Τοπικά

Το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ τιμά την απελευθέρωση του Βόλου από τον ΕΛΑΣ

Το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για την απελευθέρωση του Βόλου, αναφέρει σε ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του Βόλου την Τετάρτη 19 Οκτώβρη 2022 αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Βόλου), της Τομεακής επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ και της οργάνωσης Μαγνησίας της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια σε διάφορα σημεία της πόλης του Βόλου, αρχής γενομένης στις 10 το πρωϊ από το μνημείο στην πλατεία Ελευθερίας και στην συνέχεια στο κτίριο των πρώην φυλακών Αλεξάνδρας (στην οδό Αλεξανδρας με Ιωλκού) όπου φυλακίσθηκαν από το 1941 μέχρι το 1953 χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επι της οδού Αργοναυτών όπου λειτούργησε το έκτακτο στρατοδικείο Βόλου όπου δικάσθηκαν, καταδικάσθηκαν και μετά εκτελέσθηκαν στο Καζανάκι, αγωνιστές του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ του ΔΣΕ, του ΚΚΕ και υπάρχει τοποθετημένη πλακέτα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και στην Κίτρινη αποθήκη όπου βασανίσθηκαν και δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανων ναζί, τα ΕΑΣΑΔ, εκατοντάδες αγωνιστές.

Στις 19 Οκτώβρη 1944 ο λαός του Βόλου κατέκλυζε τους δρόμους της πόλης γιορτάζοντας την Απελευθέρωση από το ναζί κατακτητή που εγκατέλειπε την πόλη μας καταδιωκόμενος από τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, ενώ είχε προηγηθεί η απελευθέρωση ολόκληρων περιοχών της Ελλάδας με τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με οργανωτή, ψυχή και καθοδηγητή το τιμημένο ΚΚΕ. Ακολούθησε η απελευθέρωση και των υπόλοιπων περιοχών και πόλεων από τον ΕΛΑΣ.
Ο λαός οργανωμένος στη συντριπτική πλειοψηφία του στο ΕΑΜ, με τους Κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή να δίνουν τη ζωή και το αίμα τους στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως και η νεολαία ήταν οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, με το ένοπλο τμήμα τους τον ΕΛΑΣ αντιστάθηκαν στους κατακτητές και απελευθέρωσαν την πατρίδα γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας. Αντίθετα από τις αστικές πολιτικές της δυνάμεις που εγκατέλειψαν το λαό στην τύχη του κάτω από τη μπότα του κατακτητή και μέρος του πολιτικού προσωπικού της έφυγε μαζί με τους Άγγλους …συμμάχους της στη Μ. Ανατολή ή στο Λονδίνο για …να κάνει Αντίσταση! Άλλοι αστοί πολιτικοί, ακόμα χειρότερα, συνιστούσαν την υποταγή του λαού στους ναζί κατακτητές, είτε συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς συγκροτώντας τις δωσίλογες κυβερνήσεις, τα διαβόητα τάγματα ασφαλείας και άλλες ένοπλες φασιστικές οργανώσεις και με αυτές στράφηκαν ενάντια σε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και πρωταρχικά στο ΚΚΕ που σάλπισε Αντίσταση και στο λαό μας που πλήρωσε βαρύ τίμημα στους κατακτητές ναζί και στους αστούς πλουτοκράτες που λήστευαν το λαό για να πλουτίζουν καταδικάζοντας τον στην πείνα και στο θάνατο.
Στην πραγματικότητα η Αστική τάξη μαζί με τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές “συμμάχους” της μεθόδευαν το ένοπλο χτύπημα του λαϊκού κινήματος για την επαναφορά της εξουσίας της αστικής τάξης μετά την Απελευθέρωση όπως έκαναν το Δεκέμβρη του 1944. Για το λόγο αυτό συγκρότησαν και τις αγγλόφιλες ένοπλες οργανώσεις που πολέμησαν ενάντια σε ΕΑΜ,ΕΛΑΣ,ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ.
