Τοπικά

Το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας ζητά μονιμοποίηση των συμβασιούχων για τον καθαρισμό των σχολείων

Υπόμνημα προς τον δήμαρχο Βόλου, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας απέστειλε το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Μαγνησίας ζητώντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους αλλά και στο ζήτημα καθαρισμού των σχολικών μονάδων. Το Σωματείο τονίζει στο υπόμνημά του ότι δεν αποτελεί λύση η ανανέωση των συμβάσεών τους αλλά η μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το υπόμνημα του Σωματείου
«Οι συμβάσεις στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων μετά από μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου μετατράπηκαν για ένα μέρος των εργαζομένων το 2007 από συμβάσεις ανάθεσης έργου, σε καθεστώς αορίστου χρόνου.

Ένα άλλο μέρος τον εργαζομένων του κλάδου που εργάζεται από το 2004, που ξεπερνάει σήμερα τους 9.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, παρέμεινε στο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπέγραφαν κατά καιρούς για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο τα προηγούμενα χρόνια, ανανεώνονταν οι συμβάσεις με τους ίδιους εργαζόμενους, μετά από σχετική οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, πράγμα που δεν γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να έχουν χάσει την δουλειά τους.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως ενώ για πολλές από αυτές, αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα. Πολλές από τις εργαζόμενες ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και έχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα.

Στόχος των κυβερνήσεων ήταν να κρατούν τους εργαζόμενους σε εργασιακή ομηρία, τρομοκρατημένους με την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων κάθε χρόνο, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να έχουν ούτε την «δυνατότητα» να αρρωστήσουν, αφού θεωρούνται «εργολάβοι καθαριότητας». Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, που δουλεύουν καθημερινά με αυταπάρνηση και αθόρυβα σε ένα από τους πλέον ευαίσθητους τομείς και οι μαθητές τους ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα, όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως τους κρατούν για χρόνια σε συνθήκες ομηρίας.
Οι συμβάσεις έργου και για αυτή τη χρονιά, λήγουν στις 30 Ιούνη. Αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους και για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, στο άγχος, στην ανασφάλεια. Πέρα από αοριστίες και αερολογίες, το πιο προωθημένο που έχουν ακούσει οι εργαζόμενοι ως υπόσχεση από κυβερνητικά χείλη, είναι η εξέταση της δυνατότητας, να υπογραφούν συμβάσεις δίχρονης διάρκειας. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τις απαράδεκτες και συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, για το ύψος τους, για τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Σημειώνουμε επίσης, πως από το 2007 ως σήμερα, το προσωπικό αορίστου χρόνου πλήρους και μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί μετά από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις και δεν ξεπερνά τους 3.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, αφού μετά από τις αποχωρήσεις για λόγους συνταξιοδότησης δεν γίνανε νέες προσλήψεις. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο Δήμο Βόλου.
Το Σωματείο μας θεωρεί, ότι η μόνη ρεαλιστική λύση που απαντά τόσο στο ζήτημα των εργαζομένων όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολειών που έχει ενταθεί μετά τις συνταξιοδοτήσεις των αορίστου χρόνου εργαζομένων, είναι όχι μόνο η ανανέωση των συμβάσεων για τη επόμενη σχολική χρονιά άλλα και η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου χρόνου, για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

✓ Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΤΩΡΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
✓ Καμία απόλυση. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.
✓ Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και μετατροπή όλων των εργαζομένων σε πλήρης απασχόλησης.
✓ Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριων για καθαρά σχολεία.
✓ Επαναφορά των Βαρέων & Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το