Πολιτισμός

Το τέταρτο βιβλίο του Βολιώτη σινεφίλ Νίκου Παππά «Το Σινεμά της Ελεύθερης Ζωής»

Οι «Εκδόσεις Ιστίο» παρουσιάζουν το 4ο έντυπο βιβλίο του Βολιώτη σινεφίλ Νίκου Παππά, με τίτλο «Το Σινεμά της Ελεύθερης Ζωής»(2020). Πρόκειται για ένα δοκίμιο-σπουδή στην έννοια της ελευθερίας με αφορμή κινηματογραφικούς χαρακτήρες, που συνθέτουν το ψηφιδωτό της από διαφορετική αφετηρία ο καθένας.

Η εισαγωγή του βιβλίου
«Να Ζήσεις Ελεύθερος!» είναι ίσως η ωραιότερη ευχή που μπορεί να δοθεί σε άνθρωπο. Ελεύθερος από εμμονές, δόγματα, φοβίες, από την ύλη, ελεύθερος από την παθητικότητα της ελπίδας, ελεύθερος από το μίσος, τον φθόνο, τις εξαρτήσεις, τον φόβο της αποτυχίας. Η ελευθερία είναι μία κατάσταση και πρόκειται για αποτέλεσμα της διαδικασίας της απελευθέρωσης, που πολλές φορές μπορεί να είναι απρόσμενο. Σαν την έκπληξη του Γιάννη Αγιάννη στους Αθλίους του Βίκτορος Ουγκό, τη στιγμή που ο ιερέας Μυριήλ όχι μόνο δεν τον κατηγορεί για τα ασημικά που του έκλεψε, αλλά του χαρίζει και τα υπόλοιπα ζητώντας απλά να του υποσχεθεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει για να γίνει τίμιος άνθρωπος, αποδεικνύοντας ότι μία δόση ανθρωπιάς την κατάλληλη στιγμή είναι ικανή να απελευθερώσει τον άλλο με τη δύναμή της.
Σε κάποιες από τις ταινίες που αναλύονται παρακάτω οι ήρωες βιώνουν την ελευθερία ως κατάσταση και σε άλλες την απελευθέρωση ως διαδικασία με αποτέλεσμα την ελευθερία. Στην περίπτωση του πάτερ Τόλερ της ταινίας «Ακρότητες» η απελευθέρωση έρχεται ξαφνικά, μετά από σειρά λαθών. Στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» η Ζυλιέτ είναι ελεύθερη από την αρχή. Στην ταινία «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» η διδασκαλία της απελευθέρωσης γίνεται βήμα βήμα. Όλοι οι ήρωες που αναλύονται βιώνουν μία σχέση με την έννοια της ελευθερίας με όμορφο τρόπο, όπως πολύ σπάνια παρατηρείται στο σινεμά. Στο παρόν βιβλίο επιχειρείται να αναδειχθούν αυτοί οι χαρακτήρες με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μαζί τους να δούμε τις συγκεκριμένες ταινίες σε βάθος. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το κείμενο «Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ», το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο κόμικ και όχι σε κινηματογραφική παραγωγή, αλλά επεξεργάζεται όμοια νοητικά σχήματα.
Οι καλές ταινίες κοιτάζουν προς τα έξω, σε εμάς που ανυπομονούμε να παραλάβουμε τη σκυτάλη. Σε κάθε ταινία που παρουσιάζεται στο παρόν βιβλίο επιχειρείται και μία βουτιά στην πολυπλοκότητα που απαιτείται για τη δημιουργία ενός κινηματογραφικού αριστουργήματος. Είναι εύκολο να δημιουργήσεις χαρακτήρες που διεκπεραιώνουν μία υπόθεση, αλλά είναι δύσκολο να αποπνέουν ανθρωπιά και αλήθεια όταν το κάνουν. Το βάθος ανθρωπιάς ενός κινηματογραφικού ήρωα δεν διαφέρει από εκείνο ενός ανθρώπου σε έναν κόσμο όπου όλοι είμαστε φτιαγμένοι από διαδικασίες. Οι απολαυστικές στιγμές αλήθειας που συλλαμβάνονται και αναδεικνύονται στο βιβλίο πρέπει να γίνουν καταληπτές μέσω των αντιφάσεων που ενδεχομένως τις αποδυναμώνουν αντί να τις εμπλουτίζουν, αλλά είναι αναγκαίες για την επικοινωνία. Στόχος του βιβλίου είναι να διεγείρει την πρόοδο προς νέα επίπεδα κατανόησης της πραγματικότητας απέναντι στα οποία θα μοιάζει πλέον ανεπαρκές.