Στο Β’ ιμπεριαλιστικό Παγκόσμιο πόλεμο που, όπως και ο Α’ ΠΠ, ξέσπασε στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για το (ξανα)μοίρασμα του κόσμου από τους ιμπεριαλιστές (φασίστες και μη) και τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ο Ελληνικός λαός, όπως και άλλοι λαοί, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα μέχρι την απελευθέρωσή της από την τριπλή φασιστική κατοχή. Πάνω από 500 χιλιάδες ήταν οι νεκροί ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές των υποδομών, του εθνικού πλούτου και των περιουσιών των ιδιωτών. Ανυπολόγιστης αξίας είναι οι αρχαιολογικοί και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί που καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής.
Όμως ο Ελληνικός λαός παρά τις τεράστιες θυσίες του δεν δικαιώθηκε με το διώξιμο των ναζί κατακτητών στις προσδοκίες του για μια νέα Ελλάδα. Το ΚΚΕ και κατ’ επέκταση το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα δεν αξιοποίησε τον απελευθερωτικό αγώνα ώστε να μετεξελιχθεί σε πάλη την εργατική-λαϊκή εξουσία αλλά έβαζε ενδιάμεσο στόχο τη λαοκρατία, γι’ αυτό και συμμετείχε στη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Αυτονόμησε, δηλαδή, την πάλη ενάντια στους κατακτητές από την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, ενώ την ίδια στιγμή η Αστική τάξη και οι Αγγλοαμερικάνοι “σύμμαχοι” μηχανορραφούσαν και μεθόδευαν, για τα δικά τους συμφέροντα, την επαναφορά της Αστικής εξουσίας μετά την Απελευθέρωση…
Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), η οργάνωση των αγωνιστών/τριών των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και των μαχητών/τριών του ΔΣΕ, των απογόνων και των φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι περήφανη για το μεγαλειώδη αγώνα της περιόδου 1941-1944, όπως και για την μεγαλειώδη ένοπλη ταξική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που ακολούθησε. Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος με την πείρα των αγώνων της περιόδου 1940-1949. Με τη δράση μας συμβάλουμε στην οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο που έχει χαράξει για την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική εξουσία, για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην προσφυγιά και στην καταπίεση. Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό!
Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, επίσης, μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ που δημιούργησε το μεγαλείο της ΕΑΜικής Αντίστασης, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις τις γερμανικές πολεμικές οφειλές. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να τις πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας.
Σήμερα κι ενώ εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας που πληρώνει ολόκληρος ο κόσμος μαζί με τον Ουκρανικό και ρώσικο λαό, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταγγέλλει και καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον διεξάγουν είτε συμμετέχουν σ’ αυτόν όπως και η Ελληνική κυβέρνηση. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το λαό μας και τη νεολαία, για καμιά συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και τις άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για το κλείσιμο των Αμερικανικών Βάσεων στη χώρα μας, για να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατιωτικά τμήματα που δρουν εκτός συνόρων, για την έξοδο από τις ιμπεριαλιστικές Ενώσεις και Οργανώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επίσης ο ΕΑΜικός αγώνας που έσωσε το λαό από την πείνα διδάσκει για το σήμερα ότι χρειάζεται οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και όλων των κομμάτων της πλουτοκρατίας που καταδικάζει το λαό στη φτώχια για να ενισχύονται τα μονοπώλια, οργανωμένα μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, να παλέψουν κόντρα στους καπιταλιστές διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τους αγωνιστές, τους απογόνους και τους φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους πολιτικούς πρόσφυγες να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.
Με την πείρα των αγώνων 1940-1949, αγωνιζόμαστε στο σήμερα για να έρθουν καλύτερες μέρες, για την κοινωνική απελευθέρωση.
Η φετινή επέτειος της απεευθέρωσης του Βόλου συμπίπτει με τα 80 χρόνια της δημιουργίας του ΕΛΑΣ.
Η απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ το πρώτο 10ήμερο του Γενάρη του 1942, προσηλωμένη στην ανάγκη οργάνωσης του ένοπλου αγώνα ανέφερε:
«Η οργάνωση ειδικών μαχητικών τμημάτων σε όλα τα βασικά κέντρα της χώρας, ικανών ν’ αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την ένοπλη βία του κατακτητή, είναι αυτή τη στιγμή το βασικό μας καθήκον.
