Πολιτισμός

«Το Όνειρο του Σκιάχτρου» σε μουσικοθεατρική παράσταση

 

Το Σάββατο 27 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ., στο κλειστό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά και Σταδίου) θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Το Όνειρο του Σκιάχτρου». Η παράσταση πραγματοποιείται από τα τμήματα Θεατρικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής και Μουσικού Συνόλου του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της γιορτής λήξης των χειμερινών εργαστηρίων.
Το θεατρικό κείμενο της παράστασης βασίζεται στο θεατρικό έργο του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά «Το Όνειρο του Σκιάχτρου». «Η υπόθεση του έργου συγκεντρώνει τα μηνύματα της εποχής αυτής, που κυκλοφορούν και φορτίζουν τον αέρα που ανασαίνουμε όλοι μας. Συλλαμβάνει τα συνθήματα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της απολύτρωσης, και τα βρίσκουμε μεταπλασμένα ποιητικά, φανταστικά, στο ασάλευτο σκιάχτρο. Τι ζητάει το καρφωμένο αυτό ομοίωμα του ανθρώπου; Να σαλέψει, να ξεκολλήσει, να κόψει τα δεσμά του, να ανεξαρτητοποιηθεί! Το ’χουνε στήσει για φόβητρο των πανελεύθερων πουλιών, αυτό είναι ο προορισμός του, μα εκείνο άλλα λαχταρά. Να κινηθεί, να πετάξει, να υπάρξει, να δράσει! Και τα πουλιά ψυχανεμίζονται την επιθυμία του, το μήνυμα που εκπέμπει η απελπισμένη προσπάθειά του. Αισθάνονται την κρυφή ελπίδα του ασάλευτου πλάσματος. Συντρέχουν όλα λοιπόν τον αγώνα του φτερουγίζοντας τριγύρω συμπονετικά και δίνοντάς του οδηγίες».
Στα εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής του ΚΔΑΠ Νεάπολης δίνεται έμφαση στην ψυχαγωγική και παιδαγωγική διάσταση του Θεάτρου. Μέσα από την εφαρμογή των τεχνικών του δράματος κατακτάται η γνωριμία των παιδιών με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, οξύνεται η αντιληπτική και κριτική τους ικανότητα, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν και στη συνέχεια να δρουν ελεύθερα με την ανάληψη πρωτοβουλιών. Παράλληλα, ενεργοποιείται η φαντασία τους, αναπτύσσεται το αισθητικό κριτήριο, υιοθετείται μια ερμηνευτική στάση ως προς την τέχνη του Θεάτρου. Καλλιεργείται και εκδηλώνεται μια σκηνική συμπεριφορά των παιδιών που στηρίζεται στη γνωριμία με τις εκφραστικές τους δυνατότητες, στη δυναμική της ομάδας και τα στοιχεία του θεατρικού αυτοσχεδιασμού.
Η μουσική εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στην εμπέδωση των πρωταρχικών μουσικών εννοιών με μέσο το παιχνίδι, αλλά και τις προεκτάσεις αυτού, που τα όριά τους επεκτείνονται και σε άλλα είδη τέχνης, προσφέροντας οπτικοακουστικά ερεθίσματα με την προβολή εικαστικών έργων τέχνης και βιβλίων, αποσπάσματα σύγχρονου χορού, κλασικού μπαλέτου, όπερας κι άλλων πρωτότυπων μουσικών συνόλων.
Στην παράσταση συμμετέχουν 40 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 12 ετών.
Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Κατερίνα Τσιώνα (θεατρολόγος). Υπεύθυνες των τμημάτων Θεατρικής αγωγής: Ασημένια Ζήση (θεατρολόγος), Κατερίνα Τσιώνα (θεατρολόγος). Υπεύθυνη των τμημάτων Μουσικού συνόλου και Μουσικοκινητικής αγωγής: Θεοδώρα Μαγαλιού (μουσικός).
Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων: Κατερίνα Γκρίμπα (εικαστικός).
Τα εργαστήρια του ΚΔΑΠ Νεάπολης λειτουργούν με την υποστήριξη της προέδρου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου κ. Σοφίας Χάλαρη, η οποία εμπιστεύεται και ενισχύει τις δράσεις που εφαρμόζονται προς όφελος των παιδιών.
Το Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 στο Ε.Π. «Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το