Τοπικά

Το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεκτό από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Βουλής

Τη Δευτέρα θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα και προχθές Τρίτη.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης επισήμανε πως «το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου», ενώ μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η σύζευξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το εγχείρημα που υπηρετεί το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στην άποψη ότι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου με ικανό εύρος αντικειμένων, κρίσιμες μάζες επιστημόνων ανά κύκλο σπουδών, συνέργειες και κατά το δυνατόν χωρικές συσπειρώσεις επιστημονικών πεδίων δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τη δυναμική ενίσχυσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια και υπηρετεί με το βέλτιστο τρόπο τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές της Κεντρικής Ελλάδος.

Το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατατέθηκε για συζήτηση δεν ξεκίνησε από το μηδέν. Τα νέα τμήματα θα αξιοποιήσουν τις θεματικές υποδομές των δύο ΤΕΙ και ό,τι αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στη φάση αυτή. Επειδή αυτό που κάνουμε επηρεάζουμε το μέλλον, η συζήτηση που γίνεται σήμερα δεν αφορά στην πραγματικότητα εμάς, αλλά την επόμενη γενιά. Αφορά στα παιδιά που πάνε στο δημοτικό και αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη που θα έχουν περισσότερες επιλογές να σπουδάσουν στον τόπο τους από τους σημερινούς 18χρονους της Θεσσαλίας. Αφορά στους ερευνητές και καθηγητές που θα προσελκύσουμε στα νέα τμήματα και στα Ινστιτούτα, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες που θα σπουδάζουν και θα ερευνούν σε αυτά».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο δεν έχει υποστεί κάποια αλλαγή αναφορικά με τα τμήματα και άλλα θέματα. Τώρα μέχρι τη Δευτέρα δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί».
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπηρετούντες πρυτάνεις να θέτουν υποψηφιότητα για δεύτερη διαδοχική ή μη θητεία.
Κατά την ομιλία του ο υπουργός απάντησε στις αιτιάσεις για την επιλογή του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι εισήχθη στη Βουλή μετά από 14 μήνες διαβούλευσης. «Από το 1974 και μετά δεν έχει γίνει τόσο συστηματική διαβούλευση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολιτιστική και ιδεολογική διαφορά για το τι σημαίνει η συναίνεση. Συναίνεση δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Σημαίνει ότι συμφωνούμε σε ένα πλαίσιο και προχωρούμε στα υπόλοιπα βήματα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το