Ο εθνικοαπελευθερωτικός ανταρτοπόλεμος έχει πρωτεύουσα σημασία για την απελευθέρωση της χώρας από τον ξενικό ζυγό. Οι κομμουνιστές πρέπει να οργανώσουν, να μαζικοποιήσουν και να επεκτείνουν το αντάρτικο κίνημα στην ύπαιθρο, να περιφρουρήσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό του χαρακτήρα».
Από τα τέλη Μάη – αρχές Ιούνη του 1941 είχαν ιδρυθεί οι πρώτες ανταρτο-ομάδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με αποφάσεις των Κομματικών Οργανώσεων.
Στην περιοχή της Μαγνησίας η πρώτη ανταρτοομάδα συγκροτήθηκε το Φθινόπωρο του 1942 από τους Μιχάλη Παπαδάμο, Αλέκο Γκούντα (Κοσμά), Κουφοδήμο Θανάση, Καζαντζή Γιάννη, άλλους αγωνιστές και. υπεύθυνο τον Αλέκο Γκούντα. Το Δεκέμβρη του 1942 συγκροτήθηκε η πρώτη ανταρτοομάδα από Ζαγοριανούς και Πουριανούς με επικεφαλής τον Σιαφάκα Κώστα από το Πουρί . Το Γενάρη του 1943 συγκροτήθηκε άλλη ανταρτοομάδα από την περιοχή Αργαλαστής , Λεχωνίων και Δράκειας με αρχηγό τον Λάζαρο Ιωαννίδη . Οι δύο παραπάνω Ομάδες μαζί και με την ομάδα του Κώστα Κατσίνου (Κατσαντώνη) που ήρθε από τον Κίσσαβο – Μαυροβούνι στις αρχές του Γενάρη του 1943 αποτέλεσαν τον πυρήνα της συγκρότησης του αρχηγείου του Πηλίου, που στην συνέχεια μετονομάσθηκε σε 54ο σύνταγμα και ήταν αυτό που απελευθέρωσε την πόλη του Βόλου.
Από το Δεκέμβρη του 1943, έως και το τέλος του πολέμου, λειτούργησε στην τοποθεσία Τσουρνάτ της Όθρυος η πρώτη πολεμική βιομηχανία του ΕΛΑΣ. Επίσης λειτούργησε σχολή αξιωματικών και υπαξιωματικών στην Νταμούχαρη, Νοσοκομείο, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία των γυναικών και τη νεολαίας στον ανταρτοεπονίτικο λόχο.
Επίσης η δημιουργία του λαϊκού απελευθερωτικού ναυτικού (ΕΛΑΝ) το 1943, περιλαμβάνει πολλές ηρωϊκές σελίδες που αναφέρονται στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του αντιστασιακού αγώνα. Ανυπολόγιστες είναι οι υπηρεσίες και οι θυσίες που πρόσφερε το ΕΛΑΝ Πηλίου στον απελευθερωτικό αγώνα και στον συμμαχικό αντιφασιστικό πόλεμο με τις τολμηρές μεταφορές του και τους σκληρούς αγώνες την περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής. Τα καΐκια του ΕΛΑΝ Πηλίου πηγαίνουν και έρχονται από την Τουρκία μεταφέροντας συμμαχικά είδη παρά τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τις γερμανικές καταδιώξεις, από τα υποβρύχια, τα αεροπλάνα. Ακόμη δύναμη του 54ου συντάγματος πήρε μέρος στην μάχη των Δεκεμβριανών στην Αθήνα.
Ο τομέας ευθύνης, του 54ου συντάγματος, απλωνόταν από τον ΚΙΣΣΑΒΟ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΠΗΛΙΟ, μέχρι την ΟΘΡΥ και τις πεδινές προσβάσεις τους, με ανατολικό όριο το Αιγαίο – Βόρειες Σποράδες, δυτικό τη σιδηροδρομική γραμμή Λαμία – Λάρισα – Τέμπη, βορεινό τα Τέμπη και νότιο το Μαλιακό και τον Παγασητικό.
