Ελλάδα

Το ΚΑΣ ξεμπλοκάρει την επένδυση στις Σκουριές

Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής μετά την εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, υπέρ της απόσπασης και μεταφοράς των αρχαίων καταλοίπων που βρέθηκαν στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούσε από το 2015, πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά από αρκετές αναβολές συνεδριάσεων, αυτοψίες, αντεγκλίσεις αλλά και διαμαρτυρίες, τόσο από την ανάδοχο εταιρεία όσο και την πλευρά που υποστήριζε πως οι αρχαιότητες δεν πρέπει μετακινηθούν από το φυσικό τους περιβάλλον, πήρε, τελικά, το απαραίτητο για το ξεμποκάρισμα της επένδυσης πράσινο φως από το ΚΑΣ.

Η εν λόγω γνωμοδότηση δεν αφορά τον βασικό κορμό των μεταλλουργικών δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις αλλά την κατασκευή μεταλλουργικού εργοστασίου στη θέση Σκουριές Μεγάλης Παναγίας.
Παρόλα αυτά η εταιρεία είχε θέσει ως όρο για το συνολικό ξεπάγωμα των έργων την απομάκρυνση των αρχαιολογικών καταλοίπων από την περιοχή.
Υπέρ της θετικής γνωμοδότησης τάχθηκαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου πλην της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων κ. Πολυξένης Βελένη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το