Άρθρα

Το μυστικό της επιτυχίας

 

Της
Χαράς Ζήκα
Χημικού, MSc,
Δρ Φαρμακευτικής

Στην κοινωνία μας διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε αποτυχημένους και σε επιτυχημένους. Στη ζηλευτή κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν αναρριχηθεί οικονομικά, επαγγελματικά ή κοινωνικά. Πολλοί θεωρούν πως υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό για την επιτυχία και το αναζητούν σε βιβλία με βαρύγδουπους τίτλους, σε σεμινάρια που υπόσχονται θαύματα ή σε χαρτορίχτες, οι οποίες θα μαντέψουν πότε θα τους χαμογελάσει η τύχη για να κάνουν την κατάλληλη κίνηση.
Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που πετυχαίνουν στη ζωή τους θεωρούν ότι το «μυστικό» της επιτυχίας υπάρχει μόνο για εκείνους που δεν πιστεύουν ότι αξίζουν την επιτυχία! Δε χρειάζεται να έχει αποφοιτήσει κάποιος από το Χάρβαρντ ή να είναι πολύ έξυπνος ή εξαιρετικά ταλαντούχος. Χρειάζεται σταθερότητα, επιμονή και…σκληρή δουλειά. Βλέπουμε τις ταινίες με τις νεράιδες και νομίζουμε ότι οι ποθητές αλλαγές στη ζωή γίνονται ξαφνικά με το κούνημα ενός ραβδιού και λίγης μαγικής σκόνης. Αλλά ο αθλητής που κερδίζει είναι αυτός που θα ξεκινήσει την προπόνηση πριν από τους άλλους και θα συνεχίσει όταν οι υπόλοιποι σταματήσουν. Ο μαθητής που ξεχωρίζει είναι αυτός που θα διαβάσει συστηματικά και θα λύσει τις περισσότερες ασκήσεις. Ο πωλητής που θα διακριθεί είναι αυτός που θα κάνει τις περισσότερες επαφές και θα αποκτήσει ανοσία στην απόρριψη. Άρα, η επιτυχία μόνο ξαφνικά δεν έρχεται! Κι αν σκεφτείτε τον έναν τυχερό που έχει κερδίσει το λαχείο, θα πρέπει ταυτόχρονα να αναλογιστείτε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν χάσει πολλές φορές.
Η επιτυχία έρχεται όταν ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Αν παρεκκλίνουμε έστω και λίγο από τον στόχο μας, τις αξίες μας και τα όνειρά μας μπορεί να βρεθούμε σε ατέρμονη τροχιά γύρω από τον πλανήτη της αποτυχίας. Φανταστείτε ένα αεροπλάνο που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Αν στρέψει τη μύτη του ελάχιστα και ανεπαίσθητα προς τα δεξιά, μετά από κάποια ώρα πτήσης θα βρεθεί πάνω από την Πελοπόννησο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη ζωή μας. Οι μικρές, ανεπαίσθητες αλλά επαναλαμβανόμενες ενέργειες, μετά από καιρό γίνονται συνήθειες με τεράστια αποτελέσματα και μπορούν να μας εκτροχιάσουν από την πορεία μας.
Η πορεία μας στη ζωή είναι μια συνάθροιση επιλογών που κάνουμε. Κανένας δεν έχει πρόθεση να σαμποτάρει τον εαυτό του αλλά αυτό γίνεται υποσυνείδητα. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας, όπως το δέμα που περιμένουμε μετά από μια ηλεκτρονική παραγγελία. Ξεκινήστε να καταγράφετε την πρόοδο ή την οπισθοδρόμησή σας στην προσπάθεια να πετύχετε ή να βελτιώσετε κάτι και θα εκπλαγείτε.
Εν κατακλείδι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι ακολουθούν ένα πρόγραμμα με καλές και παραγωγικές συνήθειες. Διότι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η αριστεία δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ακτιβιστές βανδάλισαν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο

Ακτιβιστές της οργάνωσης Animal Rising βανδάλισαν σήμερα το νέο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου σε…

12 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Κύπρο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται χωριά

Ανεξέλεγκτη καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Πάφο της Κύπρου ενώ ενεργοποιήθηκε το…

11 Ιουνίου 2024

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: «Να τελειώνουν τα ψέματα» – «Πάμε στο Λογιστήριο του Κράτους να εξετάσουμε τα μέτρα μας»

«Προκαλώ το οικονομικό τμήμα της ΝΔ να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και…

11 Ιουνίου 2024

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Υεμένης: Στους 39 οι νεκροί μετανάστες – 150 οι αγνοούμενοι

Στους 39 αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος…

11 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 2χρονος που κινδύνευσε να πνιγεί – Το χρονικό

Παραμένει η αγωνία για την κατάσταση της υγείας του 2χρονου αγοριού που κινδύνευσε στη θάλασσα…

11 Ιουνίου 2024

Ισπανία: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Πάλμα δε Μαγιόρκα – Εικόνες χάους

Το νερό έπεφτε από το ταβάνι και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στους πλημμυρισμένους διαδρόμους στο αεροδρόμιο…

11 Ιουνίου 2024