Τοπικά

Το ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας για τον κατώτατο μισθό: “Η ανεργία και το επίπεδο αποδοχών δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς”

“Η κατάσταση στην αγορά εργασίας, η ανεργία και το επίπεδο αποδοχών δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς” τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής στη Μαγνησία μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρας ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά  64 ευρώ.  Το ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας σημειώνει ότι η αύξηση ήρθε με καθυστέρηση δύο ετών και πως απέχει πολύ από τα 751 ευρώ που είχε υποσχεθεί.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας:

“Με καθυστέρηση δύο ετών και ενώ έχει παρεμβληθεί ένα τρίτο -και αχρείαστο- μνημόνιο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση 64 ευρώ στον κατώτατο μισθό. Βέβαια η απόσταση με τα 751 ευρώ που είχε υποσχεθεί παραμένει πολύ μεγάλη.

ΟΜΩΣ:

1. Η αναπροσαρμογή έπρεπε να γίνει στα τέλη του 2016 με βάσει τον νόμο Ν. 4172/2013. Υπάρχει καθυστέρηση 2 ετών.
2. Σε 11 μήνες, από 1/1/2020, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα πληρώνουν έως και 54 ευρώ επιπλέον φόρο το μήνα (650 ευρώ το χρόνο). Αυτό λόγω της ήδη ψηφισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
3. Το κράτος ορίζει τους μισθούς των εργαζομένων, διατηρεί δηλαδή στη «διατίμηση» την αμοιβή της εργασίας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές παραγωγής διαμορφώνονται ελεύθερα.
4.Μέσω των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων οι κοινωνικοί ανταγωνιστές (ΓΣΣΕ και Εργοδότες) μπορούν να κρίνουν τις δυνατότητες της Οικονομίας και να συνομολογήσουν τις αυξήσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η κοινωνία και η παραγωγή.

5. Μάλιστα, κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι σχετικές διαπραγματεύσεις απέφεραν πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων. Αλλά καθώς αυτές δεν συνοδεύτηκαν από τις κατάλληλες επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, συν τα γραφειοκρατικά βάρη, δεν αυξήθηκε αναλογικά κι η παραγωγικότητα της εργασίας. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος. Η οικονομία έχει ανάγκη επενδύσεων και όχι capital control.
6. Στα χρόνια της κρίσης αλλά ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υποχώρησε δραματικά ο λεγόμενος «κοινωνικός μισθός» που αφορά την δωρεάν παιδεία και υγεία, την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Σε αυτό το επίπεδο επικρατεί «άγρια ζούγκλα», αυτή της κατάρρευσης των κοινωνικών δομών και κυριαρχούν οι σκληρές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

7. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας, η ανεργία και το επίπεδο αποδοχών δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Ειδικά όταν ο ΟΑΕΔ αντί να εξαγγείλει προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, αφήνει αβοήθητους τους ανέργους. Και από τα ελάχιστα κονδύλια που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Απασχόλησης, άφησε πέρυσι στην «άκρη» (ανεκτέλεστα προγράμματα) 480 εκ. ευρώ (και άλλα 640 εκ. το 2017). Είναι αυτά τα χρήματα που η κυβέρνηση στερεί από τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους για να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας σαν υπερ-πλεόνασμα της «Γενικής Κυβέρνησης».

8. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει συγκεκριμένα ενεργητικά μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης όπως η απαλλαγή των επιχειρήσεων για κάθε νέα πρόσληψη, για το 150% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης που αντιστοιχεί σε αυτήν. Γιατί μόνο εάν μειωθεί η ανεργία και ενισχυθεί η παραγωγικότητα μέσα από νέες επενδύσεις θα αυξηθούν με σταθερό και υγιή τρόπο οι πραγματικοί μισθοί. Παράλληλα ζητεί να επανέλθει στου κοινωνικούς ανταγωνιστές (ΓΣΕΕ και εργοδοτικές Ενώσεις) η αρμοδιότητα αναπροσαρμογής των αμοιβών μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το