Στον απέραντο τομέα, 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα τάγματά του, το Μηχανικό και το Πυροβολικό του, έδωσαν καίρια πλήγματα στον εχθρό, σε συμπλοκές και μάχες, με τεράστιες απώλειες γι’ αυτόν σε νεκρούς, τραυματίες και αιχμάλωτους. Το πολεμικό υλικό και τα παντός είδους εφόδια, λάφυρα από τον εχθρό, εξόπλισαν το 54 Σύνταγμα και τ κατέστησαν ένα αξιόμαχο τμήμα με τρομερή δύναμη πυρός.
Αλλά και η προσφορά σε αίμα των παλληκαριών του 54ου συντάγματος, στη διά συγκρούσεών του με τον εχθρό, ήταν πολύ μεγάλη. Τιμή και ήρωες του 54ου Συντάγματος, που πρόσφεραν το αίμα τους για να θεριέψει το δέντρο της λευτεριάς.
Συνολικά η δύναμη του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ του Πηλίου είχε : 124 αξιωματικούς, 409 υπαξιωματικούς, 2 Ιερείς, 2900 αντάρτες. Δηλαδή συνολική δύναμη 3435 ανδρών.
Στην ιστορία έμεινε η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού αντάρτικου κινήματος, που πραγματοποιήθηκε χάρη στον ΕΛΑΣ, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τη νύχτα της 25ης προς 26 Νοέμβρη. Ήταν η πολεμική ενέργεια που συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο του κύρους του ΕΛΑΣ στη λαϊκή συνείδηση και άρχισε να «φουντώνει» το αντάρτικο με την ενίσχυση των γραμμών του ΕΛΑΣ που άρχισε να μαζικοποιείται.
Στον ΕΛΑΣ πήραν επίσης μέρος με το όπλο και γυναίκες αντάρτισσες. Ήταν ένα από τα μετερίζια που συνέβαλαν να ανοίξει ο δρόμος για την ισοτιμία τους.
Ο ΕΛΑΣ στη διάρκεια της Κατοχής καθήλωσε 8-12 εχθρικές Μεραρχίες. Προξένησε στους κατακτητές 30.000 νεκρούς και συνέλαβε 6.500 αιχμαλώτους. Κατέστρεψε 37 μεγάλες γέφυρες, 85 ατμομηχανές και, περίπου, 1000 βαγόνια και αυτοκίνητα που υπηρετούσαν τον κατακτητή. Την άνοιξη του 1944 ο ΕΛΑΣ είχε στον έλεγχο του τα 2/3 της χώρας και τη στιγμή της απελευθέρωσης το 90% της χώρας. Το ΕΑΜ στις περιοχές που απελευθέρωνε ο ΕΛΑΣ δημιουργούσε λαϊκούς θεσμούς, όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, τα λαϊκά δικαστήρια, τη λαϊκή πολιτοφυλακή και τροφοδότησε τη λαϊκή μορφωτική, πολιτιστική ανάταση του λαού μας.
Η δημιουργία του ΕΛΑΣ ήταν η πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος στα χρόνια της Κατοχής. Υπήρξε στρατός στην υπηρεσία ενός κινήματος που καθοδηγητική του δύναμη ήταν το ΚΚΕ. Συγκέντρωνε βασικές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε όργανο της εργατικής εξουσίας. Η ένοπλη δράση του ΕΛΑΣ τόνωσε το αίσθημα του λαού που ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ με τη δράση τους έσωσαν το λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό, απελευθέρωσαν τη χώρα από το ναζί κατακτητή. Ο ΕΛΑΣ υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των κατακτητών στη χώρα μας και των συνεργατών τους, των ταγματασφαλιτών. Η ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων και η απελευθερωτική δράση τους, ενέπνευσε το λαό και τη νεολαία μας, το αγωνιστικό τους φρόνημα δημιουργώντας ανάταση που εκφραζόταν με τη μαζική συμμετοχή τους στην αντιστασιακή-απελευθερωτική πάλη.
Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, οι αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης είμαστε περήφανοι για τους ηρωϊκούς αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην συνέχεια, που το ΚΚΕ ήταν ο εμπνευστής, οργανωτής, καθοδηγητής και έδωσε χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από το φασίστα κατακτητή αλλά και στην πάλη για μια Ελλάδα του λαού μας χωρίς εκμεταλλευτές.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024