Τοπικά

Το «Καρτάλειο» αλλάζει όψη – Μετά από 70 σχεδόν χρόνια «λίφτινγκ» στο Διδακτήριο

Με 1 εκατομμύριο ευρώ από το ΕΣΠΑ θα γίνει γενικό «λίφτινγκ» στο Καρτάλειο Διδακτήριο μετά από 70 σχεδόν χρόνια.
Ένα ιδιαίτερα ενεργοβόρο κτίριο είναι το Καρτάλειο στην οδό Πολυμέρη, σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου και το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου.
Η μία πτέρυγα κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ‘50 και η νεότερη πτέρυγα κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια του 1979 και το κτίριο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μαθητών χωρίς φέρουσα ικανότητα.
Στο σχολικό συγκρότημα συστεγάζονται το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου, δηλαδή οι σχολικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τις 8 το πρωί έως τις 22:30 το βράδυ. Λόγω αυτού του ωραρίου λειτουργίας, η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και φωτισμό είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με άλλα σχολικά κτίρια ίδιας παλαιότητας.
Η θέση του σχολικού συγκροτήματος σε κεντρική πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης και σε άμεση γειτνίαση με μια από τις πιο επιβαρυμένες λεωφόρους, δημιουργεί ιδιαίτερα κακές συνθήκες ακουστικής άνεσης. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, μέσα από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ θα βελτιώσει όχι μόνο τη θερμική άνεση, αλλά και την ακουστική άνεση στο εσωτερικό των αιθουσών.

Αρχικά εκπονήθηκε μελέτη ενεργειακής απόδοσης, στην οποία αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος και κατατάχθηκε το κτίριο στην τελευταία κατηγορία. Για να λειτουργεί χωρίς μεγάλα προβλήματα το σχολείο, πρέπει να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου:
Αντικατάσταση των υφιστάμενων, κουφωμάτων δηλαδή των υαλοστασίων και των θυρών των αιθουσών με ενεργειακά κουφώματα.
Θερμομόνωση του κελύφους, δηλαδή εξωτερική θερμομόνωση των τοιχοποιιών του και δώματος.
Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων.
Αντικατάσταση εξοπλισμού του δικτύου θέρμανσης (δύο λεβήτων με τους καυστήρες φυσικού αερίου, τους τρεις κυκλοφορητές, θερμοστάτες, βαλβίδες θερμαντικών σωμάτων), τοποθέτηση διάταξης αντιστάθμισης ισχύος στα λεβητοστάσια και μόνωση των σωληνώσεων του δικτύου θέρμανσης.

Το Καρτάλειο σχολικό συγκρότημα βρίσκεται μεταξύ των οδών Κασσαβέτη – Πολυμέρη – Τρικούπη με είσοδο του αύλειου χώρου επί της οδού Κασσαβέτη. Αποτελείται από δύο πτέρυγες οι οποίες είναι κάθετες μεταξύ τους και συνδέονται με κοινό χώρο κλιμακοστασίου. Η βόρεια πτέρυγα, είναι κατασκευασμένη στο τέλος της δεκαετίας του 1950. Η δυτική πτέρυγα είναι κατασκευασμένη με την 519/1979 οικοδομική άδεια. Στη συνέχεια, το 2008, νομιμοποιήθηκε ο χώρος του κυλικείου.
Και οι δύο πτέρυγες είναι τριώροφες, κατασκευασμένες με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και πλήρωση από πλινθοδομή, χωρίς θερμομόνωση.
Η βόρεια πτέρυγα, έχει εμβαδόν κάλυψης 400 μ2 και εμβαδόν δόμησης 765,21μ2. Εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας πλευράς του οικοπέδου, παράλληλα στην οδό Πολυμέρη με προσανατολισμό των αιθουσών κυρίως νότιο. Κάθε όροφος έχει πέντε αίθουσες, ενώ στο ισόγειο είναι χωροθετημένες αίθουσες, τα γραφεία καθηγητών και η βιβλιοθήκη.
Όσον αφορά στα ανοίγματα, τα μεγαλύτερα υαλοστάσια όπως και οι είσοδοι των αιθουσών είναι στη νότια πλευρά προστατευμένα από ημιυπαίθριο χώρο σε κάθε όροφο ο οποίος αποτελεί συγχρόνως το διάδρομο κυκλοφορίας των μαθητών. Στη βόρεια πλευρά οι αίθουσες διαθέτουν μικρότερα υαλοστάσια – φεγγίτες. Όλα τα υαλοστάσια είναι σιδερένια με μονά τζάμια και οι πόρτες είναι ξύλινες ταμπλαδωτές με φεγγίτη, εκτός των κουφωμάτων της βιβλιοθήκης που έχει κουφώματα αλουμινίου (υαλοστάσια και πόρτα) με διπλά τζάμια, χωρίς θερμοδιακοπή.
Στο ανατολικό άκρο της πτέρυγας έχει κατασκευαστεί ανελκυστήρας και φυλάκιο. Στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου μεταξύ του κτιρίου και του ορίου του οικοπέδου είναι κατασκευασμένα δύο ισόγεια κτίσματα βοηθητικών χώρων μη θερμαινόμενα εμβαδού 71,44μ2.

