Πολιτισμός

«Το σπίτι της βίας» στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρόφιλο κοινό του Βόλου θα παρακολουθήσει την παράσταση του έργου «Το σπίτι της βίας» της Ισπανίδας συγγραφέως Ανχέλικα Λίντελλ. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ισπανία. Το 2010 γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου της Αβινιόν, στη Γαλλία. Από τότε έχει παιχτεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Το έργο και η παράσταση βραβεύτηκαν με το Εθνικό Βραβείο Θεατρικής Λογοτεχνίας της Ισπανίας, το 2011 και με τον Αργυρό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας το 2013.
Είναι ένα φεμινιστικό έργο. Καταγγέλλει τη βία των ανδρών σε βάρος των γυναικών. Αλλά δεν μένει στην καταγγελία. Ούτε μπαίνει στη διαδικασία να ζητήσει από τους άντρες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Προχωρά πιο τολμηρά. Περνά στην αντεπίθεση! Στη βία των ανδρών αντιπαραθέτει τη μαχητικότητα των γυναικών. Είναι χαρακτηριστική μια φράση που λέει μιά γυναίκα μέσα στο έργο: «Κανένας άντρας δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε ομορφιά μια γυναίκα θυμωμένη». Ο γυναικείος θυμός είναι η πρόταση του έργου ως αντίσταση στη βία των ανδρών.

Η Ανχέλικα Λίντελλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ανχέλικα Γκονθάλεθ, γεννήθηκε το 1966, στην πόλη Φιγέρες της Καταλωνίας. Ασχολείται με το θέατρο ως συγγραφέας, σκηνοθέτις και ηθοποιός. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα όπου σε όλα το κύριο θέμα είναι η γυναίκα. Τιμήθηκε με διάφορα θεατρικά βραβεία στη χώρα της και στο εξωτερικό.
Στην παράσταση που θα παρουσιαστεί εδώ στον Βόλο, τη μετάφραση και σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Φαρμακίδης. Στη διαμόρφωση της σκηνοθεσίας συμμετείχε η Έλενα Κυριάκου. Παίζουν η Έλενα Κυριάκου και η Αναστασία Ντούνη. Στην παράσταση συμμετέχει με την ιατρική της ιδιότητα η μικροβιολόγος Ανθή Ζουρνατζή-Κυριακοπούλου, την οποία οι συντελεστές της παραστάσεως ευχαριστούν θερμώς. Το ίδιο θερμές ευχαριστίες απευθύνονται προς τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 15 Απριλίου έως και Πέμπτη 18 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου, στις εννιά και μισή (9.30) το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προσοχή: Η παράσταση δεν συνιστάται σε μικρά παιδιά.
Η αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκεται στο λευκό κτίριο πίσω από το αντιαεροπορικό καταφύγιο, στον δεύτερο όροφο. Για να βρουν οι θεατές το κτίριο αυτό και την αίθουσα, θα έρθουν στον σταθμό και αντί να μπούνε στο γραφείο που εκδίδουν εισιτήρια, θα προχωρήσουν, με το δεξί τους χέρι, γύρω στα πενήντα μέτρα. Θα βρεθούν μπροστά σ’ ένα λευκό κτίριο, σύγχρονης αρχιτεκτονικής, σε αντίθεση με το κίτρινο χρώμα του κτιρίου του σταθμού, προπολεμικής αρχιτεκτονικής. Θα μπούνε από την είσοδο του λευκού κτιρίου και θα ανεβούν τις σκάλες. Θα υπάρχουν πινακίδες που θα οδηγούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το