Άρθρα

Το προφίλ των αγοραστών κατοικιών

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PKK Constructions

Μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης η κτηματαγορά στην Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει, μια τάση που διατηρείται μέχρι και σήμερα, παρά το μικρό διάλειμμα της πρώτης καραντίνας, αλλά και της έντονης ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο βασικός λόγος της ανάκαμψης της κτηματαγοράς είναι το «φρένο» που είχε μπει για περίπου δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές οικιστικές ανάγκες.
Επιπλέον η σταθεροποίηση της οικονομίας σε συνδυασμό με ένα κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί πριν την πανδημία, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση.
Τέλος, οι ελάχιστες έως μηδενικές αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων λόγω της ραγδαίας μείωσης των επιτοκίων, έχουν οδηγήσει τους καταθέτες να αναζητήσουν άλλες επενδυτικές λύσεις και η κατοικία είναι μια αξιόπιστη λύση.
Στον Βόλο την τρέχουσα περίοδο αναγείρονται αρκετές πολυκατοικίες, ενώ έχουν λάβει οικοδομικές άδειες να ανεγερθούν και άλλες. Και μπορεί τα μεγέθη τους να είναι μικρότερα σε σχέση με ό,τι ζήσαμε στην πρώτη δεκαετία του 2000, ωστόσο, η κινητικότητα είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη από την οποία επιπρόσθετα επηρεάζονται θετικά και άλλοι κλάδοι της οικονομίας.
Ποιο είναι, όμως, το προφίλ των αγοραστών κατοικιών; Σε ποιες ηλικίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Το ηλικιακό εύρος κυμαίνεται μεταξύ 35-55 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 έτη.
Η πρώτη κατηγορία αφορά εκείνους που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι για να καλύψουν τις ανάγκες τους, δηλαδή να κατοικήσουν οι ίδιοι σε αυτό. Πρόκειται για νέα ζευγάρια που θέλουν να λύσουν το ζήτημα της στέγασής τους. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε κατοικίες με ένα εμβαδόν που κυμαίνεται μεταξύ 80-100 τετραγωνικών μέτρων.
Η δεύτερη κατηγορία είναι όσοι επιλέγουν να αγοράσουν μια κατοικία περισσότερο για επενδυτικούς σκοπούς. Είναι οι αγοραστές που διαθέτουν ένα ποσό καταθέσεων στην τράπεζα και, επειδή βλέπουν ότι δεν τους αποφέρει τις αποδόσεις που θα ήθελαν, αποφασίζουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα γύρω στα 50 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να το μισθώσουν και να αποκομίσουν σίγουρα κέρδη. Εξάλλου οι επιλογές στη μίσθωση είναι πλέον πολλές και αφορούν νέα ζευγάρια, φοιτητές, αλλά και τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών.
Όλοι οι αγοραστές ενδιαφέρονται για τρία στοιχεία στην κατοικία. Το διαμέρισμα να είναι ενεργειακής κλάσης Α’ για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, να διαθέτει ποιοτικά υλικά ως προς την κατασκευή και να χαρακτηρίζεται από τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Η ποιότητα των κατασκευών να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Με την ευδιάκριτη καλλιτεχνική προσέγγιση για την οποία είναι γνωστή η εταιρεία μας, εργάζεται στα κτήρια με αντίληψη, μετατρέποντας τη στατική μάζα σε δυναμική μορφή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στον φυσικό φωτισμό και αερισμό των οικοδομών μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων. Τα μεγάλα ανοίγματα των όψεων δίνουν τη δυνατότητα ενοποίησης του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο προσδίδοντας μια αίσθηση ελευθερίας και εξωστρέφειας τόσο στο μάτι όσο και στην κίνηση στον χώρο, καθώς ο εσωτερικός χώρος συνεχίζεται και στον εξωτερικό. Η χρήση απλών λιτών γεωμετριών, τα σύγχρονα υλικά, τα φυσικά χρώματα και οι υφές που επιλέγονται συνθέτουν έναν σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα οικείο και ζεστό χώρο πάντα σε συνάρτηση με τα ενεργειακά κριτήρια της εταιρείας.
Επίσης όλοι γνωρίζουν κάτι πολύ σημαντικό, πως το ακίνητο εξασφαλίζει ποιότητα ζωής , έσοδα και αύξηση της εμπορικής άξιας του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το