Τοπικά

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο 2,9% των καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως

Ανακοινώθηκε από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ShanghaiRanking Consultancy, η Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (AcademicRanking of World Universities -ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης».
Όπως ανέφερε ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, η εν λόγω κατάταξη θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε πανεπιστήμιο που διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Nature και Science. Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης, ένα ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στα πεντακόσια κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και συνολικά τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου. Κορυφαίο ελληνικό πανεπιστήμιο αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (θέσεις 301-400). Στις θέσεις 501 έως 1.000 βρίσκονται τρία ελληνικά πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα στις θέσεις 501-600 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700, και τo Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.
Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Για κάθε δείκτη το «καλύτερο» ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου.

Η θετική εκτίμηση για τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων και ειδικότερα του ΕΚΠΑ στη συγκεκριμένη κατάταξη, ενισχύεται από τα εξής δεδομένα: Σύμφωνα με τον δρ. Isidro Aguillo, o οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Webometrics, δραστηριοποιούνται παγκοσμίως 31.097 πανεπιστήμια. Οι περισσότερες κατατάξεις συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται στοιχεία για αυτό τον αριθμό πανεπιστημίων. Με βάση συγκεκριμένα και προκαθορισμένα κριτήρια υπολογίζουν δείκτες και τη συνολική βαθμολογία κάθε πανεπιστημίου. Εν συνεχεία θα επιλέξουν τα 500 ή τα 1.000 πρώτα Πανεπιστήμια και δημιουργήσουν τον πίνακα της κατάταξης. Με βάση τα ανωτέρω αδιαμφισβήτητα δεδομένα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που βρίσκεται στο top 400 με απλή αναγωγή σε ποσοστό βρίσκεται περίπου στο 1,3% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Υπολογίζοντας αντίστοιχα τη θέση των υπόλοιπων ελληνικών πανεπιστημίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο 1,9%, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο 2,25% και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο 2,9% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κυβερνητικές πηγές: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Eπικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά του…

1 Απριλίου 2024

Φάλαινα εμφανίστηκε σε παραλία της Εύβοιας

Το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό προκάλεσε σε έναν άνθρωπο στην Εύβοια μια φάλαινα φυσητήρας που…

1 Απριλίου 2024

Απάντηση Ακρίτα: Ας με μηνύσει η Μαρέβα Μητσοτάκη, δεν ιδρώνει το αυτί μου

Απάντηση στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού που έκανε λόγο για προσφυγή της Μαρέβας…

1 Απριλίου 2024

Στα χέρια του 1% των πιο πλούσιων της Ελλάδας το 1/4 του συνολικού πλούτου της χώρας

Η ανισότητα πλούτου είναι πολύ εμφανής σε όλο τον κόσμο και η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση: το…

1 Απριλίου 2024

Κολωνός: Εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι πλην Μίχου και «Μιχάλη» – Η απόφαση του δικαστηρίου

Αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό χορήγησε το δικαστήριο σε 17 κατηγορούμενους…

1 Απριλίου 2024

Τέμπη: Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ.…

1 Απριλίου 2024