Πολιτισμός

Το παλιό συναντά το νέο στην έκθεση εργαστηρίων ΛΕΒ

 

Με χρώματα, σχέδια και φαντασία γέμισε η αίθουσα «Μαρία Γκέκου» των εργαστηρίων του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου, στο πλαίσιο της έκθεσης, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες, με αφορμή τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου. Φέτος τα μαθήματα υφαντικής, κεντήματος, πλεκτικής και κοπτικής-ραπτικής παρακολούθησαν περίπου 60 άτομα, όλων των ηλικιών, από 20 έως 70 ετών, άντρες και γυναίκες, που μυήθηκαν στα μυστικά των παραδοσιακών τεχνών.

Η εκπαιδεύτρια κεντήματος λασέ, μακραμέ και πλεκτικής κ. Ράνια Παπακωνσταντίνου – Παλληκάρη τόνισε πως «κάθε χρόνο διοργανώνουμε αυτή την έκθεση στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς, ώστε να δουν τα έργα και το σύνολο της δουλειάς οι καλεσμένοι και να χαρούν οι μαθητές μας».
Από την πλευρά της η εκπαιδεύτρια υφαντικής κ. Κερασία Καρκαλά σημείωσε πως «με τα μαθήματα των εργαστηρίων διατηρούμε την παράδοση. Σε αυτό στηριζόμαστε όσον αφορά στις τεχνικές που χρησιμοποιούμε και θέλουμε να είμαστε και επίκαιροι, κάτι που αποτελεί και τον σκοπό μας».
Η εκπαιδεύτρια ραπτικής – κοπτικής κ. Λαμπρινή Καραΐσκου επισήμανε πως «παντρεύουμε και συνδέουμε το παλιό με το νέο, κάτι που, όπως δείχνουν και οι μαθητές μας, αρέσει πάρα πολύ».
Τα μαθήματα φέτος παρακολούθησαν περίπου 60 άτομα, γυναίκες και άντρες, όλων των ηλικιών, από 20 έως και 70 ετών, ακόμη και φοιτήτριες, αριθμός που ικανοποιεί τις εκπαιδεύτριες των εργαστηρίων, δεδομένων των καταστάσεων που επέφερε η πανδημία.
Να σημειωθεί πως φέτος, για τρίτη χρονιά, λειτούργησε στον χώρο των εργαστηρίων μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Η έκθεση, με δημιουργίες γεμάτες χρώματα, σχέδια και φαντασία, άλλες με παραδοσιακά μοτίβα και άλλες με μοντέρνα, που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών οι οποίες εξυφαίνονται στα αντίστοιχα εργαστήρια που αναβίωσε και επαναλειτουργεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου από το 2008, θα είναι επισκέψιμη έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις ώρες 10.00 – 12.00 το πρωί και τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης από τις 7.00 έως τις 9.00.
Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει υφαντά και κεντήματα με την τέχνη του λασέ και του μακραμέ σε ποικίλες εφαρμογές, σελιδοδείκτες, τσάντες με υφαντά μοτίβα κεντητά πορτοφόλια, μικρά κοσμήματα, καπέλα καλοκαιρινά (γυναικεία και ανδρικά) με χειροποίητες διακοσμήσεις, μπλοκ σημειώσεων με υφαντά εξώφυλλα και άλλα αξεσουάρ, διακοσμητικά αντικείμενα και ευφάνταστα χρηστικά είδη για το σπίτι και το εξοχικό, που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Παράλληλα δίνεται μια καλή ευκαιρία για ευφάνταστα, χρηστικά και οικονομικά δωράκια με γεύση καλοκαιριού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το