Τοπικά

Το Λύκειο Αλμυρού χτίστηκε στο ρέμα – Τι δείχνουν οι αεροφωτογραφίες – “Οργιάζει” η αυθαιρεσία

Ρέματα μπαζωμένα, αλλού κλεισμένα με σύρματα, αλλού γεμάτα καλάμια, κάποια αποκλεισμένα από λάστιχα άρδευσης, σκουπίδια, οικοδομικά υλικά, αυλές σπιτιών πάνω στους χειμάρρους. Ρέματα που έγιναν χωματερές και προσωπικοί κήποι. Ρέματα που «έσπασαν» από την ορμή του νερού και έπνιξαν τον Αλμυρό. Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη δικαιολογία για τις μεγάλες καταστροφές, όταν η ανθρώπινη παρέμβαση παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο. Η κοίτη του Ξηριά σε αεροφωτογραφίες του 1954 απεικονίζεται σε άνοιγμα 250 μέτρων. Εκεί, σε ένα μεγάλο τμήμα, πέρασαν δρόμοι και χτίστηκαν σχολεία. Σήμερα το ποτάμι «επανήλθε» και έχει ανοιχτή κοίτη στα 250 μέτρα… και «έριξε» τον περιφερειακό. Χθες στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για αποτιμήσεις και ο κ. Σκρέκας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές. Ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Σήμερα όσοι υπέστησαν ζημιές θα καταθέτουν αιτήσεις για αποκαταστάσεις, ενώ ο Δήμος Αλμυρού θα λάβει 1,5 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας 3,5 εκ. ευρώ.

