Τοπικά

Το Summer Camp της Καμινάδας συνεχίζει το ταξίδι του… Τα παιδιά γνωρίζουν τον τόπο τους και τα προϊόντα του

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το summer camp 2021 του ΚΔΑΠ Καμινάδα με τίτλο «Ταξιδεύοντας για την Ιθάκη μας…».
Τα παιδιά της Καμινάδας συνεχίζουν μέσω της βιωματικής μάθησης να μαθαίνουν για τον τόπο τους, τα προϊόντα του, τις διαδικασίες-πρακτικές της παραδοσιακής διατροφής, όπως σιτάρι, αλεύρι, ζύμωμα ψωμιού. Επίσης, α παιδιά της Καμινάδας ευαισθητοποιούνται και στη ναυτική μας παράδοση μαθαίνοντας για τα παραδοσιακά ξύλινα καΐκια μέσα από τα αφιερώματα και τις επισκέψεις που κάνει το ΚΔΑΠ στο παραδοσιακό ναυπηγείο του κ. Καρταπάνη στα Πευκάκια του Βόλου και την επαφή με τη ναυσιπλοΐα. Η επίσκεψη στο αστεροσκοπείο μας δίδαξε τους τρόπους που οι παλιοί ναυτικοί μαθαίναν για τον καιρό και χαράζαν τον προορισμό τους.

Από το φετινό summer camp δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο όπως αναρρίχηση, flying fox, slake line – παιχνίδια ισορροπίας, badminton, ομαδικά παιχνίδια, μπάσκετ, βόλεϊ. Αυτονόητη είναι στα πλαίσια του camp και η καλλιέργεια της επαφής των παιδιών με τη φύση μέσα από εξορμήσεις σε αυτή, αλλά και δράσεις συμπληρωματικές όπως φύτευση φυτών. Η επίσκεψή μας στα Ηλιοτρόπια, ένα κτήμα-θερμοκήπιο παραγωγής φυτών με άνθη και βότανα φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον και τα στελέχη του μας δίδαξαν τα «πραγματικά βήματα ζωής».

Πραγματοποιήθηκε εκδρομή-κρουαζιέρα με το καράβι Ελισσάβετ στο Νησί Τρίκερι όπου τα παιδιά με βιωματικό τρόπο και άξονα το παιχνίδι και την παρατήρηση έμαθαν για το νησί του Πολύφημου Κύκλωπα, διάβασαν τα σημάδια του και χάρηκαν τον ήλιο και τη θάλασσα.
Ήδη τα παιδιά που συμμετέχουν, βρίσκονται στα μισά της διαδρομής τους, έχοντας μάθει βασικά στοιχεία για την ιστορία της Οδύσσειας, τη λαϊκή μας παράδοση, την παραδοσιακή διατροφή έχοντας γνωρίσει την τέχνη του αργαλειού, την τρόπο της μεταποίησης του γάλακτος σε τυρί και γιαούρτι.

Στην πρώτη αυτή ενότητα της γνωριμίας με τις περιπέτειες του Πολυμήχανου Οδυσσέα που μας παρακολουθεί άγρυπνα, αρωγοί ήταν:
– Η κ. Ελένη Λαμπράκη, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και εμψυχώτρια.
– Ο κ. Γρήγορης Καρταπάνης με τον παραδοσιακό ταρσανά στα Πευκάκια Βόλου.
– Η κ. Αλεξάνδρα-Κλαούντια Φερτεκλίδη με το βιολί της και την υπέροχη μουσική.
– ELISABET CRUISES και ο καπετάνιος κ. Κώστας Δημητρίου.
– Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου με τον κ. Βασίλη Ηλιόπουλο, τον κ. Χρήστο και την κ. Αριάδνη Σωτηρίου, την κ. Αλευρά Χρυσούλα.
– Ο κ. Νίκος Μαγγίτσης.