Η δυτική πτέρυγα έχει εμβαδόν κάλυψης 357 μ2 και εμβαδόν δόμησης 862.38μ2. Εκτείνεται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, κατά μήκος της οδού Τρικούπη με προσανατολισμό των αιθουσών κυρίως ανατολικό. Στο ισόγειο είναι χωροθετημένα η αίθουσα γυμναστηρίου, μια αίθουσα γραφείων οι χώροι υγιεινής και το λεβητοστάσιο της πτέρυγας. Σε κάθε όροφο είναι χωροθετημένες από τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Στο άκρο του κτιρίου επί της οδού Πολυμέρη υπάρχει δεύτερο κλιμακοστάσιο σε ημιυπαίθριο χώρο.
Όσον αφορά στα ανοίγματα, τα μεγαλύτερα υαλοστάσια όπως και οι είσοδοι των αιθουσών είναι στην ανατολική πλευρά προστατευμένα από ημιυπαίθριο χώρο σε κάθε όροφο που αποτελεί συγχρόνως το διάδρομο κυκλοφορίας των μαθητών. Στη δυτική πλευρά, επί της οδού Τρικούπη οι αίθουσες διαθέτουν μικρότερα ανοίγματα – φεγγίτες. Όλα τα υαλοστάσια είναι σιδερένια με μονά τζάμια, ενώ οι πόρτες είναι ξύλινες πρεσσαριστές με φεγγίτη.

Στη βόρεια πτέρυγα θα γίνει αποξήλωση της υφιστάμενης ασφαλτικής μεμβράνης γιατί λόγω παλαιότητας δεν επιδέχεται επιδιορθώσεις όπως η κατασκευή νέου στηθαίου για τον εγκιβωτισμό της θερμομόνωσης. Θα καθαιρεθεί μια μικρή κατασκευή από τούβλο και θα απομακρυνθεί η κατεστραμμένη μεταλλική δεξαμενή που βρίσκεται στο εσωτερικό της. Περιμετρικά θα αποξηλωθούν τα μάρμαρα, θα κατασκευαστεί χαμηλό στηθαίο από πλινθοδομή για τον εγκιβωτισμό της θερμομόνωσης και θα επιχριστεί και στις τρεις πλευρές.
Στη δυτική πτέρυγα η οποία έχει ως τελική επιφάνεια φθαρμένο δάπεδο μωσαϊκού, θα καθαιρεθούν σαθρά τμήματα και θα αποξηλωθεί η κατεστραμμένη μεταλλική δεξαμενή. Περιμετρικά θα αποξηλωθούν τα μάρμαρα, θα κατασκευαστεί χαμηλό στηθαίο από πλινθοδομή για τον εγκιβωτισμό της θερμομόνωσης το οποίο θα επιχριστεί και στις τρεις πλευρές. Στη συνέχεια θα γίνει επίστρωση με λεπτή στρώση τσιμεντοκονίας, ώστε η τελική επιφάνεια να είναι γερή για την καλύτερη πρόσφυση της ασφαλτικής μεμβράνης.
Στον οριζόντιο αρμό μεταξύ των δύο πτερυγών θα αποξηλωθούν τα μάρμαρα και η ασφαλτική μεμβράνη. Θα καθαριστεί ο αρμός και θα τοποθετηθεί ειδικό αρμοκάλυπτρο.
Θα αποξηλωθούν τα υφιστάμενα σιδερένια κουφώματα και θα αντικατασταθούν με κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή, με ενεργειακούς διπλούς υαλοπίνακες τεσσάρων εποχών.
Θα αντικατασταθούν οι θύρες των αιθουσών με εξώθυρες αλουμινίου με σταθερό φεγγίτη.

Σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία καθηγητών, στη βιβλιοθήκη και στην αίθουσα γυμναστικής θα εγκατασταθεί σύστημα έξυπνου φωτισμού χώρων με χρήση αισθητήρων φωτεινότητας και παρουσίας. Οι αισθητήρες θα είναι τοποθετημένοι ανά αίθουσα και θα μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το φωτισμό της ανάλογα με την παρουσία ατόμων σε αυτή. Επιπλέον λόγω της μεταβαλλόμενης φωτεινότητας των αιθουσών από τον φυσικό φωτισμό, θα έχουν την δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής στην στάθμη της επιθυμητής φωτεινότητας, επιτυγχάνοντας τελικά βέλτιστες συνθήκες οικονομίας και άνεσης.
Στους εξωτερικούς διαδρόμους των αιθουσών, στα κλιμακοστάσια και στα wc, θα εγκατασταθούν αισθητήρες κίνησης-παρουσίας για τον έλεγχο του φωτισμού.
Σε κάθε αίθουσα θα τοποθετηθεί ανεξάρτητος θερμοστάτης χώρου, ενεργειακού τύπου με δυνατότητα πολλαπλών ρυθμίσεων και προγραμματισμού, ο οποίος θα επενεργεί στις θερμοστατικές βαλβίδες (ηλεκτροβάνες) των σωμάτων της αίθουσας, με αποτέλεσμα την ανεξάρτητη διαχείριση και έλεγχο της θερμοκρασίας αυτής σύμφωνα με τις ενεργειακές της ανάγκες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης…

29 Μαρτίου 2024

Έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου για τη γέφυρα στη θέση Μπελεγρίνο

Η παράταξή  ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αποκατάσταση…

29 Μαρτίου 2024

Την Κυριακή ο 3ος Αγώνας Δρόμου Ν. Αγχιάλου από τον Κένταυρο Βόλου

Ο Κένταυρος Βόλου, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου-Κοινότητα Ν. Αγχιάλου, υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ…

29 Μαρτίου 2024

Οι λαϊκές αγορές Απριλίου – Ιουνίου

Από το τμήμα εμπορίου του Δήμου Βόλου, γίνεται γνωστό ότι οι ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ…

29 Μαρτίου 2024

Το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

  Το 2023 ήταν η χρονιά που κηρύχθηκε επίσημα από το ΥΠΠΟΑ «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης…

29 Μαρτίου 2024

Ξεκινά η βεβαίωση οφειλόμενων τελών Γ.Ε.ΜΗ. στις ΔΟΥ

Η Υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ενημερώνει τα μέλη του πως σύμφωνα με απόφαση της…

29 Μαρτίου 2024