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,3 δισ. ευρώ

-Να καταβληθούν τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ή

-Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η οριστική απόφαση για την πληρωμή της δόσης ελήφθη το Σάββατο και αφού επιβεβαιώθηκε ότι το Ταμείο συμφωνεί με την αξιοποίηση του ειδικού λογαριασμού.

ΝΔ: Η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ αναξιοπιστίας
Για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ κατηγορώντας την για διαρκείς παλινωδίες και αντιφάσεις.
Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποστείλει επιστολή στο ΔΝΤ με την οποία προειδοποιούσε πως η χώρα δεν θα πλήρωνε τη δόση προς το Ταμείο, ο Κώστας Καραγκούνης σε δήλωσή του επισημαίνει πως «το ρεσιτάλ αυτό της αναξιοπιστίας μέσα σε πέντε μέρες «του πληρώνω», «δεν πληρώνω» και τελικά «πληρώνω», ακυρώνει τη διαπραγματευτική μας θέση, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου με την οποία λειτουργεί ο κ. Τσίπρας».

Στη ΝΔ ζητούν μάλιστα να «δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές, καθώς και οι απαντήσεις που πιθανώς έλαβε η κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη «η κυβέρνηση αρχικά δεν ήθελε τη δόση γιατί δεν την χρειαζόταν όπως έλεγε, στη συνέχεια ήθελε τη δόση χωρίς Μνημόνιο και ακολούθως αποδέχτηκε το Μνημόνιο χωρίς λεφτά».

Ο Εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει μάλιστα πως ενώ στις 7 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σίγουρα τη δόση του ΔΝΤ, την επομένη, στις 8 Μαΐου «ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με επιστολή του προειδοποιούσε τους επικεφαλής των δανειστών ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος παροχής ρευστότητας άμεσα. Τελικά τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση της κανονικά, μια μέρα νωρίτερα από την ημερομηνία καταβολής» τονίζει ο κ. Καραγκούνης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το