Τοπικά

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στο συλλαλητήριο κατά της ρύπανσης στο Βόλο, το Σάββατο

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω των διακεκριμένων επιστημόνων του του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του Τμήματος Ιατρικής και το ερευνητικό τους έργο, έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης του Βόλου, ειδικά όσον αφορά την αέρια ρύπανση. Συγκεκριμένα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποδεικνύουν χωρίς καμιά αμφιβολία τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του Βόλου από σωματίδια.

“Δεν αντέχει η πόλη άλλους ρύπους στην ατμόσφαιρα”, τονίζουν οι καθηγητές και δηλώνουν :  Ως επιστήμονες προτάσσουμε την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας, της ιεραρχημένης διαχείρισης αποβλήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος μπροστά στην κλιματική κρίση που βιώνουμε. Επιπλέον, ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι οφείλουμε να δείξουμε το δρόμο στους φοιτητές μας και στην κοινωνία για τη διεκδίκηση ενός καθαρότερου περιβάλλοντος και ενός καλύτερου αύριο.

Ως ΔΣ του ΕΣΔΕΠ καλούμε της ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πολίτες του Βόλου να συμμετέχουν με όποιον τρόπο μπορούν στο συλλαλητήριο το Σάββατο 05 Ιουνίου στις 7:00μμ στο Ηρώο έτσι ώστε με τη φωνή μας να δοθεί ένα καθολικό μήνυμα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας στην πόλη μας”.

H ηθοποιός  Αφροδίτη Βραχοπούλου, θα μετέχει στο συλλαλητήριο και αναφέρει:

“Ο Βόλος, η πανέμορφη πόλη μας νοσεί. Όλη η περιοχή της Μαγνησίας μας νοσεί. Ο δικός μας θάνατος και ο θάνατος του περιβάλλοντος αποτελεί κέρδος για κάποιους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να γίνουμε θυσία προς όφελος των ομίλων. Πρέπει να σκεφτούμε τα παιδιά μας, τα ζώα μας, τη φύση, τη ζωή. Να σκεφτούμε και να απαντήσουμε άμεσα. Με δράση. Είναι ανάλογα όλα αυτά με τις φτηνές πρώτες ύλες που θέλουν να εξασφαλίσουν; Έτσι κοστολογούν τις ζωές μας; Τις ζωές των παιδιών μας; Έτσι κοστολογούν τη θάλασσά μας, τα δέντρα και τα ζώα μας; Τον αέρα μας; Έχουμε ευθύνη απέναντι σ’ αυτό.

Θα συμμετάσχω στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ που οργανώνεται από σωματεία και φορείς, στην παραλία του Βόλου (Άγαλμα), στις 7:00 μμ., το Σάββατο 5 Ιούνη, παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον. Καλώ όλους και όλες να συμμετέχουν. Όλοι μαζί, υπεύθυνα, να δώσουμε απάντηση και να βάλουμε ένα τέλος στο έγκλημα που συντελείται”.

Ο σύλλογος Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και το Περιβάλλον, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, η Καλλιτεχνική της ομάδα καθώς και η GAIA SOS συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 7 for Earth, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

 

Προσκαλούν όλους τους πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά, ομάδες να συμμετέχουν στις δράσεις για να μοιραστούμε μαζί την αγωνία για το περιβάλλον και την επιβίωσή μας .

Το πρόγραμμα στον Βόλο διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 1 Ιουνίου, ώρα 20:00

Εκκίνηση κατασκευής δέντρου από ανακυκλώσιμα σκουπίδια (upcycling) από μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας της Επιτροπής μπροστά από το Πανεπιστήμιο στη παραλία, κατά τις απογευματινές ώρες. Το δέντρο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Παρασκευή 4 Ιουνίου, ώρα 21:00

Προβολή δρώμενου από τη Γαία SOS με θέμα τις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στους υδρόβιους οργανισμούς και ανάρτηση στη σελίδα

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η τρέλα των μικροπλαστικών”

Σάββατο 5 Ιουνίουώρα 18:30

18:30- Καθαρισμός παραλίας Αναύρου από γονείς και παιδιά.

19:00- Παιχνίδι εκπαίδευσης στην ανακύκλωση στα 5 ρεύματα με τη συμβολή παιδαγωγών

19:30- Εργαστήρι δημιουργικής ανακύκλωσης για παιδιά από μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας

Κυριακή 6 Ιουνίου, ώρα 20:00

20:00-22:00

Στην παραλία μπροστά απ’το Πανεπιστήμιο κλείνουμε τον κύκλο των δράσεων με τη παρουσίαση του δέντρου μας.

Παρουσιάσεις για την κομποστοποίηση και τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά από μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Διαδικτυακή σύνδεση με τον Πρεσβευτή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, κ. Χαράλαμπο Τσιαμήτα

Προβολή ντοκιμαντέρ “Το σπίτι” με αεροφωτογραφίες για την κατάσταση του πλανήτη

Μουσική και παρουσίαση του τραγουδιού που γράφτηκε για τον αγώνα μας και τον Βασίλη Μάγγο από τον Στέφανο Γανωτή με τους Κυνηγούς Ονείρων.

Σας περιμένουμε όλες και όλους για να βάλουμε ένα λιθαράκι αισιοδοξίας όλοι μαζί για έναν υγιή πλανήτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το