Τοπικά

Το μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Υφυπουργός Παιδείας. Ζέττα Μ. Μακρή έστειλε το μήνυμά της για τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μέσα από την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη νεότητα, στον εκπληκτικό χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

“Με ιδιαίτερη αγάπη για το παιδικό βιβλίο απευθύνω και γω το μήνυμα μου για την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες, δασκάλους, καθηγητές, νηπιαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους, εθελοντές, που ενώνουν τις δυνάμεις, την έμπνευση, την ελπίδα και την πίστη τους και φέρνουν το παιδικό βιβλίο κοντά στο παιδί και το παιδί ακόμα πιο κοντά σε ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον.

Μια Παγκόσμια Ημέρα που, όπως κάθε ημέρα του χρόνου, είναι αφιερωμένη στα παιδιά, στους μικρούς αλλά σπουδαίους ακροατές και αναγνώστες, που ακούν με ανοιχτό το στόμα τη μαμά να διαβάζει παραμύθια, που χαϊδεύουν τις εικόνες των βιβλίων και τις γυρνούν βιαστικά για να δουν τι κρύβεται από πίσω.

Τα παιδιά που, όταν μάθουν να διαβάζουν μόνα τους, κάνουν το πάπλωμά τους σκηνή και χάνονται κει κάτω με ένα φακό να φωτίζει το βιβλίο που δε μπορούν να αφήσουν από τα χέρια τους.

Τα παιδιά που ζουν τις ιστορίες σα να είναι δικές τους, που τις μεταφέρουν σα να ήταν μπροστά, που χαίρονται με το τέλος ή έχουν την δική τους ισχυρή άποψη για την εξέλιξη της ιστορίας.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν, αναπτύσσουν τον ψυχικό τους κόσμο, καλλιεργούν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους, ωριμάζουν και πλουτίζουν σε εμπειρίες μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, που αναζητούν στο κοντινό βιβλιοπωλείο, στην παιδική βιβλιοθήκη του δήμου ή ακόμα και στην οθόνη του τάμπλετ ή του υπολογιστή και ταξιδεύουν ελεύθερα σε ανοιχτό ορίζοντα γιατί “η ανάγνωση είναι ελευθερία”.

Μέσα από αυτήν την σχέση που χτίζεται και δυναμώνει καθημερινά έρχεται η καλύτερη επιβεβαίωση ότι η τέχνη είναι απολύτως συνυφασμένη με τη ζωή και η κάθε μέρα κουβαλά μέσα της κάτι από πολιτισμό.

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι το πιο πρόσφορο και πλούσιο χώμα, για να «φυτέψουμε» τους σπόρους της φιλαναγνωσίας, της αγάπης και του γνήσιου ενδιαφέροντος για τις τέχνες και τα γράμματα.

Και να δούμε αυτούς τους σπόρους να ευδοκιμούν, να μεγαλώνουν και να δίνουν καρπούς! Να καμαρώσουμε τα παιδιά μας δημιουργικούς και δραστήριους ανθρώπους, που θα παράγουν πολιτισμό μέσα από την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους πορεία και δράση”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το