Τοπικά

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας για την αυριανή απεργία

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο Πέμπτη 26 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσον αφορά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνδικάτου:

Ζούμε καθημερινά εμείς και οι οικογένειες μας το φόβο μπροστά στο αύριο. Η Μαγνησία «συναγωνίζεται» δυστυχώς στον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων άλλες περιφέρειες της χώρας με μεγαλύτερο πληθυσμό και οικονομική δραστηριότητα. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μας σε Δημοτικές Υπηρεσίες νοσούν, γιατί δεν πάρθηκαν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι Δημοτικές Αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. Αποδεικνύεται και στο νοσοκομείο του Βόλου η άθλια πολιτική των διαδοχικών Κυβερνήσεων να μην χρηματοδοτούν το ΕΣΥ και να μπουκώνουν με ζεστό χρήμα τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, Κυβέρνηση, Δημοτικές Αρχές και τα «παπαγαλάκια» τους μας κουνάνε το δάχτυλο και απαιτούν από εμάς να δείξουμε «ατομική ευθύνη» για να περιοριστεί η πανδημία.
• Κάνουν γαργάρα την κρατική και εργοδοτική ευθύνη για την απουσία μέτρων προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς που επιτάχυνε την τραγωδία που ζούμε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
• Θέλουν να ξεχάσουμε ότι, για χάρη των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού προχώρησαν «στο άνοιγμα της οικονομίας» δίχως στοιχειώδη πρωτόκολλα για όσους έμπαιναν στη χώρα.
• Αποσιωπούν ότι ούτε την ύστατη στιγμή, από την άνοιξη έως σήμερα, δεν πήραν ριζικά και αποφασιστικά μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, προτιμώντας να «κόβουν κορδέλες» σε μισοτελειωμένα έργα και να χαϊδεύουν στην πλάτη ορισμένους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις «δωρεές» τους.

Οι εργαζόμενοι όμως έχουμε γερή μνήμη. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας, αλλά καταλαβαίνουμε και δεν αποδεχόμαστε αυτό που προσπαθούν να κάνουν πίσω από την πλάτη μας. Βλέπουμε ότι:
• Με πρόσχημα τις δυσκολίες της πανδημίας προωθούν την 10ωρη ημερήσια εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς την Κυριακή, τις ευέλικτες μορφές εργασίας παντού (νομοσχέδιο Βρούτση).
• Αντί να προχωρήσουν στην άμεση και αναγκαία επίταξη των υποδομών των ιδιωτικών κλινικών στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, μπουκώνουν με ζεστό χρήμα τους κλινικάρχες ώστε να πουλήσουν αυτοί κάποιες υπηρεσίες και να αυξήσουν παραπέρα τα κέρδη τους.
• Χρηματοδοτούν αδρά τον «εθνικό»-ιδιωτικό αερομεταφορέα της AEGEAN με 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κλαίγονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να φτιαχτούν νέες ΜΕΘ και για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
• Για να μας κλείσουν τα στόματα προωθούν έναν καινούργιο «συνδικαλιστικό νόμο» που θα απαγορεύει ουσιαστικά την απεργία σε Δημόσιο και Δήμους, θα ακυρώνει τις μαζικές διαδικασίες (συνελεύσεις) με την προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα διώκει ποινικά την περιφρούρηση της απεργίας.
• Το τελευταίο διάστημα, με κορύφωση τη μέρα του Πολυτεχνείου και με πρόφαση τα μέτρα για την πανδημία, δεκάδες εργαζόμενοι σύρθηκαν στα κρατητήρια και τιμωρήθηκαν με πρόστιμα επειδή συμμετείχαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Παραδείγματα είχαμε αρκετά και στην περιοχή μας με την καταστολή εργαζομένων από τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

Επειδή βλέπουμε όλα τα παραπάνω, επειδή τίποτα δεν χαρίστηκε ποτέ στους εργαζόμενους και επειδή η κατάσταση στους χώρους δουλειάς, και ειδικά στους χώρους των Δήμων, θα χειροτερέψει μετά την πανδημία, πρέπει από σήμερα κιόλας να βάλουμε μπλόκο σε όλους τους αντεργατικούς σχεδιασμούς Κυβέρνησης και Δημοτικών Αρχών. Η απεργία μας την Πέμπτη 26 Νοέμβρη είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας που θα καλεστούν στο μέλλον να ζήσουν με μισθούς πείνας και με συνθήκες γαλέρας.

Η απεργία δεν αποτελεί «ανευθυνότητα σε συνθήκες εγκλεισμού», όπως σπεύδουν να διαδώσουν κάποιοι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι. Αντίθετα, αποτελεί σήμερα την πιο υπεύθυνη στάση για τη ζωή, τα δικαιώματα και την υγεία του λαού μας. Η επιτυχία της απεργίας θα αποτελέσει απάντηση στη λογική «κάτω τα κεφάλια» που προωθεί η Κυβέρνηση, γιατί θα δείξει ότι οι εργαζόμενοι δεν παραιτούμαστε ποτέ από τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας:
• Για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
• Για μέτρα προστασίας στην Καθαριότητα, τις Διοικητικές Υπηρεσίες, τις Κοινωνικές Δομές.
• Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες των Δήμων.
• Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των Δήμων της Μαγνησίας.
• Για επαναφορά 13ου 14ου μισθού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το