Τοπικά

Το μέλλον των αρτοποιείων σε συνάντηση προέδρων στην Πορταριά

 

Στον Σεπτέμβριο είναι πλέον στραμμένο το ενδιαφέρον των αρτοποιών στη Μαγνησία για να μάθουν αν θα αναγκαστούν να προβούν σε νέες αυξήσεις τιμών στο ψωμί και τα άλλα είδη.
Για το μέλλον του αρτοποιείου στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, θα συζητήσουν οι πρόεδροι συλλόγων αρτοποιών από όλη την Ελλάδα που θα βρεθούν το διήμερο 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώνεται στο «Ξενία» Πορταριάς.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από την ομοσπονδία αρτοποιών με τη συνδρομή βέβαια του τοπικού συλλόγου, καθώς και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ανέφερε «πως θα είναι ενδιαφέροντα όλα όσα θα ειπωθούν από τους ανθρώπους του κλάδου μας που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που έχει επιφέρει αναταραχή στη διακίνηση των πρώτων υλών, όπως είναι το σιτάρι».
Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ήχησαν τα «καμπανάκια» για τις αυξήσεις στις τιμές του αλεύρου που επέφεραν άνοδο των τιμών στο ψωμί. Πριν ένα χρόνο η φρατζόλα πωλούταν μεταξύ 90 λεπτών και ενός ευρώ και τώρα βρίσκεται μεταξύ 1,20-1,40 ευρώ.
«Η τιμή στη φρατζόλα έχει αυξηθεί κατά 30%, όμως η τιμή στο αλεύρι, στο ρεύμα και στο πετρέλαιο έχει διπλασιαστεί» σημείωσε ο κ. Τσουράπας και συμπλήρωσε πως «το περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο για την επιβίωση των αρτοποιείων. Μέσα σε έναν χρόνο άλλαξαν πολλά λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο δεν νομίζουμε να έχουμε κάποιες αλλαγές στις τιμές του ψωμιού και των άλλων προϊόντων, καθώς έως τότε έχουν κλειδώσει και οι τιμές των εμπόρων με τους προμηθευτές τους. Από τον Οκτώβριο και μετά είναι άγνωστο το τι θα συμβεί».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το σκληρό σιτάρι που το παράγει και είναι αυτάρκης, αλλά με το μαλακό σιτάρι το οποίο αναγκάζεται να εισάγει από το εξωτερικό και κυρίως από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ωστόσο μέχρι στιγμής από εκείνες τις περιοχές έχουν φύγει ποσότητες μέσω της Οδησσού μόνο σε καλαμπόκι, ενώ για το μαλακό σιτάρι αναμένονται».
Για την κατανάλωση ψωμιού και άλλων εδεσμάτων από τα αρτοποιεία είπε πως αυτά που βρίσκονται σε παραλιακά θέρετρα είναι γενικά καλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το