Τοπικά

Το Myrolion από το Αχίλλειο «ταξιδεύει» στην Ευρώπη – Πως μια οικογένεια έκανε την κρίση ευκαιρία

Το Myrolion Cold Pressed Olive Oil γεννήθηκε στο Αχίλλειο του Πτελεού όταν ένα ζευγάρι και ο γιος τους άρχισαν να συνεισφέρουν ό, τι μπορούσαν για να αναζωογονήσουν ένα εγκαταλελειμμένο ελαιώνα, για να αποφύγουν τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.
Ο 29χρονος Θανάσης Δεμεσλής μαζί με τους γονείς του, παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, στο Αχίλλειο της Μαγνησίας.


«Ζούσαμε στον Βόλο μέχρι η κρίση να μας χτυπήσει την πόρτα, και το 2012 μετακομίσαμε στους ελαιώνες του παππού μου, εξ΄ ανάγκης.
Το 2017, με λίγο κάτω από 1.000 ευρώ ίδρυσα την ατομική επιχείρηση παραγωγής ελαιολάδου και κάναμε την πρώτη μας τυποποίηση, μετά από σκληρή δουλειά και μάθηση. Καταφέραμε να εξάγουμε για πρώτη φορά στη Δανία. Σήμερα, εξάγουμε στη Δανία, την Ελβετία, τη Φινλανδία και σύντομα και σε άλλες χώρες, ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η όρεξή μας μεγαλύτερη. Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο μας μεταμόρφωσε η κρίση ήταν η αιτία για να κάνουμε αυτή τη μεγάλη μετάβαση και υπέρβαση», λέει ο ίδιος βλέποντας στα ράφια του τα βραβεία για το λάδι που παράγει.

Η ιστορία της ζωής του δεν διαφέρει από εκείνες χιλιάδων νέων αλλά κατάφερε να υπερβεί ακόμα και τον εαυτό του.
«Ως παιδί, παρακολουθούσα τους γονείς μου καθώς και οι δύο δούλευαν ακούραστα στην επιχείρηση ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν ιδρύσει. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου το περνούσα ακολουθώντας τον πατέρα μου στους πελάτες του ή ακολουθώντας τη μητέρα μου στο γραφείο. Εν τω μεταξύ, μάθαινα από κοντά τον «πραγματικό κόσμο». Το 2010, η Ελλάδα άρχισε να βιώνει τη διαβόητη κρίση. Όλη αυτή η σκληρή δουλειά δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει την οικογένειά μας όρθια. Σύντομα πήρα την πρώτη γεύση της «λιτότητας» – μια ανάλαφρη λέξη που επικαλύπτει μια σκληρή πραγματικότητα.


Τότε, τα λόγια του παππού μου άρχισαν να αντηχούν στο μυαλό της μητέρας μου. Της έλεγε ως παιδί… «το ελαιόλαδό μας μυρίζει σαν μύρο, είναι Μυρόλιο» Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, το 2012 αγοράσαμε ένα μικρό τροχόσπιτο και εγκατασταθήκαμε ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα, που ο παππούς και οι πρόγονοί του είχαν φυτέψει. Μέχρι τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς καταφέραμε να εξημερώσουμε μέρος του εγκαταλελειμμένου ελαιώνα του παππού μου. Ο ελαιώνας αυτός με συνδέει με έναν άνθρωπο που δεν γνώρισα ποτέ, αλλά επηρέασε τη ζωή μου στον μέγιστο βαθμό.

Αυτή η εμπειρία ήταν τόσο διαφορετική από τη ζωή στην πόλη που είχαμε συνηθίσει και έτσι ήταν αρκετά αναζωογονητική. Ωστόσο, συνειδητοποιήσαμε σύντομα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη νέα μας δραστηριότητα βιώσιμη. Αντιμετωπίσαμε πολλά πρακτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη εξοπλισμού και το γεγονός ότι ήμασταν εντελώς ερασιτέχνες ως προς την ελαιοκομία και την παραγωγή ελαιολάδου. Ευτυχώς, μερικοί γείτονες μοιράστηκαν με χαρά τον εξοπλισμό τους μαζί μας και άλλοι μοιράζονταν συμβουλές καλλιέργειας με τον πατέρα μου.

Μέχρι το 2016 μελετούσαμε και συνεχίσαμε να τελειοποιούμε τις ικανότητές μας, ώστε μια μέρα να μπορούμε να ξεκινήσω την οικογενειακή μας επιχείρηση με πιο δομημένο και σοβαρό τρόπο. Αυτή η μέρα ήρθε τον Μάιο του 2017, όταν το Myrolion Cold Pressed Olive Oil έγινε επίσημα μια εταιρεία που παράγει πιστοποιημένο εξαιρετικό παρθένο, βιολογικό ελαιόλαδο. Λίγες μέρες αργότερα, το Myrolion έλαβε βραβείο για τις ιδιότητες προστασίας της υγείας, καθώς μετά από ανάλυση που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι το ελαιόλαδο της οικογένειάς μας κάλυπτε τις απαιτήσεις του ισχυρισμού υγείας για τις πολυφαινόλες του ελαιολάδου, σύμφωνα με τον Κανονισμό 432/2012 της ΕΕ», αφηγείται.

Από εκείνη την ημέρα, η οικογένεια προσφέρει τη φροντίδα στον ελαιώνα της και ανταμείβεται συνεχώς για αυτό.
Έχουμε δημιουργήσει δεσμούς βαθιάς φιλίας με οικογένειες στη Δανία, την Ελβετία και τη Φινλανδία, όπου προσφέρουμε το ελαιόλαδό μας.
Συνεργαζόμαστε κυρίως με μικρά, οικογενειακά delicatessen και παντοπωλεία στο εξωτερικό. Οι πελάτες μας προτιμούν το ελαιόλαδό μας καθώς είναι υγιεινό, έχει ιδανική γεύση και επίσης είναι πιστοποιημένο βιολογικό. Το ελαιόλαδο της οικογένειάς μας έχει ήδη λάβει τρία διαδοχικά βραβεία για τις ιδιότητες προστασίας της υγείας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να δημιουργούμε δεσμούς φιλίας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας το αποτέλεσμα της επίμονης εργασίας και της ενθουσιώδους μελέτης μας.
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, προσπαθούμε τακτικά να επενδύουμε σε νέο εξοπλισμό, να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα γύρω από τον κόσμο του ελαιολάδου και να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους πελάτες μας. Αρκετοί φίλοι μας ρωτάνε για το πως καταφέραμε να σταθούμε σε μια τόσο κορεσμένη αγορά με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε. Τρεις λέξεις: Όραμα, αφοσίωση, μελέτη», καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το