Ελλάδα

Τo παρασκήνιο της τροπολογίας Kαιρίδη για τους μετανάστες που εργάζονται: Η έντονη αντίδραση Σαμαρά και η απάντηση της κυβέρνησης

Συζητήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με προεξάρχουσα τη σκληρή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Καιρίδης, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε παράτυπους μετανάστες να πάρουν άδεια παραμονής, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετία παραμονής στη χώρα μας.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών», με την κυβέρνηση να απαντά με το επιχείρημα πως είναι μεγάλη η ανάγκη για εργατικά χέρια, ιδίως στο βαθμό που τρέχουν μεγάλα κατασκευαστικά πρότζεκτς στη χώρα μας.

Απάντηση Καιρίδη – Μαρινάκη – Γεωργιάδη
Από την πλευρά του, ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA, σημείωσε πως πρόκειται για μια διάταξη που θα εφαρμοστεί εφάπαξ. «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», τονίζει, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη».

«Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας την τροπολογία ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για νομιμοποίηση από την πίσω πόρτα. «Δεν νομιμοποιούμε κανέναν. Βάζουμε στο δρόμο όλους αυτούς τους ανθρώπους αν πληρούν τις προϋποθέσεις να παραμείνουν. Είναι λάθος η έκφραση νομιμοποίηση. Δεν δίνουμε ιθαγένεια ή μόνιμη διαμονή, ούτε να φέρουν τις οικογένειές τους εδώ. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης και γενικά. Δεν θέλουμε αδήλωτη εργασία για αυτούς τους ανθρώπους, να τους καταγράψουμε και να ξέρουμε ποιοι είναι», ανέφερε ο κύριος Καιρίδης.

Ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «οι ροές μειώθηκαν, καταφέραμε και τις ελέγξαμε. Δεν υπάρχει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο άπαξ και για κάποιους μήνες δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα, οι οποίοι επί το πλείστον δεν ήρθαν παράνομα, απλά έληξαν οι άδειες διαμονής τους. Εμείς ερχόμαστε και λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους αφού ήταν εδώ επί τρία χρόνια να εργαστούν. Γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε αυτά τα άτομα. Χρειάζεται να μπει τάξη, να γυρίσουμε σελίδα, να ταυτοποιήσουμε όσους είναι εδώ και να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας που πάσχει».

«Λέμε όχι στην παράνομη μετανάστευση», πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και σχολίασε πως «τροποποιήσαμε ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014». «Δεν νομιμοποιούμε κανέναν. Βάζουμε στο δρόμο όλους αυτούς τους ανθρώπους αν πληρούν τις προϋποθέσεις να παραμείνουν. Είναι λάθος η έκφραση νομιμοποίηση. Δεν δίνουμε ιθαγένεια ή μόνιμη διαμονή, ούτε να φέρουν τις οικογένειές τους εδώ. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης και γενικά. Δεν θέλουμε αδήλωτη εργασία για αυτούς τους ανθρώπους, να τους καταγράψουμε και να ξέρουμε ποιοι είναι», ανέφερε ο κύριος Καιρίδης.

Αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι να αποδειχθεί στην πράξη πόσοι θα θέλουν να πιάσουν δουλειά και πώς θα πάει το νέο σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο συναρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι δεν έχει στόχο να αντιδικήσει με τον Αντώνη Σαμαρά και προσέθεσε ότι η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού «και με προβληματίζει και είναι σεβαστή».

Είναι, όπως είπε, «δική μας δουλειά να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας», σημείωσε και σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση υποστήριξε ότι όσα θα πει δεν αποτελούν απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα αποτελέσει πόλο έλξης και συμπλήρωσε ότι δίνουμε κίνητρο σε ανθρώπους που ενώ θα μπορούσαν να εργαστούν δεν τους το επιτρέπουμε. «Αυτό είναι παράλογο δεν θα μπορούσαμε να το συνεχίσουμε», είπε σχετικά με την πρώτη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν άδεια παραμονής να εργαστούν στη χώρα μας.

Πυρά Σαμαρά
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η τροπολογία «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική»!

Ο ίδιος σημειώνει πως «αδυνατεί να καταλάβει γιατί η κυβέρνηση ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες». «Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ… », συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών, ενώ προτείνει η λύση να έρθει μέσω του εγχώριου δυναμικού. «Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αντίθεσή του με τις κυβερνητικές πρακτικές. Η πρώτη αφορούσε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και η άλλη το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Πηγή: ethnos.gr

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Για τις 22 Απριλίου αναβλήθηκε η δίκη των δύο πολιτών – Δηλώσεις Ζωής Κωνσταντοπούλου

Για τις 22 Απριλίου 2024 στις 11 το πρωί, αναβλήθηκε η δίκη των δύο πολιτών…

5 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Σκότωσε τον 6 μηνών γιο του ταρακουνώντας τον και χτυπώντας του το κεφάλι

Δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή θα μείνει ένας πατέρας ο οποίος σκότωσε τον έξι μηνών γιο…

5 Μαρτίου 2024

Πτήση από Αλεξανδρούπολη προς Αθήνα καθυστέρησε 3 ώρες λόγω… επίθεσης πουλιών

Τρίωρη καθυστέρηση πρωινής πτήσης από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προς την Αθήνα είχε ως…

5 Μαρτίου 2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Διχάζει το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής – Τι είπε η Λίνα Μενδώνη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ελληνικη μουσική και «τη…

5 Μαρτίου 2024

Διάλεξη του Νίκου Πράντζου στο αμφιθέατρο του τ. Γαλλικού Ινστιτούτου

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας και το Κοινόν των Μαγνήτων, το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων…

5 Μαρτίου 2024

Νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο στην Κρήτη: Έβρισε τη μητέρα του και της πέταξε αντικείμενο στο κεφάλι

Μία ακόμα περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ερευνούν τα τελευταία 24ωρα οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης. Σύμφωνα…

5 Μαρτίου 2024