Κόσμος

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής και το τουρκικό παζάρι

tsipras-merkel-ksi-708

Προσπάθειες για να μη μπει η Τουρκία από το «παράθυρο» στον έλεγχο του Αιγαίου κατέβαλλε η Αθήνα, καθώς στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπας ήρθε αντιμέτωπος με τις προτάσεις που με τον εάν ή τον άλλο τρόπο υποδείκνυαν κοινές, ελληνοτουρκικές περιπολίες προς αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης αλλά και για τη ροή των προσφύγων.

Το κλίμα είχε ήδη διαμορφωθεί με μεσοβέζικο τρόπο και από την Κομισιόν αλλά και από το Βερολίνο. Ωστόσο και στην συνομιλία του με την Αγκελα Μέρκελ προχτές αλλά και χτες, στη διάρκεια του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «…Δεν έχει νόημα να περιπολούμε από κοινού για να κάνουμε διάσωση και να τους μεταφέρουμε στις ακτές, αυτό γίνεται ήδη και σήμερα και ο καθένας το κάνει καλά στο χώρο του» τόνισε η ελληνική πλευρά, ζητώντας υποστήριξη σε μέσα αλλά και σε χρήμα.

Τσίπρας υπέρ Μέρκελ
Ήταν κι αυτό ένα στιγμιότυπο, μάλλον απρόσμενο με βάση τα όσα εκτυλίχτηκαν στο προηγούμενο εξάμηνο με τη διαπραγμάτευση. Αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο Τσίπρας πήρε το μέρος της Μέρκελ, διερωτώμενος ποιο θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης αν η Γερμανία που υποδέχτηκε 800.000 πρόσφυγες αποφάσιζε να χτίσει τείχη όπως κάνουν άλλες χώρες.

Δημοσιονομική χαλάρωση λόγω προσφυγικού ζητά η Αθήνα
Η κυβέρνηση ζήτησε χρηματοδότηση 350 εκατομμυρίων (με την Ιταλία να κάνει λόγο και για ανάγκη διάθεσης μεγαλύτερου ποσού) για τη δημιουργία των hot spots και την υποστήριξη των δράσεων. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόστος είναι ανυπολόγιστο καθώς η Αθήνα από τη μια καλείται να εφαρμόσει τη συμφωνία και να μειώνει κονδύλια για στρατό και και την τοπική αυτοδιοίκηση την ώρα που οι Ενοπλες Δυνάμεις δαπανούν τεράστια ποσά για περιπολίες, διάσωση και διαμόρφωση των χώρων υποδοχής, ενώ η νησιωτική οικονομία δέχτηκε ένα ακόμα χτύπημα από την κατάργηση της έκπτωσης που είχαν στον ΦΠΑ.

Εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ΕΕ κινείται με ρυθμούς χελώνας μεν, προς τη σωστή κατεύθυνση δε, ενώ είπε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, τόνισε, ωτόσο, ότι ο για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφρε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταίρους για το τεράστιο κόστος φροντίδας των μεταναστών. Στο ζήτημα αυτό, είπε βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως για τις χώρες υποδοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη. «Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν της δυνατότητές της», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τουρκικό παζάρι
Η Άγκυρα που γνωρίζει ότι ο ρόλος της είναι κομβικός για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έχει ξεκινήσει παζάρι και ζητά ανταλλάγματα από την Ευρώπη για να συνεργαστεί.

Η Τουρκία έριξε τις εξής απαιτήσεις στο τραπέζι: Η μια να χορηγείται βίζα σε Τούρκους πολίτες για την Ευρώπη, η άλλη να «ξεπαγώσουν» κεφάλαια την ενταξιακής της διαδικασίας, που είχαν λόγω Κύπρου μπει στο ψυγείο και η τρίτη είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση.
Στο δεύτερο ο Αλέξης Τσίπρας, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο της Κύπρου που πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στην Κίνα, ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να συνδεθεί η συνεργασία με ανταλλάγματα ως προς την ενταξιακή διαδικασία και «εκπτώσεις» στα όσα πρέπει να κάνει η Αγκυρα, ενώ για το πρώτο μάλλον πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, αφού γνωρίζει ότι το πρόβλημα το έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά που ήδη έχουν πολυπληθείς κοινότητες Τούρκων που ζουν στην επικράτειά τους.

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Δράσης
Τελικά οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν το Σχέδιο Δράσης το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις τουρκικές αρχές, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει ότι συμφωνεί η Τουρκία να ανασχέσει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνησε ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου «συγκρατημένα αισιόδοξος», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία που πέτυχε στο εν λόγω Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία. Παράλληλα, υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τέλος, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το