Για μία επαρκέστερη παρουσίαση των εννοιών, οι περιγραφές εισχωρούν σε βάθος στους χαρακτήρες και κατά συνέπεια μαρτυρούν πολλά από τα σημαντικά σημεία της υπόθεσης. Για αυτόν τον λόγο προτείνεται φιλικά στον αναγνώστη να παρακολουθήσει πρώτα την ταινία και έπειτα να διαβάσει το κείμενό της. Για την αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τις αναφερόμενες ταινίες και την ψυχή του παρόντος βιβλίου συμπεριλαμβάνονται σύντομη βιβλιογραφία και αλφαβητικό ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου. Η σελιδοποίηση και το εξώφυλλο ανήκουν στην έμπνευση της αδελφής μου Ελένης Παππά. Την επιμέλεια του κειμένου ανέλαβε η Μαριάνθη Γαρυφαλλίδου. Θα ήθελα από αυτή τη θέση να τις ευχαριστήσω θερμά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νίκος Παππάς παθιάστηκε με το σινεμά από τότε που ήταν μαθητής στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Μέχρι να τελειώσει το Λύκειο, είχε στη συλλογή του περισσότερες από 1.300 ταινίες γραμμένες από την τηλεόραση. Μέχρι σήμερα διατηρεί ατόφια τη συλλογή από βιντεοκασέτες, την οποία μάλιστα έχει καταλογογραφήσει.
Από το 1998 μέχρι το 2002 βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, όπου σπούδασε παραγωγή ντοκιμαντέρ και ιστορία του κινηματογράφου. Επιστρέφοντας, βρήκε αμέσως δουλειά στην κρατική τηλεόραση, αλλά και στην εταιρεία Audio Visual σε τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ. Μέχρι που το 2005 αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα και να επαναπατριστεί, παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθεί με τη διδασκαλία αγγλικών, καθώς γνώριζε άριστα πλέον τη γλώσσα.
Ερχόμενος στον Βόλο, όπου τα τελευταία χρόνια διατηρεί το δικό του φροντιστήριο στο κέντρο της πόλης, το πάθος του για την 7η Τέχνη όχι μόνο δεν σίγασε, αλλά έγινε ακόμη πιο έντονο. Τον Μάιο του 2012 δημιούργησε την ομάδα «Σινεφίλ» στο Facebook που πλέον αριθμεί 110.000 μέλη. Είναι ένας αριθμός, ο οποίος αποτυπώνει το τεράστιο ρεύμα που υπάρχει στη χώρα μας από ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο και δημιουργούν περί τις 200 αναρτήσεις τη μέρα στον τοίχο της ομάδας.
Μέσα στο 2012 βγήκε στον αέρα και το ιστολόγιό του nikolaspappas.blogspot.com για να οργανώσει καλύτερα τις κριτικές του. Μέσα από το προσωπικό του blog και τα κείμενα που έχει δημοσιεύσει όλα αυτά τα χρόνια, προέκυψε η έκδοση τριών βιβλίων σχετικών με το σινεμά. Το 2014 από την «Ήρα Εκδοτική» κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Σινεφίλ» και περιλάμβανε εξήντα δοκίμια που είχε γράψει, ως αφόρμηση διάφορων ταινιών που είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν. Ακολούθησαν άλλοι δύο τίτλοι, το «Σινεφίλ 2: Ζωή σαν έργο Τέχνης»» και το «Σινεφίλ 3: Τίτλοι τέλους» το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, από τις εκδόσεις «Ιστίο», τον εκδοτικό που σύστησε για τις δικές του ανάγκες ο πολυπράγμων Βολιώτης, αφού μετά το συγγραφικό του ντεμπούτο ανέλαβε προσωπικά την έκδοση των πονημάτων του. «Το Σινεμά της Ελεύθερης Ζωής» είναι το τέταρτο βιβλίο του.
Χριστόφορος Σεμέργελης (Εφημερίδα «Η Θεσσαλία»)

Εκδόσεις Ιστίο: Χαρισιάδου 1 Δημητριάδος, Βόλος, τηλ. 6978955101, 2421028946.
Το γκρουπ Σινεφίλ στο facebook https://www.facebook.com/groups/287938901298785/.
Το προσωπικό blog του Νίκου Παππά http://nikolaspappas.blogspot.gr/.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το