Τοπικά

Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος “έσωσε” 426 άτομα -Γιορτής ζωής η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Με εθελοντικές δράσεις, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, εγκαίνια νέων μονάδων, ενημερωτικά περίπτερα και εκδηλώσεις στις φυλακές, σηματοδοτούν τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).

Με σύνθημα «Στάσου πλάι μου», το ΚΕΘΕΑ απευθύνει μέσα από τις ανοικτές εκδηλώσεις του κάλεσμα επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής, ύστερα από μια μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων, γονείς, εργαζόμενοι, εθελοντές και φίλοι του ΚΕΘΕΑ επιχειρούν να μειώσουν τις αποστάσεις και να μεταδώσουν το μήνυμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς που στηρίζει όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια. Αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης ως προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στην εξάρτηση και την παραβατικότητα.
Η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτήσεων στηρίζονται στην επαφή, την επικοινωνία, τη σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο, τη σχέση, το μοίρασμα, την αποδοχή. Αντίθετα, πρακτικές και πολιτικές διαχωρισμού, αποκλεισμού, στιγματισμού, τιμωρίας και καταστολής τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και σπρώχνουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια, βαθύτερα στη χρήση και στο περιθώριο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Παρά τη μεγάλη υγειονομική κρίση το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ συνέχισε απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών το προηγούμενο διάστημα, με δια ζώσης συναντήσεις αλλά και αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες όπου ήταν δυνατόν για θεραπευτικές και εκπαιδευτικές συναντήσεις.
Η συστηματική επένδυση στην ευαίσθητη ηλικία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων επεκτάθηκε παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης και Θεραπείας στους ίδιους και στις οικογένειές τους, ήδη ακόμα και από την πρώιμη, πρωταρχική φάση εμπλοκής με τη χρήση ουσιών, την παραβατικότητα, τα «κωλύματα» με το διαδίκτυο, το αλκοόλ κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και λόγω του εγκλεισμού σε αιτήματα παρεμβάσεων για την κατάχρηση διαδικτύου και gaming. Οι παρεμβάσεις εστίασαν τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στο σωφρονιστικό σύστημα (Επιμελητεία Ανηλίκων Βόλου, Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσαβέτειας).

Οι αποδέκτες των υπηρεσιών Έγκαιρης Παρέμβασης και Θεραπείας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ το 2020, έφηβοι από 13 ετών, ενήλικες, σημαντικοί άλλοι (οικογένεια, εργασία, σχολείο κ.α.) ήταν 426 άτομα.
Η πρόληψη, η ενημέρωση και η εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού, των γονέων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των επαγγελματικών ομάδων συνεχίζει να αποτελεί καίριο μέλημα του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, Αν και αναγκαστικά περιορίστηκαν οι παρεμβάσεις ιδιαίτερα στο μαθητικό πληθυσμό, συνεχίστηκε η ανάπτυξη των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης, των δράσεων και θεσμικών συνεργασιών. Οι αποδέκτες των υπηρεσιών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε διάφορες περιοχές του νομού Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, στη διάρκεια του 2020, ανέρχονται συνολικά σε 2.219 άτομα.
Παράλληλα το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ συνέχισε να επενδύει συστηματικά στο επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά εργαλεία, ασκήσεις και παρεμβάσεις, βασιζόμενα στη σύγχρονη βιβλιογραφία, ενισχύοντας την επιστημονική δανειστική βιβλιοθήκη του και εκπαιδεύοντας φοιτητές, επαγγελματίες και επαγγελματικές ομάδες στο πεδίο των εξαρτήσεων. Επίσης συνεχίστηκε αν και πολύ περιορισμένα, το εθελοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Προγράμματος με τις δράσεις και τη βιβλιοθήκη του Στεκιού πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» και την υποστήριξη και τις δράσεις του Συλλόγου φίλων, εθελοντών και οικογένειας.
Στις αρχές του 2021 ξεκίνησε μέσω ΕΣΠΑ η υλοποίηση της Δομής Έγκαιρης Παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους που διαβιούν στο Πήλιο, τις Σποράδες καθώς και λοιπές περιοχές της Θεσσαλίας. Το νέο προσωπικό που προσλήφθηκε και η ανάπτυξη των υποδομών αναμένεται να επιδράσουν πολύ θετικά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών του προγράμματος, δίνοντας τη δυνατότητα να υποστηριχθούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με σεβασμό στην παρούσα υγειονομική και κοινωνική πραγματικότητα και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, θα υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
-Τετάρτη 23 Ιουνίου: 09:00-13:00
Παρέμβαση στον Άγιο Ονούφριο Βόλου : Καθαρισμός κεντρικής πλατείας και περιβάλλοντος χώρου καθώς και γειτονικού αλσυλλίου, περιποίηση παρτεριών και φύτευση λουλουδιών και δενδρυλλίων. Ανάρτηση αναμνηστικής πινακίδας με μήνυμα. Από μέλη, προσωπικό και γονείς του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σε συνεργασία με την υπηρεσία πρασίνου Δήμου Βόλου και το Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Ονουφρίου.
-Τετάρτη 23 Ιουνίου: 19:00-21:00
Συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου πρόληψης Μαγνησίας, με θέμα «τα ναρκωτικά στη σύγχρονη ζωή και η διακίνησή τους»
-Τετάρτη 23 Ιουνίου και 30 Ιουνίου: 21:30-23:00
Κινηματογραφική προβολή ανοικτή στο κοινό κατόπιν προκράτησης θέσεων, στην αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, με πρόλογο και συντονισμό από στελέχη του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και κοινωνικής παρέμβασης «Ιωλκός»:
α. ταινίας μικρού μήκους του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σε συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εστιάζει στη σημασία της εγκατάλειψης εξαρτητικών/επικίνδυνων συμπεριφορών ιδίως των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, όπως η χρήση ουσιών, οι παραβατικές συμπεριφορές, τα κολλήματα στο gaming, διαδίκτυο αλκοόλ κ.α.
β. της κινηματογραφικής ταινίας “το παιδί με το ποδήλατο” των αδερφών Νταρντέν, που εστιάζει στην παιδική ψυχοσύνθεση, μία διαδρομή στις ανηφόρες και τις κατηφόρες της ενηλικίωσης ενός παιδιού.
Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Πληροφορίες: 24210 23430 & 24210 31080

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το