Ελλάδα

Το παράθυρο του νέου Ποινικού Κώδικα που βγάζει εκτός φυλακής τα μέλη της 17Ν

Oι δικαστές του Βόλου θα αποφανθούν για το αίτημα του πολύ-ισοβίτη με βούλευμά τους την Τετάρτη, με την εισαγγελέα να υποβάλλει εκ νέου πρόταση, λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος μετατρέπει το αδίκημα της στάσης κρατουμένων (σ.σ για το οποίο διώκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας) από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της λέει και πάλι όχι στην άδεια του «Λουκά»¨της 17Ν, κρίνοντας ότι με όσα λέει ο κρατούμενος προκαλεί σε διέγερση και πρόκληση πλημμελημάτων, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη, προκαλώντας έτσι «ερεθισμό των πνευμάτων των αλληλέγγυων».

Την ίδια ώρα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα τόσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας όσο και οι άλλοι καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για κατ’οίκον έκτιση της ποινής τους με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Αυτή η δυνατότητα δίδεται μέσω του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει 16 «γεμάτα» χρόνια μέσα στη φυλακή. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διάταξη οι κρατούμενοι δεν βγαίνουν εκτός σπιτιού παρά μόνο για δουλειά ή εκπαιδευτικούς λόγους.
Η διαφοροποίηση από την προηγούμενη διάταξη του Ποινικού Κώδικα είναι ότι ο νέος δίνει το πράσινο φως για κατ’οίκον έκτιση της ποινής και στους πολύ-ισοβίτες, ενώ με την προηγούμενη διάταξη η δυνατότητα δινόταν μόνο σε όσους είχαν καταδικαστεί σε μία φορά ισόβια.

Τα αιτήματα υποβάλλονται και κρίνονται από το δικαστικό συμβούλιο. Με τις διατάξεις του ίδιου άρθρου πάντως οι πολύ-ισοβίτες έχουν δικαίωμα για αποφυλάκιση στα 25 χρόνια ενώ με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα στα 20 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πρόχειρα τα δημοσιεύματα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις αναφορές στον Τύπο ότι θα μπορούν να εκτίουν κατ’ οίκον την ποινή τους με βραχιολάκι τα μέλη της 17Ν, εξέδωσε ανακοίνωση.
Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυϊσοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο Ποινικό Κώδικα 25 έτη. Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις»

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το