Άρθρα

Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευρωεκλογές

Του Παύλου Γ. Μαρκάκη*

Χωρίς αμφιβολία το εκλογικό αποτύπωμα των Ευρωεκλογών δημιούργησε την βάση για ένα νέο πολιτικό σκηνικό στην πολιτική ζωή της χώρας μας.
Πριν εξετάσουμε τα αίτια και τις δικαιολογίες που προβάλει κάθε κομματικός μηχανισμός πρέπει να δούμε τι ακριβώς λένε οι Έλληνες πολίτες με τους αριθμούς των ψηφοδελτίων που έριξαν στην κάλπη.
Ο διπολισμός κράτησε υψηλά ποσοστά για Ευρωεκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες και εμφάνισε την Ν.Δ σε ποσοστά αυτοδυναμίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει δυνάμεις παρά την πτωτική τάση και την μεγάλη διαφορά των 9,5 μονάδων.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν εξαφανίστηκε όπως ήλπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είχε και την ανοδική τάση του περίμεναν τα στελέχη του. Το ΚΚΕ παρέμεινε στα ίδια ποσοστά επομένως και αυτό δεν πήρε ούτε έχασε από τις εξελίξεις της τετραετίας.
Ενώ η Χ.Α είχε μια καθαρή πτωτική τάση σε χαμηλό ποσοστό που δεν μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός του Εθνικού θέματος και της υπογραφής της ταπεινωτικής ‘’Συμφωνίας των Πρεσπών’’.

Τα υπόλοιπα κόμματα της σημερινής Βουλής, Ποτάμι ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων εξαϋλώθηκαν πολιτικά και με ποσοστά που δεν είναι ούτε καν αναστρέψιμα και ελπιδοφόρα ότι στις Εθνικές εκλογές θα έχουν κάποια πολιτική τύχη. Γι’ αυτό και οι αρχηγοί τους έχουν κάνει ήδη δηλώσεις ότι αποσύρονται από τις Εθνικές εκλογές πλην του κ. Λεβέντη που πιστεύει ότι τα θαύματα επαναλαμβάνονται.
Την ίδια τύχη είχαν και άλλοι ευκαιριακοί σχηματισμοί που συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και απέτυχαν με ποσοστά μάλιστα απογοητευτικά. Πράγμα που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν ξεγελιούνται από τις προσωπικές κυρίως οικονομικές φιλοδοξίες των επίδοξων αρχηγών, ούτε από συμπράξεις πολλές φορές και ετερόκλητων σχηματισμών.
Οι μόνοι που έκαναν την έκπληξη των Ευρωεκλογών είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με την ‘’Ελληνική Λύση’’ και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜΕΡΑ25. Η έκπληξη ήταν μικρή για τους δημοσκόπους και μεγάλη για όσους δεν παρακολουθούν την εξέλιξη της πολιτικής ζωής με νηφάλιο και αντικειμενικό τρόπο.

Ο Βαρουφάκης δεν εξέλεξε τελικά Ευρωβουλευτή όμως έβαλε τα θεμέλια για ελπιδοφόρα εμφάνιση στις επόμενές Εθνικές εκλογές. Δεν μπόρεσε να περάσει το όριο του 3% γιατί δεν είχε ομοιόμορφή πολιτική εκπροσώπηση και οργάνωση σε όλη την Επικράτεια και έτσι το αρχικό ποσοστό έφθινε όσο ενσωματώνονταν εκλογικά κέντρα της Περιφέρειας. Ίσως να τα καταφέρει αν προλάβει και σχηματίσει αξιόπιστα ψηφοδέλτια σε όλη την χώρα και αποφύγει την ενσωμάτωση γραφικών και ιδιοτελών προσώπων που είδαν την ευκαιρία και έτρεξαν..
Η περίπτωση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι τελείως ξεχωριστή και ιδίως για εμάς που παρακολουθούμε την πολιτική του κίνηση από το ξεκίνημά της το 2016. Το ποσοστό που κατέγραψε ( 4,20%) ήταν αναμενόμενο παρ’ ότι οι δημοσκόποι το έβλεπαν αλλά δεν ήθελαν να το αποτυπώσουν ακριβώς και το αφήσαν στην ευχέρεια της απόκλισης που έχουν, ως ‘’στατιστικού λάθους’’.
Το πρόγραμμα του, οι πλήρεις και αξιόπιστες λίστες υποψηφίων σε όλη την χώρα, που εμπλουτίζονται συνεχώς και με νέα ανιδιοτελή στελέχη, η συνεχή επικοινωνία του με τους ψηφοφόρους σε επιτυχημένες συγκεντρώσεις δίνουν την προοπτική της ανοδικής πορείας της ‘’Ελληνικής Λύσης’’ στις επόμενες Εθνικές εκλογές.

Θεωρώ φυσιολογικό και σχεδόν αναμενόμενο να έχει ξεσπάσει πόλεμος εναντίων του, κυρίως από τα πολιτικά ‘’πιστόλια’’ της δημοσιογραφίας, αφού ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν είναι μέρος του συστήματος και από τους κατευθυνόμενα και αμφισβητούμενα εργαλεία του διαδικτύου. Αυτό που όμως που εντυπωσιάζει είναι ότι χρησιμοποιούν λανθασμένες μεθόδους για να σταματήσουν την ανοδική πορεία του. Κινούνται μεταξύ συκοφαντίας και ανακριβειών ή παραποιημένων γεγονότων. Δεν αρκούνται στις ειλικρινείς απαντήσεις και συνεχίζουν δια της προσφιλούς μεθόδου της ‘’μονταζιέρας’’. Ενοχοποιείται ακόμη και το γεγονός ότι σαν πολιτικός αρχηγός έχει παραγωγική εργασία !!
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνεχίσουν την μέθοδο της παραπληροφόρησης και της συκοφαντίας μέχρι τις εκλογές. Ίσως καταλάβουν ή να τους πληροφορήσουν ότι είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποίησαν σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι του Δημάρχου Βόλου και μπορεί να είναι μια από τις βασικές αιτίες που κατάφεραν να τον επανεκλέξουν από την πρώτη Κυριακή…

*Ο Παύλος Γ. Μαρκάκης είναι υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας της ‘’Ελληνικής Λύσης’’ του Κυριάκου Βελόπουλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το