Άρθρα

Το ΟΧΙ που γέννησε την Ελευθερία – Η ημέρα του ελληνικού ηρωισμού και η ανατρεπτική κληρονομιά της Λέλας Καραγιάννη

Tης Ράνιας Γάτου,

ποιήτριας, δοκιμιογράφου, 

εικαστικού

Στην καρδιά του αγώνα, η Λέλα Καραγιάννη στέκει, με πνοή ανυπόταχτη και βλέμμα φωτιά, σπάζει τις αλυσίδες του φόβου με την φλόγα του ΟΧΙ, και η φωνή της αντηχεί βροντερή για μια Ελλάδα ελεύθερη, φωτεινό το αέναο!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, μια ημερομηνία που σφραγίζεται στη μνήμη του ελληνικού λαού, δεν είναι απλώς μια αφορμή για εορτασμούς. Αντιπροσωπεύει το ΟΧΙ, την απόρριψη της υποταγής και την απόφαση να αντισταθεί ο λαός στην ξένη επιβουλή. Ωστόσο, σε αυτό το ιστορικό γεγονός αναδεικνύεται και η ηρωική μορφή της Λέλας Καραγιάννη, της γυναίκας που αποτελεί σύμβολο του ελληνικού ηρωισμού και της αντίστασης. Με τη δράση και την αφοσίωσή της, η Καραγιάννη δεν ενσαρκώνει μόνο τη δύναμη του θάρρους αλλά και την ανατρεπτική κληρονομιά που αφήνει πίσω της στην ελληνική ιστορία. Το ΟΧΙ, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια λέξη, αλλά μια κραυγή ελευθερίας που αναδύεται από τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Εκφράζει την αντίσταση απέναντι στην καταπίεση και τον αγώνα για αξιοπρέπεια. Η Καραγιάννη, ως μια από τις εμβληματικές μορφές αυτού του αγώνα, αποδεικνύει ότι η ελευθερία δεν κερδίζεται μόνο με όπλα, αλλά και με την αλληλεγγύη, την αγάπη και την πίστη στο δίκαιο. Μέσω των πράξεών της, καθίσταται πρότυπο για τις επόμενες γενιές, δείχνοντας ότι η ιστορία δεν γράφεται μόνο με μεγαλεία, αλλά και με τις μικρές, καθημερινές πράξεις αντίστασης.

Η Λέλα Καραγιάννη, μοιραία και ταυτόχρονα αποφασιστική, συνδυάζει την προσωπική της ιστορία με την εθνική. Οι θυσίες της και οι αγώνες της συνδέονται με τη μεγαλύτερη προσπάθεια του ελληνικού λαού να διατηρήσει την ελευθερία του. Είναι η γυναίκα που αναλαμβάνει δράση όταν οι άνδρες βρίσκονται στα μέτωπα, αλλά και εκείνη που επιστρατεύει τις γνώσεις της για να οργανώσει τη μαχητική αντίσταση. Η πολυδιάστατη φύση της, λοιπόν, δεν την καθιστά μόνο ηρωίδα, αλλά και εμβληματική μορφή του ελληνικού γυναικείου κινήματος, που διεκδικεί έναν ισότιμο ρόλο στην ιστορία. Η ελληνική λογοτεχνία, αν και πλούσια σε ήρωες και επικές αφηγήσεις, συχνά παραβλέπει τις γυναίκες που έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στους αγώνες για ελευθερία. Η Καραγιάννη σπάει αυτό το κατεστημένο, δείχνοντας ότι οι γυναίκες δεν είναι απλώς παρατηρητές της ιστορίας αλλά ενεργοί δημιουργοί της. Μας καλεί να αναγνωρίσουμε τη σημασία των γυναικών στους αγώνες της πατρίδας και να δούμε την ηρωική τους διάσταση.

