Κόσμος

Το… μαγικό φίλτρο των τζιχαντιστών

tzixad

Πέρασε σχεδόν μια βδομάδα που το σύνολο των ΜΜΕ -διεθνών και εγχώριων- έκαναν λόγο για την αμφεταμίνη Captagon, παρουσιάζοντάς την ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Ενα μικροσκοπικό χάπι, που κυκλοφορεί ευρέως ανάμεσα στους τζιχαντιστές. Οι Τούρκοι μάλιστα ανέφεραν ότι πρόσφατα βρήκαν στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία 11 εκατ. τέτοια χάπια.

Η Washington Post αναφέρεται στο «μικροσκοπικό χάπι που προσφέρει καύσιμο στον πόλεμο της Συρίας και μετατρέπει τους μαχητές σε υπερανθρώπους». Το BBC το χαρακτήρισε ως «το φάρμακο που τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στη Συρία». Ποια είναι όμως η αλήθεια για τη δήθεν… ανακάλυψη του «ναρκωτικού των τζιχαντιστών»;

Οταν το τέρας του Δρος Φρανκενστάιν στράφηκε εναντίον του δημιουργού του, άρχισαν να «ανακαλύπτονται» πλείστες όσες ερμηνείες της βάρβαρης «ανθρωποθυσιαστικής» συμπεριφοράς του, που αποσκοπούσαν στον αποπροσανατολισμό της προσοχής της κοινής γνώμης από τις ευαπόδεικτες ευθύνες του ιδίου και των συνεργών του.

Ετσι μπήκε και στη ζωή μας, ως «ναρκωτικό των τζιχαντιστών», ένα παράγωγο της διεγερτικής ουσίας αμφεταμίνης, που χορηγείται στους στρατιώτες όλων των χωρών που εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον διακεκριμένο ψυχολόγο Κλεάνθη Γρίβα.

«Η αμφεταμίνη και τα παράγωγά της (που η ψυχοδραστική της ενέργεια αποσαφηνίστηκε το 1926) έχουν έντονη διεγερτική, ανορεξιογόνο και αντιυπνωτική δράση» αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Γρίβας.

«Ο καταναλωτής τους αισθάνεται αυξημένη αίσθηση μυϊκής ισχύος και σεξουαλικής ικανότητας, μειωμένη ανάγκη για ύπνο και φαγητό.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έμελλε να χρησιμοποιηθούν μαζικά, προκειμένου να αυξήσουν τη μαχητική ικανότητα των στρατιωτών των εμπόλεμων χωρών, καθιστώντας τους στρατιώτες ικανούς να σκοτώνουν και να σκοτώνονται ”καλύτερα”».

Το 1932 ο συγγραφέας Αλντους Χάξλεϊ, επηρεασμένος από τις εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης και της πολιτικής, συνθέτει την προφητική δυστοπία του «Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου»: «Ενα γραμμάριο ”Σόμα” (η λογοτεχνική αδεία μετονομασία της αμφεταμίνης) φέρνει ευφορία, ναρκώνει, δημιουργεί ευχάριστες φαντασιώσεις… Φεύγεις από την πραγματικότητα όποτε θελήσεις και γυρίζεις πίσω χωρίς πονοκεφάλους ή φαντάσματα που σε κυνηγούν…».

Αλόγιστη παραγωγή
«Παράλληλα με την εκμετάλλευση των ψυχοδραστικών ουσιών στα ”εξωτερικά” μέτωπα των θερμών πολέμων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, από το 1950 η φαρμακοβιομηχανία στρέφει το ενδιαφέρον της στο ”εσωτερικό μέτωπο” των χωρών, προωθώντας τη χρήση της αμφεταμίνης και των παραγώγων της ενάντια στο ”υπερκινητικό παιδί”, ανοίγοντας την αυλαία της αλόγιστης παραγωγής και χρήσης των ψυχοφαρμάκων» υπογραμμίζει ο κ. Γρίβας.

Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγεται και η φαιναιθυλλίνη (Fenethylline), που είναι γνωστή και ως αμφεταμινο-αιθυλοθεοφυλλίνη (amphetamino-ethyltheophylline) και αμφετυλίνη (amfetyline).

Πρόκειται, όπως σημειώνει ο κ. Γρίβας, για ένα φάρμακο το οποίο προέρχεται από τον συνδυασμό αμφεταμίνης και της θεοφυλλίνης. Συντέθηκε από τη γερμανική εταιρεία Degussa το 1961 και ταξινομήθηκε από τις περισσότερες χώρες στα Ελεγχόμενα Φάρμακα το 1981. Συνταγογραφείται νομίμως ως ψυχοδιεγερτικό για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων («υπερκινητικά» παιδιά -κατάσταση που συνήθως αναφέρεται ως «Ελλειμματική Προσοχή Υπερκινητικής Διαταραχής»-, ναρκοληψία, κατάθλιψη κ.ά.).

Κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως Captagon, Biocapton, Fitton, και με την πρώτη από αυτές τις ονομασίες λανσαρίστηκε ως «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» από μερίδα του Τύπου.

«Το Captagon, η φαιναιθυλλίνη και διάφορες παραλλαγές της, χρησιμοποιείται ευρέως στις αραβικές χώρες, τη Δυτική Ασία νομίμως (για ιατρικούς λόγους) και παρανόμως (για εξωιατρικούς σκοπούς), και φυσικά χρησιμοποιούνται από τις διάφορες οργανώσεις που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις σ’ αυτές τις περιοχές» τονίζει ο κ. Γρίβας.

«Η παράνομη διακίνηση του Captagon αποφέρει τεράστια κέρδη και γίνεται από άτομα που ανήκουν στις ”ελίτ” αυτών των περιοχών.

Χαρακτηριστικό απ’ αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι στις 27 Οκτωβρίου 2015, ο πρίγκιπας Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz (της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας) και 4 συνεργάτες του συνελήφθησαν στη Βηρυτό όταν οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου ανακάλυψαν στο ιδιωτικό του αεροπλάνο που επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ριάντ δύο τόνους χαπιών Captagon και ποσότητα κοκαΐνης.

Οπως διαπιστώθηκε, από τα χάπια Captagon ένα μέρος παρασκευάζεται στη Συρία από όπου προωθείται στα εμιράτα του Περσικού Κόλπου και ένα μέρος χρησιμοποιείται και από το τρομοκρατικό Ισλαμικό Κράτος, δίνοντας έτσι και μια ψυχοφαρμακολογική διάσταση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο» καταλήγει ο γνωστός ψυχίατρος.

Η αμφεταμίνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και συνήθως προκαλεί αύξηση της πίεσης του αίματος, ταχυκαρδία, αίσθημα αυξημένης αυτοπεποίθησης, κοινωνικότητας και ενεργητικότητας, μειωμένης ανάγκης για φαγητό και ύπνο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το