Ελλάδα

Το “ναι” στα Σκόπια πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα

Και τώρα το “μπαλάκι” στην Αθήνα. Η υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, οι οποίες αναμένεται να είναι καταιγιστικές.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στο OPEN και την Έλλη Στάη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μόλις η γειτονική χώρα ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες της αναθεώρησης και προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίηση των σχετικών τροποποιούμενων διατάξεων προς την Αθήνα, θα προχωρήσει και η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή άμεσα, τουτέστιν εντός του Ιανουαρίου.

Το θρίλερ διαρκείας που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες για το μέλλον της συγκυβέρνησης, πήρε πάντως χθες μια νέα τροπή, αφού ο Πάνος Καμμένος, αφού εισέπραξε μια πολιτική ήττα στο εσωτερικό του κόμματός του κατά τη διάρκεια της ΚΟ των ΑΝΕΛ, προχώρησε σε μερική υπαναχώρηση της σκληρής γραμμής περί “ανένδοτου”, διαχωρίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter.

Είχε προηγηθεί μια συνεδρίαση της ΚΟ με έντονο παρασκήνιο, αφού σε αυτήν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ φέρεται να ζήτησε εξουσιότηση από τους βουλευτές να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την απόσυρση όλων των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να την λάβει, αφού η πλειονότητα των παρόντων εμφανίστηκε αρνητική και έτσι το θέμα δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία. Παρά το γεγονός ότι πηγές των ΑΝΕΛ έσπευσαν αργότερα να μιλήσουν για “αποκηύματα φαντασίας” οι τριγμοί και οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα είναι πλέον παραπάνω από εμφανείς.

Το tweet του υπουργού Άμυνας βεβαίως δεν είναι τόσο μονοσήμαντο όσο μπορεί εκ πρώτης όψεως να διαβαστεί, καθώς δεν αποκλείει απόσυρση της εμπιστοσύνης εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών συσχετιστεί με ψήφο εμπιστοσύνη. Γεγονός πάντως παραμένει ότι ο κ. Καμμένος αποφάσισε να κερδίσει λίγο χρόνο, επικαλούμενος την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα, μετά και τη συνειδητοποίηση ότι η πλειονότητα της ΚΟ των ΑΝΕΛ δείχνει να μην στηρίζει τη σκληρή γραμμή. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα παραπάνω δημιουργούν την εύλογη εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος θα επιδιώξει ένα συναινετικό αντί για ένα συγκρουσιακό διαζύγιο, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κυβερνητικά στελέχη υποδέχθηκαν θετικά την χθεσινή οπισθοχώρηση του κ. Καμμένου, καθώς θεωρήθηκε ότι η τοποθέτηση του ήταν ένα βήμα πίσω από τη λογική του ανένδοτου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο διευθυντής του ‘Εθνους, Αντώνης Σκυλλάκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε και σχετικό τηλεφώνημα του κ. Καμμένου προς τον Αλέξη Τσίπρα στο οποίο ο υπουργός Άμυνας του τόνισε ότι ότι δεν θέτει θέμα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά ότι το μόνο πρόβλημα είναι το θέμα συμφωνίας της Πρεσπών.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει ούτως ή άλλως σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, συνδέοντάς την μάλιστα με τη Συμφωνία, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν πολιτικά τα πράγματα. Εάν δε όντως συμβεί κάτι τέτοιο ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να βρεθεί σε μια ακόμη πιο δύσκολη θέση καθώς εκτός από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, πιθανώς να δει και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του να διαλύεται.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το