Κόσμος

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δέχτηκε δωρεά 170 εκατ. ευρώ

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την μεγαλύτερη ατομική δωρεά «από την εποχή της Αναγέννησης» για την χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών και για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Στίβεν Σβάρτσμαν, CEO του χρηματοπιστωτικού ομίλου Blackstone με προσωπική περιουσία άνω των 15,5 δισ. δολαρίων, δώρισε στο πανεπιστήμιο περίπου 168,2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη δημιουργία του Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών Σβάρτσμαν (Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Μουσική, Ιστορία) το οποίο θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, χώρους για παραστάσεις και μια βιβλιοθήκη.

Ο ίδιος ο Σβάρτσμαν, ο οποίος ουδέποτε ήταν φοιτητής της σχολής, υποστηρίζει ότι, επηρεασμένος από τις επισκέψεις του στο ίδρυμα την εποχή που ήταν έφηβος το 1963, αποφάσισε τελικά να δωρίσει το συγκεκριμένο ποσό όταν τον προσέγγισε η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, Λουίζ Ρίτσαρντσον.
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει δωρίσει και στο παρελθόν μεγάλα ποσά σε πανεπιστήμια και σε άλλα ιδρύματα. Ανάμεσα στις δωρεές του συγκαταλέγονται 100 εκατ δολάρια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ακόμα μεγαλύτερα ποσά για ένα πρόγραμμα υποτροφιών του πανεπιστημίου Tsinghua της Κίνας, καθώς και 350 εκατομμύρια δολάρια για τους σκοπούς έρευνας στο MIT.
Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του φόρουμ στρατηγικής και πολιτικής του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του έπειτα από μόλις έξι μήνες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το