Επιπλέον, η κληρονομιά της Καραγιάννη δεν περιορίζεται μόνο στο παρελθόν. Η ανατρεπτική φύση της δράσης της μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη συνεχίζονται. Η κοινωνία σήμερα χρειάζεται ηγέτες και πρότυπα που να πρεσβεύουν τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Σε αυτή τη νέα εποχή, οι γυναίκες, όπως η Καραγιάννη, καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, επηρεάζοντας τις ζωές και τις επιλογές των επόμενων γενεών. Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να φωτίσει τις ανείπωτες ιστορίες και να δώσει φωνή σε εκείνους που δεν ακούστηκαν. Η Καραγιάννη, μέσω της λογοτεχνίας, μπορεί να αναδυθεί ως μια σύγχρονη ηρωίδα που υπερβαίνει την ιστορία της και προσφέρει έμπνευση σε όλους μας. Η ιστορία της μπορεί να γίνει το σύμβολο μιας νέας εποχής, όπου οι γυναίκες δεν θα είναι απλώς θεατές αλλά καταλύτες αλλαγής.

Η Ημέρα του Ελληνικού Ηρωισμού είναι μια υπενθύμιση ότι οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Οι αγώνες του παρελθόντος πρέπει να αναγνωρίζονται και να τιμώνται, αλλά και να λειτουργούν ως οδηγός για το μέλλον. Το ΟΧΙ που εκφράστηκε το 1940 συνεχίζει να αντηχεί στις καρδιές μας, και η κληρονομιά της Λέλας Καραγιάννη αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη ότι η ελευθερία απαιτεί θυσίες, αλλά και αποφασιστικότητα. Είναι η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτή την κληρονομιά, να τη διαδώσουμε και να τη διατηρήσουμε ζωντανή, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια κοινωνία όπου οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης θα είναι προτεραιότητα. Ας επιδιώξουμε, λοιπόν, να αναδείξουμε τις φωνές εκείνων που αγωνίστηκαν για αυτές τις αξίες, και ας κάνουμε το ΟΧΙ της Καραγιάννη και του ελληνικού λαού οδηγό για το μέλλον. Μόνο έτσι η λογοτεχνία θα αποκτήσει την αξία που της αναλογεί, και η ανατρεπτική κληρονομιά θα φωτίσει τον δρόμο προς την ελευθερία.

Share
Ετικέτες: Λέλα Καραγιάννη

Πρόσφατα άρθρα

100 χρόνια Νέα Ιωνία – Δήμος Νέας Ιωνίας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΣΤΑΘΑΡΑ 5ο δημοσίευμα  Στο προηγούμενο δημοσίευμα διαβάσαμε τα έργα που εκτελέστηκαν στην…

27 Οκτωβρίου 2024

Στον Βόλο το Βαλκανικό στίβου του 2025;

Στον Βόλο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου το 2025. Μάλιστα για…

27 Οκτωβρίου 2024

Εμπρεσιονιστική απεικόνιση

Της  Βαρβάρας Τσακουρίδου Μια βαρκούλα κόκκινη / σαν ντροπαλή, από έρωτα, ομοιάζει / καταμεσής στη…

27 Οκτωβρίου 2024

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει άνδρας που δηλητηριάστηκε στο ξενοδοχείο – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

«Σφραγίστηκε» το ξενοδοχείο στη Φλώρινα, στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, όπου οι ένοικοι δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του…

27 Οκτωβρίου 2024

Ενεπλάκη σε τροχαίο, έκλεψε αυτοκίνητο, προσπάθησε να διαφύγει και τράκαρε ξανά

Μια κινηματογραφική καταδίωξη έλαβε χώρα στην Κρήτη έπειτα από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα…

27 Οκτωβρίου 2024

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μου» και «η ευφυΐα – Τα 65 χαρακτηριστικά της»

Του  Μηνά Χαραλαμπίδη,  βιολόγου  Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μου,  Ντάνιελ Τζ. Σίγκελ, Τίνα Πέυν Μπράυσον, …

27 Οκτωβρίου 2024