Πολιτισμός

“Το παιχνίδι της μίμησης” στην Εξωραϊστική από σήμερα μέχρι την Κυριακή

1. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ (ΦΩΤΟ)

“Το παιχνίδι της μίμησης” (The imitation game), προβάλλεται στο θερινό σινεμά του Βόλου “Εξωραϊστική”, από σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. Η ταινία (Μ. Βρετανία – ΗΠΑ 2014), σε σκηνοθεσία Μόρτεν Τίλντουμ και με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ (114΄), αποτελεί ένα σφιχτοδεμένο ιστορικό θρίλερ. Πολυεπίπεδη κοινωνική μελέτη πάνω στις έννοιες της απόκρυψης και της μίμησης. Καλοστημένο, καλογραμμένο (έστω και στρογγυλεμένο στα χολιγουντιανά πρότυπα) βιογραφικό δράμα. Κέρδισε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και το ενδιαφέρον του μεγάλου κοινού.

Στα χρόνια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου ο αντισυμβατικός καθηγητής μαθηματικών Άλαν Τούρινγκ (Alan Turing), ορίζεται από τον βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων, που με άκρα μυστικότητα επιχειρεί την αποκρυπτογράφηση του κώδικα τηλεπικοινωνίας των γερμανικών υποβρυχίων. Όμως, όσο η λύση αργεί, τόσο η πίεση και η αμφισβήτηση εντείνονται.

Η ζωή του Τούρινγκ ήταν ένα αίνιγμα. Σαν το Enigma που ο ίδιος έλυσε, χαρίζοντας στην Αγγλία μια νίκη στρατηγικής έναντι των Ναζί. Ο ιδιοφυής αυτός μαθηματικός καινοτόμησε στη μελέτη και εφαρμογή των πρώτων υπολογιστών και έσπασε τους μυστικούς κώδικες των Γερμανών με μόχθο, μελέτη, πείσμα και συγκρούσεις με τους επιστήμονες της ομάδας του, τους στρατιωτικούς αξιωματούχους και το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής του.

Αλλά η μεγαλύτερη κόντρα του Τούρινγκ συνέβαινε μέσα του: Το Παιχνίδι της Μίμησης τον απεικονίζει ως εσωστρεφή, εγωμανή, υπερόπτη και ιδιοφυή ομοφυλόφιλο επιστήμονα. Η ταινία ξεκινάει με τη σύλληψή του για απρεπή συμπεριφορά, που στη συνέχεια τον οδήγησε στην καταδίκη, τον χημικό ευνουχισμό και την αυτοκτονία με δηλητηριασμένο μήλο (ή ατύχημα, κατά άλλη εκδοχή) το 1952. Έτσι, ο Τούρινγκ υπήρξε για χρόνια ένας «άγνωστος ήρωας». Η αποστολή του δεν αναγνωρίστηκε, καταχωρήθηκε ως άκρως απόρρητη και ο φάκελος του εξαφανίστηκε από τη βρετανική αντικατασκοπία. Ταυτόχρονα, ο ίδιος διώχθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε μια εποχή όπου η βρετανική νομοθεσία τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία ως έγκλημα. Δεκαετίες αργότερα, η βασίλισσα του έδωσε χάρη και μια καθυστερημένη αποκατάσταση.

Η συναρπαστική ιστορία του Τούρινγκ έχει παρουσιαστεί και παλιότερα στον κινηματογράφο με την αγγλική ταινία του 2001 «Κωδικός: Enigma». Στη σημερινή ταινία, αυτό που επιχειρεί ο 48χρονος σκηνοθέτης Μόρτεν Τίλντουμ (Morten Tyldum) από τη Νορβηγία, ευρύτερα γνωστός από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία του 2011 «Κυνηγοί Κεφαλών» (Headhunters), είναι να φωτίσει την πολύπλευρη προσωπικότητα ενός σκοτεινού ήρωα, που ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού μιας συμβατικής κοινωνίας. Η ισόβια ενασχόληση του Τούρινγκ με την σύγκριση ανθρώπου και μηχανής, ένα γαϊτανάκι μίμησης της νοημοσύνης, κατέληξε σε μια αγωνιώδη αναζήτηση της δική του ανθρωπιάς μέσα από «τα παιδιά του, τους υπολογιστές»…

Η προσοχή του σκηνοθέτη στη λεπτομέρεια είναι εκπληκτική. Κάθε καρέ, κάθε σκηνικό, κάθε εξωτερικός χώρος, κάθε ενδυμασία, κάθε κίνηση αναβιώνει με απόλυτη πειστικότητα το κλίμα της δεκαετίας του ’40. Το Α και το Ω του έργου είναι ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Benedict Cumberbatch), που αποδίδει την ένταση του Τούρινγκ με υποκριτική εγκράτεια, ζωγραφίζοντας με μαεστρία τις αποχρώσεις ενός ευάλωτου και ευμετάβλητου χαρακτήρα. Η Κίρα Νάϊτλι (Keira Knightley), ως συνεργάτης του Τούρινγκ, που τον θαυμάζει για το πνεύμα του και τον αδάμαστο (αλλά ελάχιστα συμπαθή) χαρακτήρα του, αποτελεί ένα σεναριακό πρόσχημα για να διευκολυνθεί ο θεατής να εισχωρήσει στον ερμητικό κόσμο των αριθμών και των διλημμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το