Κόσμος

Το Philae «ξύπνησε» και… άρχισε τα tweet!

robot

Ενεργοποιήθηκε ξανά το ευρωπαϊκό όχημα που προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P τον περασμένο Νοέμβριο, στην κορυφαία αποστολή της Rosetta, καθώς άρχισε ξανά να συλλέγει ικανοποιητικές ποσότητες ενέργειας από τις ηλιακές του κυψέλες.
Η ανακοίνωση ήρθε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency – Esa) και από το… λογαριασμό του Philae στο Twitter, @Philae2014, που ξύπνησε τα ξημερώματα της Κυριακής.
«Γεια σου Γη! Με ακούς;», λέει το πρώτο από τα μηνύματα, για να συνεχίσει απευθυνόμενο στο μητρικό του σκάφος: «Γεια σου Rosetta! Ξύπνησα! Πόσο καιρό κοιμόμουν;» και αφού… πήρε την απάντηση: «Ουάου! Πέρασε πολύς καιρός! Είναι ώρα να ξαναπιάσω δουλειά!».
Οι «διάλογοι» των διαχειριστών των λογαριασμών που σχετίζονται με την Rosetta και το Philae δείχνουν μικρό μόνο μέρος από τον ενθουσιασμό στις τάξης της επιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί την αποστολή.
Το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που ακούμπησε ποτέ σε κομήτη, είχε πέσει σε ένα ρήγμα στην επιφάνειά του στο οποίο η ηλιοφάνεια ήταν περιορισμένη. Έτσι, μετά από 60 ώρες λειτουργίας, «ξέμεινε» από ενέργεια και η επικοινωνία μαζί του χάθηκε.
Ωστόσο, καθώς ο κομήτης κατευθύνεται κοντύτερα στον Ήλιο, η αυξημένη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας αυξάνει τη δυνατότητα του Philae να γεμίζει τις μπαταρίες του και -όπως προέβλεπαν οι πιο αισιόδοξοι- επανήλθε σε λειτουργία.
Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Esa, η κατάσταση του οχήματος είναι καλή, έχει διαθέσιμα 24 Watt και η θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί επί του παρόντος είναι οι -35 βαθμοί Κελσίου.
Ο Μαρκ ΜακΚόχρεαν σημειώνει στο BBC ότι «ήταν ατέλειωτοι αυτοί οι επτά μήνες και για να είμαι ειλικρινής δεν ήμασταν σίγουροι τι θα γινόταν – υπάρχουν μερικοί πολύ χαρούμενοι άνθρωποι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή … Νομίζω ότι πλέον είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εξάγουμε αρκετούς μήνες για να εξάγουμε επιστημονικά δεδομένα».
Η κυριότερη από τις «υποχρεώσεις» του Philae θα είναι να επιχειρήσει την μίνι γεώτρηση σε βράχους και πάγο του κομήτη, προκειμένου να αναλύσει τα συστατικά του, αλλά και να παρακολουθήσει τις αλλαγές που παρουσιάζονται καθώς θερμαίνεται σταδιακά, όσο πλησιάζει προς τον Ήλιο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το