Τοπικά

Το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

φωτο βιβλίο κυριαζή

To Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Παπαδωτηρίου», με την ευκαιρία της έκδοσης των βιβλίων του Δημήτρη Κυρτάτα «Μαθήματα από την Αθηναϊκή Δημοκρατία» και του Νίκου Κυριαζή «Δημοκρατία και Πόλεμος», διοργανώνουν εκδήλωσηανοικτή συζήτηση με θέμα: «Το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), Γ. Καρτάλη και Ροζού).

Ομιλητές:

Μιχάλης Ζουμπουλάκης (Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Θεσσαλίας)

Δημήτρης Κυρτάτας (Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν. Θεσσαλίας)

Νίκος Κυριαζής (Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Θεσσαλίας)

Δημήτρης Πιτσιώρης (Μηχανικόςπρώην Δήμαρχος Βόλου)

Θανάσης Σαμαράς (Δημοσιογράφος, τ. Διευθυντής εφημερίδας «Η Θεσσαλία»)

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά.

φωτο βιβλίο κυρτάτα

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. Παγκόσμια Τράπεζα) και τα Ινστιτούτα (π.χ. Frazer, Economic Freedom Indicatiors) κατατάσσουν την Ελλάδα ως την λιγότερο δημοκρατική χώρα της ΟΝΕ.

Οι ομιλητές θα συνομιλήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό, για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, έχοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών που εφαρμόζουν άμεση δημοκρατία, όπως Ελβετία, ΗΠΑ, Ουρουγουάη, Νέα Ζηλανδία κ.λπ., αλλά και της αρχαίας Αθήνας, όπου γεννήθηκε.

Στα βιβλία τους οι Καθηγητές Δημήτρης Κυρτάτας και Νίκος Κυριαζής αναλύουν διάφορες πτυχές της δημοκρατίας και της οικονομίας στην αρχαία Ελλάδα και αναζητούν έμπνευση (όπως το έκαναν και οι Αμερικανοί πατέρες για το Αμερικανικό Σύνταγμα) για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη δημοκρατία για μας σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το