Στα πλαίσια της ενότητας της γνωριμίας με τον τόπο μας και καθ’ όλη τη διάρκεια του summer camp, η Καμινάδα σε συνεργασία με επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία αντιπροσωπευτικών προϊόντων της περιοχής, χαρακτηριστικών της εν γένει φυσιογνωμίας της, υλοποιεί πρόγραμμα με θέμα «Γνωριμία με τα προϊόντα του τόπου μας-γευσιγνωσία».
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος την έδρα της Καμινάδας έχουν επισκεφτεί και μιλήσει για τα προϊόντα τους οι ακόλουθες επιχειρήσεις:
– Τα στελέχη της Κάρλα Φαρμ-Fresh Αφοί Τσιούκα και ο κ. Αθανάσιος Τσιούκας,
ενώ μέχρι και τη λήξη του summer camp θα συμμετέχουν οι εξής επιχειρήσεις:
– Τυροκομείο Ρούσσας.

Στόχος του camp εκτός από τη γνωριμία των παιδιών με την ομορφιά και τον πλούτο του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιά είναι και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αγροδιατροφική κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα. Επίσης η αντίληψη του κόσμου και του πολιτισμού μέσα από τη ζωή, τη στάση επώνυμων ηρώων (Οδυσσέας) – ή και των ανώνυμων κοινών ανθρώπων – και ό,τι σε αυτά ανιχνεύεται ένα πλήθος αρχετυπικών στοιχείων που επιβιώνουν στη λαϊκή μας παράδοση.
Έτσι, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, μέχρι σήμερα η Καμινάδα υλοποίησε τις εξής θεματικές ενότητες μέσα από το έπος της Οδύσσειας κατά τη διάρκεια των 6 εβδομάδων του Summer Camp:
– Στο νησί των Λωτοφάγων.
– Στο νησί της Κίρκης.
– Στο νησί του Κύκλωπα Πολύφημου.
– Σειρήνες.
– Στο νησί του Αιόλου.
– Στο νησί της Ιθάκης.

Η προσπάθεια αυτή βιωματικής προσέγγισης, διαθεματικής επεξεργασίας, καλλιέργειας κριτικής σκέψης και δημιουργικής φαντασίας, ευαισθητοποίησης και παροχής κινήτρων στη διαδικασία συνεχούς μάθησης, καθώς και καλλιέργειας ικανοτήτων διεύρυνσης εμπειριών αντλώντας από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και εξοικείωσης με πολυπολιτισμικότητα είναι στοιχεία, στα οποία η Καμινάδα θα στοχεύσει και στη νέα περίοδο Σεπτεμβρίου 2021-Ιούλιο 2022.
Έχοντας κληθεί πλέον όλοι να αντιμετωπίσουμε και να χειριστούμε τόσο σε επαγγελματικό, κοινωνικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο θέματα ουσιώδους – κρίσιμης διεθνούς σημασίας, αλλά με τοπικό αντίκτυπο και επιπτώσεις κρίνεται σκόπιμο τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης της προσωπικότητά τους να «εφοδιαστούν» με όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν σθεναρά και με επιτυχία ένα κόσμο ολοένα και πιο πολύπλοκο.
Η Καμινάδα βάζει τα δυνατά της να το πετύχει!
Από τον Σεπτέμβριο περιμένει γονείς και παιδιά επιβάτες στα καινούργια της ταξίδια!
Σε αυτά τα ταξίδια δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε εξοπλισμένοι με ομαδικότητα, συντροφικότητα, τρυφερότητα, φαντασία, εν συναίσθηση, ψυχική ευγένεια, τόλμη, θάρρος, ευρηματικότητα, αξιοπρέπεια, αλήθεια, πίστη, αρετή που μας οδηγούνε πιο δυνατούς στη δική μας Ιθάκη κάνοντας την κρίση ευκαιρία για τον καθένα μας και τον τόπο μας. Με τις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει, τη δική σας στήριξη, τη δικιά μας ολόπλευρη φροντίδα θα τα καταφέρουμε. Σε αυτό το ταξίδι δεν περισσεύει κανένας. Το εμείς μπαίνει πάνω από το εγώ.
Καλό μας ταξίδι!
H Καμινάδα δέχεται αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.
ΚΔΑΠ Καμινάδα-Πολυχώρος Τσαλαπάτα και Παλαιός Μύλος Λούλη (Village), Ζάχου Παγασών – Βόρεια Πύλη, τηλ. 2421037799, 2421032962.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το