Τοπικά

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτιμά τις συνέπειες της φετινής καλοκαιρίας σε μηλιές, κερασιές, αμυγδαλιές

Σημαντικό πρόβλημα στην ανθοφορία και την επαρκή παραγωγή για ορισμένα είδη φυλλοβόλων δένδρων, αναμένεται να προκαλέσουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, ασυνήθιστες για χειμωνιάτικη περίοδο.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών τόσο στο επίπεδο των υψηλών θερμοκρασιών όσο και του παγετού που επικράτησε εδώ και λίγες μέρες λόγω της «Μήδειας».
Παράλληλα και η αγωνία των παραγωγών για τις μεγάλες ανατροπές στις καιρικές συνθήκες είναι έντονη, αφού από την ανοιξιάτικη περίοδο μέσα βέβαια στον χειμώνα, περάσαμε στη χιονόπτωση και τον παγετό των τελευταίων ημερών.

Ο καθηγητής Δενδροκομίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Νάνος τόνισε πως «φέτος είδαμε για ένα μεγάλο τμήμα του χειμώνα υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε χρόνια να καταγράψουμε. Αυτή η παρατεταμένη περίοδος που θύμισε περισσότερο «Άνοιξη» μέσα στον χειμώνα, είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε ορισμένα είδη φυλλοβόλων δένδρων. Εμείς για παράδειγμα το είδαμε αυτό σε ορισμένες ποικιλίες από βερικοκιές που καλλιεργούνται στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο».

Ο κ. Νάνος πρόσθεσε πως οι μηλιές, οι κερασιές, αλλά και οι καρυδιές για να μπορέσουν να έχουν μια ομαλή ανθοφορία, θα πρέπει τον χειμώνα, ιδίως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, να έχουν πολλές εκατοντάδες ώρες ψύχους, δηλαδή μεταξύ μηδέν και επτά βαθμών κελσίου. Όμως αντί για 800-900 ώρες που πρέπει να βρίσκονται σε καθεστώς ψύχους, φέτος ήταν 200 ώρες, δηλαδή λιγότερο από το 1/3. Άλλωστε αντί για 0-7 βαθμούς είδαμε αρκετές μέρες τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους δεκαπέντε βαθμούς κελσίου. Αυτή η κατάσταση είναι πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στην ανθοφορία των δένδρων αλλά και στην επαρκή παραγωγή αντίστοιχων προϊόντων. Είναι κατάσταση που μπορεί να φέρει δυσκολίες.

Ο κ. Νάνος αναφέρθηκε και στις συνέπειες του παγετού στις αμυγδαλιές που είναι ένα και από τα σημεία ενδιαφέροντος των παραγωγών αυτή την περίοδο. «Το θετικό για την περιοχή της Μαγνησίας είναι ότι το ψύχος που αναμενόταν, δηλαδή αρκετοί βαθμοί κάτω από το μηδέν, για χθες και προχθές, μάλλον δεν ήρθε. Βέβαια υπήρξε παγετός, ενώ και ο αέρας ήταν πολύ ψυχρός. Θα πρέπει να περιμένουμε μια με δύο μέρες για να δούμε, αν τελικά η «Μήδεια» επέδρασε στις αμυγδαλιές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το