Πολιτισμός

Το νέο του βιβλίο «Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή» παρουσιάζει ο Θωμάς Κοροβίνης στον Βόλο

 

Το βιβλίο του «Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άγρα», θα παρουσιάσει ο Θωμάς Κοροβίνης στον Βόλο, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16) σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση. Ο πολυπράγμων δημιουργός θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Ροσσάνα Πώποτα για το νέο του βιβλίο που αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό συναξάρι – δημοσιευμένων και αδημοσίευτων – κειμένων, τα οποία έχουν γραφτεί για πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις που σχετίζονται με τις δύο πόλεις που αποτελούν πόλο αναφοράς και δημιουργικής έμπνευσης του συγγραφέα: Τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολής…
«Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή» είναι ένα συγγραφικό πόνημα που χωρίζεται σε τρία μέρη με αναφορές στις δύο πόλεις, ενώ το τρίτο μέρος που είναι συμπληρωματικό του δεύτερου αφορά στη Μικρασιατική Ανατολία. Τα κείμενα είναι ποικίλου ειδολογικού χαρακτήρα, άρθρα, σύντομα δοκίμια, περιγραφές τοπίων και ιδρυμάτων, πορτραίτα λογοτεχνών και καλλιτεχνών, χαρακτηριστικά ενσταντανέ από τη γνωριμία του και τη σχέση του με εμβληματικές πνευματικές περσόνες, επιτομικές μονογραφίες προσωπικοτήτων και καθαρόαιμα μικρά ή μεγάλα διηγήματα. Είναι ανθολογία ενός τμήματος από τη συνολική γραπτή παρακαταθήκη του συγγραφέα, που αφήνει απ’ έξω κάποιους άλλους τομείς των γραμμάτων με τους οποίους έχει ασχοληθεί, όπως η ποίηση, η παρουσίαση και η κριτική του έργου άλλων, κείμενα για το λαϊκό τραγούδι κ.ά.
O Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Ερευνητής του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού αποτυπώνει γνώσεις και σκέψεις γράφοντας μουσική και βιβλία, τραγουδώντας… Συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών, καθώς και παραγωγός και επιμελητής από το 1995 μέχρι και το 1999 ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης ο Θωμάς Κοροβίνης έχει βραβευθεί για το συγγραφικό του έργο.
Έγραψε τα βιβλία: «Τουρκικές παροιμίες», «Κανάλ ντ’ Αμούρ», «Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου», «Φαχισέ Τσίκα», «Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες», «Κωνσταντινούπολη, λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη», «Ο Μάρκος στο χαρέμι», «Το χτικιό της Άνω Τούμπας», «Οι ασίκηδες», «Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας», «Όμορφη νύχτα», «Σμύρνη: μια πόλη στη λογοτεχνία», «Ο γύρος του θανάτου», «Το αγγελόκρουσμα», κ.ά. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Ο γύρος του θανάτου», με θέμα την υπόθεση του «Δράκου του Σέιχ-Σου», Αριστείδη Παγκρατίδη.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έχει συνεργαστεί με τα συγκροτήματα «Βόσπορος», «Εν χορδαίς» και «Λωξάντρα». Το 2002 δημιούργησε μαζί με την Τουρκάλα ερμηνεύτρια Ντιλέκ Κοτς το συγκρότημα παραδοσιακής ελληνικής και τουρκικής μουσικής «Ανατολίτικος Σεβντάς».
Δισκογραφία (σύνθεση-ερμηνεία): «Από έβενο κι αχάτη», «Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν», «Τακίμια», «Το κελί» και συμμετοχή ως στιχουργός σε δίσκους των Νίκου Παπάζογλου, Λιζέτας Καλημέρη, Χρήστου Τσιαμούλη, Βούλας Σαββίδη, Ελένης Βιτάλη, Δημήτρη Κοντογιάννη, κ.ά. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.
Από το 2009, στις αρχές του καλοκαιριού, οργανώνει στο κτήμα του στο Πήλιο, στα Πλατανίδια, μια βραδιά πανελλήνιας συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το