Τοπικά

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ηγείται ευρωπαϊκής επιστημονικής ομάδας για την οστεοπόρωση

Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 55 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση, μία πάθηση του μεταβολισμού των οστών που οδηγεί στην απώλεια μεταλλικών στοιχείων από τον σκελετό.
Ως αποτέλεσμα, τα οστά γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος λόγω πτώσης. Τα κατάγματα οστεοπόρωσης αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 240% στις γυναίκες και 310% στους άνδρες σε σχέση με τα στοιχεία του 1990. Λύση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης προσπαθεί να δώσει το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «COLOSTEO» (www.colosteo.com), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός φυσικού συμπληρώματος βασισμένο στο βόειο πρωτόγαλα. Με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του ΤΕΦΑΑ δρ Γιάννη Κουτεντάκη, η διεθνής επιστημονική ομάδα δοκίμασε αρχικά το συμπλήρωμα σε εργαστηριακό επίπεδο στην Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας καλλιέργειες οστικών κυττάρων. Τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης μελέτης οδήγησαν στη συνέχεια στη μελέτη του συμπληρώματος που χορηγήθηκε σε ποντίκια.

Ο Γιάννης Κουτεντάκης

Η εν λόγω μελέτη έγινε στην Ισπανία με τα αποτελέσματα να βεβαιώνουν την ασφάλεια του συμπληρώματος. Καμία παρενέργεια, αλλεργία ή προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη δεν παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η τρίτη φάση του προγράμματος έγινε στις εργαστηριακές υποδομές της ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη BIOMECHANICAL SOLUTIONS, όπου το συμπλήρωμα COLOSTEO δοκιμάστηκε σε τρεις ομάδες συμμετεχόντων μετά από μέτρηση οστικής πυκνότητας (DXA): α) υγιείς γυναίκες σε εμμηνόπαυση, β) γυναίκες και άνδρες με οστεοπόρωση, και γ) γυναίκες και άνδρες με οστεοπενία. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε φυσικό σκεύασμα βόειου πρωτογάλατος σε υγρή μορφή για 4 συνεχόμενους μήνες. Αιμοληψίες έγιναν στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης με σκοπό να εξεταστεί ο βαθμός μεταβολής δεικτών που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, ενώ υπήρχε και η ομάδα ελέγχου (placebo).

Τα πλήρη αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες. Οι συνεργάτες του COLOSTEO ευελπιστούν ότι το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην εύρεση συμπληρωματικών θεραπειών (μέσω μη φαρμακευτικής προσέγγισης) για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης/οστεοπενίας και των συνεπειών των. Τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος COLOSTEO δόθηκε η ευκαιρία σε αρκετούς νέους επιστήμονες να εκπαιδευτούν σε καινοτόμες μεθοδολογίες και να αποκτήσουν εργασιακές εμπειρίες σε εργαστήρια υψηλών προδιαγραφών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το