Άρθρα

Το νέο τοπίο μετά τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά

Του Γιώργου Παπακώστα
κατασκευαστή – πολιτικού μηχανικού
PPK Constructions

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ορατές πλέον και στον κατασκευαστικό κλάδο. Τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται μια αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, που κυμαίνεται μεταξύ 30-50% και η ανησυχία επεκτείνεται σε όλους τους κρίκους της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τον περασμένο Αύγουστο η ΕΛΣΤΑΤ είχε καταγράψει μια σημαντική αύξηση στον γενικό δείκτη τιμών στα οικοδομικά υλικά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Αναφέρουμε ορισμένες τιμές αύξησης: Πετρέλαιο κίνησης 20%, σωλήνες χαλκού 15,5%, σίδηρος οπλισμού 14,8%, αγωγοί χάλκινοι 11,6%, κουφώματα αλουμινίου 2%, πλαστικό ακρυλικό νερού 2,4%, θερμαντικά σώματα 7,1%, τούβλα 4,7%, αγωγοί, πλαστικοί σωλήνες 3,8%, σωλήνες πλαστικοί συνθετικοί αλουμινίου 4,1%, κιγκλιδώματα ανοξείδωτα 3,8%, γκαραζόπορτες 1,8%, πόρτες εσωτερικές 1,9%, έτοιμο σκυρόδεμα 0,5%, παράθυρα ξύλινα 1,5%, εντοιχισμένα ντουλάπια 1,3%, παρκέτα 1,4%, μαρμαρόπλακες 1,5%, ξυλεία οικοδομών 1,6%. Και αυτές είναι οι τιμές του περασμένου Αυγούστου, καθώς μετά από δύο μήνες που είμαστε πλέον, οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η τιμή στο αλουμίνιο αυξήθηκε μέχρι και 50%, στο μπετόν 10%, στα μονωτικά 40%, στα σίδερα 45%, στα καλώδια 30%, στον χαλκό 30%, στο πλαστικό 40%. Ο τεχνικός κόσμος ήδη έχει απευθυνθεί με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή επισημαίνοντας το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί και επηρεάζει έναν καθοριστικό πυλώνα της ιδιωτικής οικονομίας, όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα και τα ευρύτερα δημόσια και ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα με χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν τρεις αιτίες. Πρώτον είναι η αύξηση του κόστους των μεταφορικών. Δεύτερον, η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και τρίτον οι ευρύτερες συνέπειες από τους περιορισμούς στην πανδημία, όπως στην εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων, που αδυνατούν να παραδώσουν τις απαιτούμενες ποσότητες υλικών, που ζητεί η αγορά μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τους καταναλωτές, όσοι θέλουν να επενδύσουν στην κατοικία, να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, είναι το ερώτημα, πόσο τους επηρεάζει αυτή η αναστάτωση, ποια είναι η επίδραση στην τσέπη τους. Εκτίμησή μου είναι ότι πρώτον, για όσες κατασκευές και κατοικίες ανεγείρονται ή ανακαινίζονται τώρα, είναι δηλαδή σε εξέλιξη οι εργασίες, ο καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί, καθώς οι κατασκευαστές στο πλαίσιο συνεργασίας με τους προμηθευτές, εφαρμόζουν στρατηγικές απορρόφησης αυξήσεων των τιμών. Δεύτερον, για όσες κατοικίες θα αρχίσουν να ανεγείρονται ή να ανακαινίζονται από δω και πέρα, το ενδεχόμενο της αύξησης του κόστους είναι ισχυρό.

Είναι, όμως, βέβαιο, ότι ο κατασκευαστής σε συνεργασία με τον πελάτη του θα βρουν μια κοινή συνισταμένη, προκειμένου μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και οι δύο πλευρές να βγουν ωφελημένες. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το κύμα των αυξήσεων θα διατηρηθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση, με πιθανή επάνοδο στην κανονικότητα. Άλλωστε οι τιμές στα οικοδομικά υλικά μεταξύ 2012-2020 δεν είχαν αυξηθεί. Ελπίζουμε η κατάσταση αυτή να είναι παροδική. Διανύουμε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο, όπου όλοι μαζί, προμηθευτές, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες πρέπει να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι πως και σε αυτή την δύσκολη περίοδο ο τεχνικός κόσμος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το