Πολιτισμός

«Το σημάδι του Κάιν» της Ελένη Κεκροπούλου – Παρουσιάζεται από τη Λέσχη Ανάγνωσης του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Η εκπαιδευτική περίοδος των τακτικών συναντήσεων εργασίας της Λέσχης Ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη λήξη της πάντοτε διανθίζεται με την παρουσίαση ενός από τα βιβλία – που στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς μελέτησε – με την ταυτόχρονη παρουσία του συγγραφέα του.
Φέτος, από τη δεύτερη Ομάδα Ανάγνωσης επιλέχτηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κεκροπούλου «Το σημάδι του Κάιν» (εκδόσεις Ωκεανός, 2015), εκδήλωση στην οποία θα παραβρεθεί και η ίδια η συγγραφέας του. Η ανοικτή αυτή εκδήλωση για τους φίλους του ΛΕΒ, θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του ΛΕΒ, (Κοραή 79) την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ. Η παρουσίαση θα γίνει από την ίδια τη συγγραφέα και τον ιστορικό Γιάννη Κουτή. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη. Συντονίζει η Ροσσάνα Πώποτα. Μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης θα ερμηνεύσουν και θα σχολιάσουν. Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο « Η Πένα».

Το βιβλίο της γνωστής στο βολιώτικο κοινό συγγραφέως και από προηγούμενη παρουσίαση των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, είναι γεμάτο από θεσσαλική ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη Θεσσαλία του 1881 την εποχή της απελευθέρωσής της και της προσάρτησής της στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η συγγραφέας με φόντο τον Θεσσαλικό κάμπο παρουσιάζει την παράλληλη εξέλιξη δύο αδελφών – παιδιών μεγαλοτσιφλικά των Τρικάλων – του Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, δυναμικού και δραστήριου δικηγόρου, που ένα γύρισμα της τύχης τον βρίσκει αρραβωνιασμένο με τη μικρή Ειρήνη (κόρη του πρόσφατα αποβιώσαντα Μικρασιάτη βιομηχάνου), την οποία όμως ονειρευόταν να παντρευτεί ο μικρότερος αδελφός του Χριστόφορος, φοιτητής Ιατρικής. Ανάμεσα στα δυο αδέλφια σιγοκαίει ο συγκαλυμμένος ανταγωνισμός και το μίσος. Ο ένας ένθερμος οπαδός του Δηλιγιάννη κι ο άλλος Τρικουπικός, στέκονται πάντοτε απέναντι ο ένας στον άλλον. Το μόνο που τους ενώνει, είναι ο τυφλός έρωτας για την ίδια γυναίκα. Το ξέσπασμα του Ελληνοτουρκικού Πολέμου το 1897 θα φέρει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και τα δυο αδέλφια βλέπουν τις ζωές τους να ανατρέπονται. Παράλληλα με την πλοκή της υπόθεσης, η συγγραφέας αναπλάθει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, παρουσιάζοντας το ζήτημα των τσιφλικιών και μεταφέροντας στον αναγνώστη την ψυχολογία των πλούσιων Ελλήνων της διασποράς, σε αντιδιαστολή με τους εξαθλιωμένους κολίγους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το