Οικονομία

Το σχέδιο για εισβολή στο Νομισματοκοπείο και τα IOU’s Βαρουφάκη

stournaras

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της ενδεχόμενης εισβολής στο νομισματοκοπείο, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, θα πραγματοποιούνταν ώστε να στηριχθεί η μετάβαση στη δραχμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας πληροφορήθηκε από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στα μέσα Ιουνίου ότι υπήρχε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, ενώ η πληροφορία διασταυρώθηκε και από υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πως είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι η φημολογία για υπουργική απόφαση του Γ. Βαρουφάκη για IOU’s που θα συνδέονταν στη συνέχεια με τη δραχμή ήταν έντονη λίγο πριν το δημοψήφισμα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έθεσε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε συναγερμό και ξεκίνησε επαφές για να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Έχοντας την πληροφορία πως η υπουργική απόφαση του Γ. Βαρουφάκη θα υπογραφόταν μεταξύ 20 και 25 Ιουνίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμένο.

Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” ο πρώην πρωθυπουργός είπε στον κ. Στουρνάδα πως η επιστροφή στη δραχμή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, ενώ συνεργάτιδά του που μετέβη στο γραφείο του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη του εξήγησε πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε και η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών να αλλάξει το νόμισμα της χώρας.

Την παραμονή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, ο Γ. Στουρνάρας, τηλεφώνησε στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για την πιθανότητα να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο, υπουργικό απόφαση ή διάταγμα για έκδοση IOU’s. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται πως ενημέρωσε τον Διοικητή της τράπεζας ότι δεν προτιμά να παραιτηθεί από το να βάλει την υπογραφή του.

Πηγή: megatv

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το