Το νερό «βρήκε τον δρόμο του» στον Αλμυρό και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Η κλιματική αλλαγή δεν έδρασε «αυτοβούλως», αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν η βασική αιτία των καταστροφών στις υποδομές. Η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε πως είναι έτοιμα τα τεχνικά δελτία των 20 εκατομμυρίων ευρώ για να κατατεθούν για χρηματοδότηση των έργων που πρέπει να αποκατασταθούν και όταν ρωτήθηκε για την εικόνα ρεμάτων και χειμάρρων επιβεβαίωσε πως και κακοτεχνίες υπήρχαν και χωματερές υπήρχαν, αλλά κάποιοι είχαν δημιουργήσει και κήπους. «Ρέματα που πλημμύρισαν είχαν και χωματερές», δήλωσε και συνέχισε. «Η κλιματική αλλαγή με την ένταση των φαινομένων ήρθε να βγάλει στην επιφάνεια τα πάντα. Διαχρονικές πληγές που προσπαθούμε να ανατρέψουμε».
Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσουν οι αποκαταστάσεις των ζημιών που προκάλεσε ο «Ιανός» στον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή, ενώ τα τεχνικά δελτία κατατέθηκαν χθες από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ώστε οι αποκαταστάσεις να γίνουν πριν ο βαρύς χειμώνας «δείξει τα δόντια του».
Δρόμοι και γέφυρες στο βόρειο τμήμα του Αλμυρού κατέρρευσαν, με τα χωριά να μένουν αποκομμένα και στην Αγχίαλο οι ζημιές εντοπίζονται σε δέκα σημεία.
Οι καλλιέργειες και μάλιστα σε μια περίοδο συγκομιδής έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε πως οι προσωρινές αποκαταστάσεις για να συνδεθούν τα χωριά μεταξύ τους έχουν ξεκινήσει αλλά τα έργα δεν θα αντέξουν σε μια νέα έντονη βροχόπτωση γι’ αυτό άμεσα πρέπει να αρχίσουν οι κατασκευές των υποδομών.
«Χρειάζεται χρόνος κι εμείς δεν έχουμε. Πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση και να παρακαμφθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Από την Παρασκευή το βράδυ μαζεύουμε τα κομμάτια μας.
Είναι κατεστραμμένο ολοσχερώς το οδικό δίκτυο και όλες οι τεχνικές υποδομές στο βόρειο τμήμα του Δήμου Αλμυρού, ξεκινώντας από τον Αλμυρό, Ευξεινούπολη, όλο το βορειοδυτικό κομμάτι είναι κατεστραμμένο. Αργιλοχώρι, Μαυρόλοφος, Νεράιδα, Νεωχωράκι, ο δρόμος προς την Ανάβρα, ο Ανθότοπος. Εξασφαλίσαμε τη σύνδεση των χωριών και σταδιακά γίνεται η αποκατάσταση του νερού.
Οι δρόμοι είναι προσπελάσιμοι με προσωρινές επισκευές από 30 μηχανήματα, έχουν γίνει επιχωματώσεις. Ανοίξαμε κατά παρέκκλιση, με παρέμβαση του υπουργού, την Ιντερμπετόν για να πάρουμε πέτρες λατομείου για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα πελώρια και χαοτικά κενά που υπήρχαν και τα καταφέραμε, για να μπορέσει ο κόσμος να πάει στις δουλειές του και να υπάρξει μία κατ’ επίφαση κανονικότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Αϊδίνι, στη γέφυρα, όπου εκεί πρόκειται για ένα κοστοβόρο έργο και δεν μπορούμε να κάνουμε προσωρινή αποκατάσταση γιατί από κάτω έχουμε το μεγάλο ρέμα. Δεν γίνεται να γίνει επιχωμάτωση και πρέπει να αποκατασταθεί η γέφυρα από την αρχή. Πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες. Εάν πάμε σε κανονικές διαγωνιστικές διαδικασίες με κανονικές μεθόδους ελέγχων θα μείνει κομμένη στα δύο η Μαγνησία για δύο χρόνια τουλάχιστον», δήλωσε.
Όπως η ίδια είπε, επιβάλλεται άμεσα να αποκατασταθεί η γέφυρα στο Χολόρεμα, καθώς έχει διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ Βόλου και Αλμυρού, αλλά και άλλων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Αλμυρού και ο μόνος τρόπος είναι μέσω της νέας εθνικής οδού.
Να αναφερθεί ότι σημαντικές ζημιές καταγράφονται στον οικισμό «Δημητριάς» Νέας Αγχιάλου, ενώ καταστράφηκαν και πολλές βάρκες από τους θυελλώδεις ανέμους στην παραλία του Αγίου Ιωάννη Ευξεινούπολης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπουλα, μετά από μία σύσκεψη στον Αλμυρό χθες το μεσημέρι, ανέφερε ότι η γέφυρα του Χολορέματος είναι 70 ετών, ήταν πετρόκτιστη και παρουσίασε μια μεγάλη αστοχία μην μπορώντας να ανταπεξέλθει στον μεγάλο όγκο του νερού. «Ευτυχώς που εκείνη τη στιγμή δεν περνούσε κάποιο όχημα γιατί θα είχαμε θρηνήσει και θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον επισήμανε ότι ευτυχώς που δεν έσπασε ο Ξηριάς μέσα στο πυκνοκατοικημένο κομμάτι του Αλμυρού και σώθηκε η πόλη. Όμως ανέφερε ότι στο σύνολό της η αγροτική οδοποιία έχει καταστραφεί, δρόμοι έχουν εξαφανιστεί και αντίστοιχα πολλά μικρά γεφύρια.
Το ύψος του νερού στο Ξηριά ξεπέρασε τα οκτώ με εννιά μέτρα και η δύναμή του είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν οι προαναφερόμενες ζημιές.
Επιπλέον η κ. Καπούλα ανέφερε ότι ζημιές μεγάλες έχουν προκληθεί και στον περιφερειακό δρόμο του Αλμυρού και ότι ακόμη συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα και με τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκο, εξαιτίας της υπερχείλισης του Ξηριά, τα ποιμνιοστάσια «εξαφανίστηκαν», ενώ η συνολική ζημιά δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόβλημα με την υδροδότηση στον Αλμυρό, λόγω ζημιάς στον κεντρικό εξωτερικό αγωγό. Στο δίκτυο «έπεσαν» ιδιωτικές γεωτρήσεις και η πόλη έχει νερό από την Κυριακή, ωστόσο δεν είναι πόσιμο. Σταδιακά χθες αποκαταστάθηκε και η υδροδότηση στα χωριά.

Αυτοψία Σκρέκα
Αυτοψία πραγματοποίησε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο, στις πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου.
Ζητούμενο της επίσκεψης του αρμόδιου υφυπουργού είναι να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς στις αγροτικές καλλιέργειες των παραγωγών της περιοχής, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία αποζημίωσής τους.
Ο Χρήστος Μπουκώρος, τόσο κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, όσο και κατά τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αλμυρού, επεσήμανε στον υφυπουργό την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών, με σκοπό να αποδοθούν γρήγορα και δίκαια οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Επίσης, τόνισε ότι για πολλούς καλλιεργητές η καταστροφή είναι ολική, καθώς ο κυκλώνας στο πέρασμά του σάρωσε θερμοκήπια, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και αρδευτικά συστήματα, εξαφανίζοντας κυριολεκτικά ολόκληρες περιουσίες.

Οι αεροφωτογραφίες του 1954 δείχνουν τον “βιασμό” του χειμάρρου 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το